USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Perşembe'ye kadar kimler istifa edecek kimler...

12-03-2023

Çok kötü, felaket ötesi şubat ayını geride bırakırken, Türkiye'nin ana gündemi artık seçim.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'ıseçim tarihi olarak açıklamasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini duyurdu ve süreci resmen başlattı.

İlk heyecan perşembe gününe kadar yaşanacak.

Milletvekili aday adaylığı düşünen devlet memurları, siyasi parti yöneticileri, belediye başkanları ve belediye Meclis üyeleri, görevlerinden istifa edecekler.

İstifa etmeyi düşünenler ile başlayalım.

Ak Parti'de, İl Başkanı M.Eyüp Özkeçeci, Kadın Kolları İl Başkanı Feray Yımaz, Şehitkamil İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz ve Şahinbey İlçe Başkanı Hasan Teke istifa yönünde karar aldılar. Ancak, 4 Başkan ile ilgili son karar genel merkezde.

Genel merkez, 4 Başkandan kimlere istifa izni verecek merak konusu. 4 ismin tamamının istifası mümkün değil. 2'sine izin verilebilir diye düşünüyorum.

Ak Parti'de milletvekili adaylığı için istifa etmeyi düşünen devlet memurları arasında ise en dikkat çekici isim Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan. Tancan'ın istifasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onay verirse, perşembe gününe kadar istifa haberini duyacağız.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın'ın Kahramanmaraş veya Gaziantep'ten adaylık için istifa edebileceği de konuşuluyor. Aylardır görevden alındı alınacak denilen Özaydın'ın, bu yöntem ile görevden alınmadan kendisinin istifayı tercih edebileceği de belirtiliyor.

Ak Parti teşkilatlarında da önemli oranda istifaların olması bekleniyor. İsim isim yazmaya gerek yok ama, özellikle il ve ilçelerde başkan yardımcıları arasında istifaya hazırlanan çok kişi var.

Tabi herkesin merak ettiği konu, belediyelerde kimlerin istifaya hazırlandığı konusu. Ak Partili mevcut belediye başkanlarının vekil adaylığı için istifası beklenmiyor. Tabi, son dakika sürprizi olur mu bilemem.

MHP'de Oğuzeli Belediye Başkanı M.Sait Kılıç'dan sürpriz bir istifa haberi gelebilir.

Belediye Başkan yardımcılıkları arasında beklenen istifalar var. Mesela Büyükşehir'de Latif Karadağ. Karadağ, uzun zamandır vekil adaylığı için hazırlık yapıyordu, perşembeye kadar büyük ihtimalle istifa edecek. Aynı şekilde, Şahinbey ve Şehitkamil'de de istifa beklentileri yüksek.

Belediye Meclis üyelerinde, Ak Parti'den ziyade CHP'de hareketlilik var. Şahinbey'de Uğur Kalkan, Hasan Şencan, Yılmaz Kireç, Şehitkamil'de de Beyhan Külekçi'nin adaylık için istifaları söz konusu.

Bu isimler arasında hiç şüphe yok ki en şanslısı Uğur Kalkan...

Perşembe gününe kadar, siyasi açıdan çok hareketli anlar yaşayacağız. Perşembeden sonra ise, bu kez listelere yoğunlaşacağız.

Nisan ayının ikinci haftası listelerin YSK'ya verileceğini hesap edersek, partilerin önünde 20 günlük liste hazırlama süresi kalıyor ki, sürenin azlığı, temponun çok yoğun olacağının işareti.

Ak Parti, Mart ayının 25'ine kadar önce Temayül yoklaması, ardından da mülakatları bitirerek, illerin 2 katı kadar belirlenen adayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak.

CHP'de büyük ihtimalle ön seçim olmayacak, genel merkez ataması ile liste gerçekleşecek.

MHP ve İyi Parti'de de benzer durum olacak.

Deva, Saadet ve Gelecek Partisi'nin Gaziantep'te CHP listelerinden girmesi de veya listede üçlü ittifak ile girmeleri de söz konusu.

Çok yoğun bir seçim temposuna girerken, en doğru ve hızlı haberleri sizlere duyurabilmek için biz hazırız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR