USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Maddenin manaya hakimiyeti…

Maddenin manaya hakimiyeti…
15-01-2023

Son günlerin en popüler kelimelerinden birisi "Eskiden" kelimesi. Eskiye yönelik büyük bir özlem içerisindeyiz. Çoğu zaman uzaklara dalıp, ötelere gidip özlem duyduğumuz şeylere derin bir ah çekiyoruz. Halbuki eski zamanlara göre daha mutlu olmamız gerekmez mi? Ulaşım, iletişim, sağlık, teknoloji her şey insanlığın emrinde. Saatler içerisinde seyahat ediyor, dakikalar içerisinde bizi iyileştirecek imkanlara sahip oluyor, saniyeler içinde ise iletişim kurmamız mümkün oluyor. 

Peki niye aklımız hala eski zamanlarda? 

Çünkü eskiden mana maddeye hakim iken şimdi madde manaya hakim oldu.

Bakın etrafınıza, ya da durun uzağa gitmeyin kendinize bakın. Belki de bir kuru ekmek, bir diş peynir ve bir bardak çay ile eskiden aldığınız huzuru şimdi masanın bir ucundan diğer ucuna sıralanan serpme kahvaltılar ile alabiliyor musunuz? Lezzet aynı mı mesela? Çıkın bi balkona, kafanızı eğin aşağıya o hala taksitini ödediğiniz arabanıza bi bakın.. Elleriniz cebinizde, üşüye üşüye yağan yağmura aldırmadan fırından sıcak ekmek alıp soğumadan yetişeyim eve diyerek attığınız adımlardaki heyecanı veriyor mu o araba?

Hayatımızdan manayı çıkarıp maddeyi hayatımızın merkezine aldığımız günden beri ruhu vücudundan çekilmiş, bir yandan çalışan diğer yandan tüketen bunun ötesinde bir şey aramayan varlıklar haline geldik. Önce bir kendimize sonra çevremize bakalım. Her türlü imkana sahip olup gözlerinde hırstan başka bir şey kalmamış yığınlar göreceğiz. 

Manayı maddeye hakim kılmaz isek sahip olduğumuz tüm imkanlar bize acıdan başka bir şey vermeyecektir. Dünyanın en güzel yemeği, en iyi etlerden en iyi şeflerin yaptığı yemekler değildir. Dünyanın en güzel yemeği, birbirinden hiç bir çıkarı olmayıp sadece aile, akraba, arkadaş, komşu olduğu için bir araya gelen insanların yediği lokmadır.  Bir zamanlar güzel bir yemekten daha çok, o yemeğin bir araya getirdiği insanlar için sevinilirmiş. Hayatlarımıza mana katmayan her türlü madde yüktür. 

Allah hayatlarını maddenin esiri olmaktan koruyup, mananın peşinden giden insanlardan kılsın bizi.

Kalın sağlıcakla..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR