USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

6’lı Masa'nın Kıbrıs 6’lısı

6’lı Masa'nın Kıbrıs 6’lısı
30-01-2023

Başlığa bakınca Kıbrıs 6’lısı ifadesi öyle büyük görünüyor. Zannedersiniz ki, 6’lı Masa Kıbrıs için altı adımlık bir plan ile seçim meydanlarına çıkacak.

Ya da 6 kişilik bir uzman heyet görevlendirip, Kıbrıs’ta olup bitenleri mercek altına alacak.

Kıbrıs sorunu ile ilgili 6 maddelik parametreler oluşturuldu ve seçimde başarılı olmaları durumunda bu altı madde derhal devreye sokulacak.

Ne yazık ki hiç öyle değil.

Elime bugün, yani 30 Ocak 2023’te açıklanan, 6’lı Masa’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni geçti.

244 sayfa. Okumakla bitmez. On binleri aşan kelime. Kati rakam vermek icap ederse 48 bin 400 kelime.

Peki Kıbrıs kelimesi bu 48 bin 400 kelime içerisinde kaç kez kullanıldı biliyor musunuz?

Söyleyeyim. Tam tamına 6 kez.

‘Kıbrıs 6’lısı’ derken bunu kastediyordum.

İlk ikisi

Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları ana başlığı altındaki ‘Dış Politika’ bölümünde geçiyor.

Cümle aynen aşağıdaki gibi:

‘Milli davamız olan Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz’

Üçüncü ‘Kıbrıs’ ifadesi bizi pek ilgilendirmez ancak Kıbrıs geçiyor diye yazıyorum.

Cümle şöyle:

‘İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan muharip gazilere verilen şeref aylığındaki farklı uygulamaları ortadan kaldıracak, şeref aylığını tüm muharip gaziler için yükselteceğiz’

Diğer üç Kıbrıs kelimesi kullanımı ise şöyle:

‘Kıbrıs milli davamızdır. Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla KKTC’nin ve Kıbrıslı Türklerin kazanılmış haklarını koruma ve iki toplumun egemen siyasi eşitliğini sağlama hedeflerini gözeteceğiz’

Anlayacağınız 6’lı Masa elbet bir aday bulup Türkiye Cumhuriyeti’nin Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak. Ancak burada birilerinin nefesini tutup AK Parti gidecek her şey değişecek rüyasından uyanması gerekir diye de düşünüyorum.

6 kişi ya da 6 siyasi parti bir araya geliyor ve Kıbrıs sorununa çözüm modelini siyasi eşitlik ile egemen eşitlik arasında seçim yapamadığı için siyasi egemen eşitlik diye bir kavram üretmişler.

He nala hem mıha.

Bir başka ifadeyle ‘Bizim bir Kıbrıs politikamız yok. gelirsek bakarız’ demişler.

Daha tam manasıyla okumadım.

Ancak diğer politikalarında da öyle ‘gelirsek bakarız. Ne etliye ne de sütlüye’ diye yaklaşımlar varsa yandı gülüm keten helva demekten başka çare görmüyorum.

İşin özü, AK Parti’nin çoğumuzun beğenmediği ve bizi uluslararası toplumun dışında tuttuğunu düşündüğümüz bir yeni politikası var. Egemen eşitlik ve tanınma.

Gerçekleşmesi halinde kimsenin hayır demediği bir şey ancak, çok uzak bir hedef gibi göründüğünden de kimsenin sarılmadığı bir politika.

6’lı Masa sadece üç cümlede 6 kez geçirdiği Kıbrıs için siyasi ve egemen eşitlik diye yeni ve daha garip bir politika üretmiş gibi görünüyor.

Hakkımıza hayır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR