USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sincan'da yeni nesil belediyeciliği… Başkan Ercan: Büyükşehir bile bize yönlendiriyor

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'ye Başkent'e değer katan hizmetlerini anlattı.

Sincan'da yeni nesil belediyeciliği… Başkan Ercan: Büyükşehir bile bize yönlendiriyor
18-10-2023 11:57
Google News

Haber7 - ÖZEL

Başkent Ankara’da hizmet belediyeciliği ile öne çıkan Sincan ilçesi, şehrin nüfus ve üretim gücü açısından en büyük ilçeleri arasında yer alıyor. İlçedeki kalkınmanın mimarlarından Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Haber7 stüdyolarına konuk oldu. Gerçekleştirilen proje bazında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni bile gölgede bırakan Sincan’daki hızlı hizmet döneminin anahtar niteliğindeki ayrıntılarını Genel Yayın Yönetmenimiz Osman Ateşli’ye anlatan Murat Ercan, önemli ifadeler kullandı.

Belediye bütçesinin yüzde 10’unu Adıyaman’da depremzedeler için harcadıklarını hatırlatan Başkan Murat Ercan, kardeş şehir oldukları Adıyaman’da 300 konteynerli bir kent, 60 dükkanlık çarşı yaptıklarını söyledi.

Ercan, inşa ettikleri Sinan Şamil Sam Spor Kompleksi’ni öz kaynaklarıyla tamamlayıp hizmete açmalarının yetkilileri şaşırttığını dile getirdi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında süratle yol kat ettiklerini vurgulayan Başkan Ercan, sıfır atık konusunda gerçekleştirdikleri icraatlar dolayısıyla Emine Erdoğan’dan 2 kez ödül aldıklarını belirtti.

CHP’li Mansur Yavaş’ın az konuşması üzerinden popülarite PR’ında bulunmasını eleştiren Başkan, Yavaş’ın anlatacak bir hizmetinin bulunmadığını söyleyen Ercan, Ankara’nın son 5 yılını “Kayıp 5 yıl” olarak nitelendirdi.

Başıboş sokak köpekleriyle ilgili sorunun kısırlaştırma formülüyle çözülebileceğini belirten Murat Ercan, bu konuda ciddi faaliyet yürüttüklerini, Ankara Büyükşehir’in bile köpek kısırlaştırma hususunda Sincan Belediyesi’ne yönlendirmede bulunduğunu kaydetti.

Başkan Ercan, “dünyanın şımarık çocuğu” olarak nitelediği İsrail’e had bildirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YENİ NESİL BELEDİYECİLİK ALANINDA YAPTIKLARIMIZLA PUAN TOPLUYORUZ

Başkanım şuradan başlamak istiyorum röportajıma. Sincan, Ankara'nın yüz ölçümü ve nüfus bakımından en büyük ilçelerinden bir tanesi. Çalışma alanınız çok geniş. Bugüne kadar Sincan Belediye Başkanı olarak görev yaptığınız süre içinde yapmak istediklerinizin ne kadarını başarabildiniz?

Birçok alanda güzel işler yaptık. Ben belediyecilik anlayışını iki kategoriye ayırarak değerlendiriyorum. Birincisi ‘Temel Belediyecilik’ dediğimiz, bizim vazifemiz olan görevlerimizdir. Çöp toplamak, kaldırım taşlarını düzenlemek, asfalt yollar yapmak gibi. Bunlar bizim boynumuzun borcu. Bu alanlarda hizmet kalitesini arttırarak devam ettirme noktasındaki kararlılığımız devam ediyor. İkinci üst başlık; ‘Yeni Nesil Belediyeciliik’. Bunun altında da ‘Kültürel Belediyecilik’, ‘Sportif Belediyecilik, ‘Sosyal Belediyecilik’, ‘Vizyon Belediyeciliği’ diyebileceğim şehrin marka değerini arttıracak ve geleceğin projeksiyonuna dair projeler üretilen anlayış bulunuyor. Dolayısıyla Yeni Nesil Belediyecilik alanında yaptıklarımızla puan toplayabileceğimizi düşünüyorum.

GENÇLERİMİZE ÖDÜLLER DAĞITIYORUZ

Genç nesiller ve dezavantajlı kesim için ne gibi projeler ürettiniz?

Bir kere eğitimde sonuna kadar yanındayız çocuklarımızın. Okul öncesinden başlıyoruz. Anne-çocuk evlerinden tutun da kreşlere, bebek kütüphanelerine, okul dönemindeki çocuklarımıza desteklerimiz mevcut. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına sayısız desteklerimiz var. Lise sınavlarına hazırlanan öğrencilerimize desteklerimiz var.

Lise son sınıftaki öğrencilere ne gibi bir destek veriyorsunuz?

Dijital setlerimiz var. Ücretsiz bir şekilde dağıtılan bu setlerde, yüz binlerce soru var, konu anlatımı var, interaktif ders anlatımı var, bir nevi üniversiteye hazırlık paketi. Bu konuda da iddiamız şu yönde ‘dershaneye gidemiyorum, kitap alacak param yok’ gibi gerekçeleri ortadan kaldıracak bir çalışma bu. Piyasa değerleri 15-20 Bin TL, biz bunu ücretsiz dağıtıyoruz gençlerimiz için.

Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih destek programı diye bir proje yaptık. Ankara’da ilk defa yapılan bu projemize bakanlarımızda, Cumhurbaşkanı Yardımcımız sağ olsun destek verdiler. Gençlerimiz uzman isimlerle, aldıkları puanlara ve kişisel yeteneklerine göre bir tercih yapmalarını sağlayan güzel bir çalışma oldu. Biz bu yıl birde üniversite sınavında başarı gösteren çocuklarımıza ödül verdik. Yani ilk ona yüz bin, ilk yüze yetmiş beş bin, ilk bine otuz bin, ilk on bine de onar bin lira para ödülü verdik.

ADIYAMAN’LA KARDEŞ ŞEHİR OLDUK

Bunu sadece Sincan'a değil, aynı zamanda Adıyaman'a da uygulayalım istedik. Çünkü Adıyaman ile biz deprem döneminde kardeş şehir olduk. Orada çok sayıda yaptığımız işler oldu. Adıyamanlılar bize çok farklı bir muhabbet besliyorlar. Haftalarca kaldım orada ve konteyner kent yaptık. 300 konteynerli bir kent yaptık. Sonra 60 dükkanlık bir çarşı yaptık. 4 ay boyunca, 10 bin kişiye üç öğün günlük yemek dağıttık. Adıyamanlılar da zor günlerinde onların yanında olmamızdan dolayı bizi çok sahiplendiler.

BİZ YARDIM ETTİKÇE ALLAH DA BİZE YARDIM ETTİ

Bu ciddi bir bütçe demek Başkanım. Bütçenizin ne kadarını ayırdınız?

Bütçemizin %10’unu buraya harcadık. Biraz tepki oldu ama ‘vatandaşlar orada enkaz altındayken kimse burada para hesabı yapamaz, elimizden geleni yapacağız’ dedik. Biz verdikçe Allah da bize verdi, bereketliydik. Büyükşehir tarafında böyle bir destek yok. Mansur Yavaş’ın kendi ifadesiyle 500 milyon civarında bir destekleri olmuş. Bu para Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde biri etmiyor. Biz %10 hatta %10’dan biraz daha fazla destek çıktık.  Kıyaslama yaparsanız en az 10 katı Büyükşehir’in yaptığının. Sincanlı kardeşlerimiz de bu noktada çok hassas. Sincan farklı bir iklimi olan bir yer. Farklı bir maneviyatı var. Ağzı dualı insanları var. Yani böyle bir durum olduğu zaman otomatikman ilk yola düşen oluyoruz. Anadolu insanının refleksini gösteriyor. Orman yangınları ve sellerde de aynı şekilde oldu.

En çok tebrik ve takdiri nereden aldık biliyor musunuz? Yangında hayvan ambulansından aldık. Pandemide çok güzel projeleri hayata geçirdik. TİM kurduk, araba tahsis ettim önce kronik hastaları tek tek ziyaret ederek kendimizi tanıttık ve acil durumlarda arayabileceklerini söyledik. Hijyen kitleri dağıttık. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına evlerine götürdük. Bizim yaptığımız işlerimizin çoğunluğu Büyükşehir Belediyeleri ölçeğinde. Örneğin, Fatih Fuar ve Kongre Merkezimiz, Spor Kompleksimiz, Sincan Park adıyla ova çayını yaptığımız 300 bin metrekare rekreasyon alanımız, sokak hayvanları için yaptığımız bakım rehabilitasyon merkezimiz ve şu anda yapımı bir buçuk aya kadar tamamlanacak olan Arasta Sincan adıyla ortaya koyduğumuz projemiz.

Başkanım onları soracağım şimdi. İstihdamla devam etmek istiyorum. İstihdama katkı anlamında da çalışmalarınız var. Özellikle de Sincanlı gençlerin iş edinmesine dönük projeleriniz var. Özellikle de Gastro Akademi çok orijinal, Türkiye çapında örnek olacak bir proje. Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Sincan, 880 kilometrekare alanlık ilçedir. Oldukça büyük bir yüz ölçümüne sahibiz. Ankara’da hayvancılığın en yüksek olduğu ilçelerden bir tanesiyiz. Bir taraftan da beş tane organize sanayiyi bünyesinde barındıran sanayi üssüdür Sincan. Ankara ihracatının yarısından fazlasını biz yapıyoruz. Dolayısıyla beş tane organize sanayi barındıran 1000’e yakın fabrikayı barındıran bir ilçeden bahsediyoruz. Ülkenin en büyük yatırımcılarının bizde fabrikaları var, işletmeleri var. İstihdam probleminin olmaması lazım normal şartlarda. Sanayi tarafıyla görüştüm, gençlerle görüştüm. Sonra iş arayan gençlerimizi yönlendirmeye başladık. Üç aylık bir eğitim ayarladık. Bu eğitimlerle sanayiye uyarlı elemanlar yetiştirdik. Bu çok önemli bir süreç oldu ve artık asgari ücretli çalışmak zorunda olmayan nitelikli eleman haline gelen gençleri yerleştirmeye başladık. Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR gibi kurumların da içinde yer aldığı liste bizden sonra mesleki eğilimi yüksek olan gençleri haftanın belli günlerinde fabrikalarda, belirli günlerde okulda mezun olduğu zaman usta niteliğindeki eleman yetiştirme noktasında da o projeleri paylaşıyor olduk.

Gastro Akademi’de şef yetiştiriyoruz. Niye yetiştiriyoruz? Çünkü müthiş bir talep var. Televizyondaki yarışmalardan ve birçok sebepten dolayı ilgi de çok büyük. Biz de en güzel teknoloji ile oraya mükemmel bir sistem kurduk. Burada çok farklı mutfaklarda, değişik damak tatlarına hitap eden, yemekleri yapabilen şefler yetiştiriyoruz.