USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu özgürlüğe kaçıran kahraman Rasim Arda konuştu

1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica eden Naim Süleymanoğlu'nun şampiyonanın veda partisinden özgürlüğe kaçış öyküsünün kahramanı Rasim Arda konuştu.

Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu özgürlüğe kaçıran kahraman Rasim Arda konuştu
29-05-2023 20:14
Google News

Dünya ve Türk halter tarihine adını altın harflerle yazdıran efsane sporcular arasında yer alan olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu "Cep Herkülü" lakaplı Naim Süleymanoğlu'nun vefatının üzerinden 6 yıl geçti.

Bulgaristan'ın Kırcaali kentinin Ahatlı köyünde 23 Ocak 1967'de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere başlamasıyla ilgili bir ifadesinde "9 yaşındayken halter antrenörüm Hilmi (Pekünlü) Hoca beni keşfetti, böylece haltere başladım. O zamanlar Bulgaristan'dan dünya ve olimpiyat şampiyonu sporcular çıkıyordu, ben de şampiyon olmak istedim." demişti.

Tarihin unutmadığı Naim Süleymanoğlu, 14 yaşındayken Bulgaristan'da gençler ve yıldızlar şampiyonu olurken, 15 yaşındayken 1982'de Brezilya'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası'nda ilk dünya şampiyonluğunu elde etti ve "En genç dünya rekortmeni" unvanına ulaştı.

1983'te Büyükler Dünya Halter Şampiyonası'nda birinci olan Naim Süleymanoğlu, 1983-1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 rekor kırdı, 1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçildi.

ABD'de 1983'te gerçekleştirilen "Rekortmenlerin Turnuvası"na katılan Naim Süleymanoğlu, burada dünya rekorunu kırmasıyla kendisine ABD tarafından "Cep Herkülü" lakabı layık görüldü.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'na Bulgaristan'ın da Sovyetler Birliği ile boykot etmesi nedeniyle katılamadı. Bu dönemde Bulgaristan Hükumetinin "Soya dönüş operasyonu" kapsamında Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi.

Öte yandan Naim Süleymanoğlu, 1984 yılında silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti.

TÜRKİYE'YE GELİŞİ

Halterde rekorlar kırarak üç defa olimpiyat şampiyonluğunu kazanan Naim Süleymanoğlu’nun, Aralık 1986’da Sdney’de yapılan dünya şampiyonası sırasında Türkiye’ye kaçırılış hikayesi pek bilinmiyor.

Türkiye'ye gelişini, kendi ifadesiyle "Türkiye kaçışını", 1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşayan Türklere yapılan zulümlerin dünyaya duyurulması ve bitirilmesine yönelik bir girişim şeklinde açıklayan Naim Süleymanoğlu, o yıllarda Bulgaristan'da Türklerin asimilasyona maruz kaldığını dünyaya duyurmuştu.

Rasim Arda

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NU KAÇIRAN KAHRAMAN RASİM ARDA KONUŞTU

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göçün 34'üncü yılı anma etkinliğinde YTB mikrofonlarına konuşan Avustralya'da Naim Süleymanoğlu'nu kaçıran Rasim Arda'nın açıklamalarını paylaştı.