USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

PARA'NIN ÖĞRENCİSİ OLMAK

09-11-2022

Çocukluğumdan beri hep farklı deneyimler edinme hevesim vardı. Bulunduğum yer, bildiğim ya da bildiğimi sandığım hiçbir şey bana yetmezdi. Bir heyecandır çıktım geldim Ankara'dan kültür şehri Antep'e. Birçok etken vardı beni buraya sürükleyen belki ama en çok içimdeki meraktı. Nasıldı Güneydoğu? Nasıldı o çok methedilen doğu insanı, yemekleri?  Velhasıl hem bu soruların cevabını almak hem de öğretmenlik stajımı yapmak için kondum bu şehrin bağrına ve sanırım yavaş yavaş almaya başladım cevaplarımı.

Gaziantep'te maddi durumu iyi olan öğrenci için yaşamak bir nimet olsa gerek. Mükemmel yemekler midesinde, parası cebinde, kültür şehrinin merkezinde, istediği gibi öğrenciliğini yaşıyor. Velakin durumu iyi olmayanlar öğrenciler okuldaki hocaların değil  paranın öğrencisi oluyor.

Talebe Arapça da talep eden, tâlipler, isteyen anlamlarına gelir. Biz de ise bilgiyi isteyen olarak kullanılır. Fakat burada öğrenciler bilgiyi değil parayı talep eder olmuş. Hoş bu durum sadece Gaziantep'e özgü olmasa gerek. Büyükşehir olmasından kaynaklı daha çok hissedilmesi normal. Bende bir heves  başladım iş aramaya. Sanırım oturup araştırsam, tanışmaya kalksam bu kadar çok tanıyamazdım insanları. "Senin ağzın daha süt kokuyor." derdi babacığım. Ben babamın hep küçük kızı, ev kuşu olarak kalmışım. Haklıymış, bilememişim. Kendi harçlığımı çıkarayım derken insanlıktan çıkacaktım az kalsın. Bir kadın özellikle de ailesinden uzakta okumaya gelmiş bir kadın iş aramaya kalksın nerede akbaba var tünüyor başına. Bende sanıyorum ki buranın insanları ne kadar iyi ne kadar yardımsever. Hemen bir mutlu oluyordum. Hava atıyordum iş buldum falan diye. Çalışkan olduğumu anladılar diye kuruyordum kafamda. Meğerse bunlardan dolayı bulmuyormuşum işi. Kadın olmam yetiyormuş. Neden daha önce anlamadım yahu? Harbiden büyümemişim.  Yahu ninem deliye dalaşmaktansa çalıyı dolaş derdi. Dolana dolana bir haller oldu bacaklarıma. Güven olgusu da anlayacağınız  hak getire. Buraya geleli bizim ailenin sözleri pek bir dilime dolanmaya başladı.  Resmen beni buraya hazırlamışlar.

Bu kadar lâtife kâfî. Tüm öğrencilere parayı bulup bilgiyi talep edecekleri günler dilerim.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR