USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kurban bayramında etle ilgili hususlar.

Kurban bayramında etle ilgili hususlar.
09-07-2022
1-KUŞBAŞI
Et taze olduğu için et tike ( kuşbaşı ) kebabı yaparsanız çok sert olur.Ancak k 2 gün dondurmadan +4 derecede yani normal buzdolabında dinlendirdikten sonra kuşbaşı kebabı yapasanız olur.
2-CİĞER KEBABI
Kurban bayramı sabahında geleneksel olarak kahvaltı yapılmaz,ciğer kebabıyla güne başlanır.Karışık ciğer kebabına cağırtlak kebabı denir.Kurban bayramında genellikle paf ciğer ve dalak hariç yürek,karaciğer,böbrek doğranıp yıkanır suyu süzülür sonra tuz dahil hiçbir baharat eklenmeden şişte pişirilir.İstersen cinsi cinsine de saplayabilirsin,karaciğer ayrı ,yürek ayrı,böbrek ayrı.
Dalak ayrı pişirilir tikeleri ( parçaları) biraz iri doğranır pişmeden önce ve az tuz atılır,yağ saplanmaz.Pişmesi biraz uzun sürer.
Dana ciğerinden kebap eyi olmaz ama kavurma olabilir.
Saplarken 2+1+3+1+2 saplarsın 1 olanlar kuyruk diğerleri ciğer .Kuyruk yerine içyağı veya bez çöz de saplarsın ama bu sıcakta ağır olur.
Ekmeğe çekilir tuz,kırmızı biber,karabiber ve kimyon atılır.Üzerine maydanoz piybazı konulup dürüm edilir.
3-CİĞER KAVURMASI
Kavurma sadece paf (akciğer ) ciğerle yapılır. Bir Ciğer damarından sinirinden ayıklanır,iri doğranır ,yıkanıp süzülür.Sonra makinanın en iri süzeğinde 200 gram kuyrukla çekilir.kazana konulur altı yakılır,biraz sonra suyu çıkmaya başlar az tuz atılır.karıştıra karıştıra kavrulur.Kavrulma yağa binene kadar devam eder.bu kavurma 1 saatten fazla sürer .Yağa binme artık su kalmaz,yağ hafif çıtırdamaya ve köpürmeye başlar o sırada 3 tane kuru soğan doğranıp atılır altı iyice kısılır.doğranmış taze kırmızı biber de atılır 10 dakka sonra altı ısısını muhafaza edecek kadar iyice öveze (en kısık ) getirilir.Tuzu tamamlanır,1 yemek kaşığı kırmızı pul biber atılır.Bittii, dürüm edilip yenilir.
4- KARA KAVURMA  
• Kurban etinin döş ve kısa bel taraklık eti yarı yarıya alın. Kısa bel ve taraklığı fındık büyüklüğünde doğrayın.
• Döş etini zırkda çekin.
• Bakır kazana koyun ,kapağını kapatmayın. 1 kilo ete 20 gram tuz atın.Misal 10 kilo et2 200 gram tuz gerek.Tuzun hepsini birden atmayın.Tuzu tartıp bir tabağa koyun kavrulana kadar az az atın.
• Ateşi önce kuvvetli açın sonra kısın.Arada br çevirin.Etin içinde yaklaşık % 15 su vardır.Önce bu su meydana çıkar buharlaşır uçar hem de etin sasısı gider.
• Suyu tükenip buhar kesilene kadar kavurun.Kavurma işi 3 saat sürebilir.
• Etin buharı bitmeye başladı,altını iyice kısın.
• Etin ortasını açın.Sadece yağ kalacaktır.Ve yağ hafif hafif köpürmeye başlar.
• Yağ yavaş yavaş köpürmeye başlayınca kavurma tamam demektir.
• Ev ekmeğini sulayıp katlayın.Kavrulan etin üzerine koyun.Azıcık yağlansın ısınsın.
• Sonra tabağın altına yağlanmış ekmeği koyun üstüne bir kepçe kavurmayı koyun,kırmızı biber ,karabiber serpelen yiyin.
• Günüşüknen yinen yemek şifa olur.
Kurban Bayramınız mübarek olsun.Allah ağız tadıyla nice güzel bayramlar nasip etsin.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR