Teknoloji

NASA, Ay İçin Yeni Zaman Referansı Hazırlıyor

NASA, Ay'da geçen zamanın Dünya'dan farklı olduğunu belirterek yeni bir zaman referansı sistemi hazırlıyor.

NASA, Ay İçin Yeni Zaman Referansı Hazırlıyor
03-04-2024 15:09

NASA, Ay'da geçen zamanın Dünya'dan farklı olduğunu belirterek yeni bir zaman referansı sistemi hazırlıyor. Ay'da yer çekiminin daha az olması nedeniyle zaman, günde 58,7 mikrosaniye daha hızlı akıyor. Bu durum, Ay'a özel bir zaman referansı oluşturma ihtiyacını doğurdu. Beyaz Saray, NASA ve diğer ABD ajansları, uluslararası iş birliğiyle Ay'a özel bir zaman referans sistemi oluşturulması talimatını verdi.

NASA yetkilisi Kevin Coggins, Ay'daki atom saatlerinin Dünya'dakinden farklı bir hızda işlediğini belirtirken, Ay'daki her şeyin hızlandırılmış Ay saatiyle çalışacağını ifade etti.

Dünya'da olduğu gibi yaz ve kış saati uygulamasının olmayacağını vurgulayan Coggins, mikrosaniyelerin bile uzay teknolojisinde önemli olduğunu dile getirdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Eşgüdümlü Evrensel Zamanı kullanmaya devam edeceği ancak NASA'nın yeni uzay zamanının nerede devreye alınacağını belirlemesi gerektiği bildirildi. Beyaz Saray'ın 2026 sonuna kadar Ay için yeni bir zaman referansı planı hazırlanmasını istediği belirtildi. Avrupa Uzay Ajansı'nın 2023'te Ay için müşterek bir zaman referansı geliştirilmesi gerektiğini açıkladığı hatırlatıldı.

NASA'nın Eylül 2025'te Artemis Misyonu çerçevesinde astronotları Ay'ın yörüngesine göndermeyi hedeflediği ancak inişin güvenlik endişeleri nedeniyle 2026'ya ertelendiği bilgisine yer verildi. .

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER