USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı: İmamoğlu'nun tek çıkış yolu kaldı!

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının Konya’da ortak bir toplantı düzenlemesi ve sonrasında yapılan ortak bildirinin ardından uzman isimleri önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı: İmamoğlu'nun tek çıkış yolu kaldı!
26-12-2022 18:18
Google News

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da aralarında bulunduğu CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının Konya’da ortak bir toplantı düzenlemesi ve sonrasında yapılan ortak bildiri gündemdeki yerini koruyor.

CHP’li belediye başkanlarının ortak bildirisinin ardından toplantının şifrelerini yorumlayan uzmanlar, Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu.

HAKAN BAYRAKÇI: İMAMOĞLU’NUN TEK ÇIKIŞ YOLU KALDI

Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, belediye başkanlarının genel başkanlarını desteklemesinin doğal olduğunu belirterek “Belediye başkanının genel başkanının adaylığını desteklemesi normaldir. İmamoğlu, öncelikle normal adımları atıyor.” ifadesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı adaylığı için İmamoğlu’nun tek seçeneğinin kaldığını belirten Hakan Bayrakçı, “Gelse gelse teklif sadece İYİ Parti’den gelecek. Diğer ihtimaller bitti.” dedi ve sözlerine şunları ekledi:

“İki tane soru işareti var burada: İmamoğlu’na İYİ Parti’den teklif gelir mi? Teklif gelirse İmamoğlu kabul eder mi?  İki sorunun cevabı netleşirse İmamoğlu’nun adaylığı netleşir. Bu şartlarda Kemal Kılıçdaroğlu, adaylık konusu büyük ölçüde yol almış vaziyette. Ama şu saatten sonra İYİ Parti’den marjinal bir çıkış yapıp İmamoğlu’na teklifte bulunacak, İmamoğlu da kabul edecek. İki tane zor evet bir araya gelirse yeni bir şekil hasıl olabilir. Bence durum son derece netleşmiş gibi şu anda.”

MEHMET SEVİGEN: AKŞENER CHP’NİN ALTINI KAZIYOR

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP’de misafir olduğunu söyleyen CHP 23. Dönem Milletvekili Mehmet Sevigen, belediye başkanlarının aday olmayacağını belirtti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP’nin altını oyduğunu belirten Sevigen, şunları söyledi:

“Mansur Yavaş misafir. Benim gibi düşünen de çok var yani. Fazlaca var ama Ekrem Bey, bundan sonra genel başkan ‘Adayım’ diyorsa belediye başkanları aday olmayacaktır. Meral Akşener, Kemal Bey’i kabul etmeyeceğine göre, herkes kendi adayını çıkarır. Her fırsatta Kemal Bey’e baskı yapıyor, CHP’nin altını kazıyor. O bakımdan her parti kendi adayıyla seçime gider.”

AKŞENER, CHP'NİN ALTINI OYUYOR

Saraçhane’deki mitingin herhangi bir önem arz etmediğini vurgulayan Sevigen, İYİ Parti lideri Akşener ile DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın cumhurbaşkanı adaylığını düşünmediğini kaydederek, “Saraçhane’deki miting çok önemli değil. Burada CHP’nin altını oyması önemli. Meral Akşener ile Ali Babacan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı önemli değil.” dedi.

"PARTİLERİ KAPATILIRSA HDP'LİLER BABACAN'IN PARTİSİNDEN SEÇİME GİRECEKMİŞ"

Sevigen, Babacan’ın HDP’li Selahattin Demirtaş’a selam çaktığını belirterek, “Gelen bilgilere göre, HDP kapatılırsa Babacan’ın partisinden seçime girecekmiş. Nitekim Saraçhane’de Babacan’dan başka Demirtaş’a selam veren oldu mu? Sadece Ali Babacan selam çaktı.” diye konuştu.

“AKŞENER’İN KIŞKIRTMASINA KARŞI CHP’Lİ OLDUKLARINI SÖYLEMELERİ LAZIM”

CHP’li belediye başkanlarını Akşener’in seçtirmediğini, HDP’nin etkisiyle seçimi kazandıklarını söyleyen Sevigen, “Bu belediye başkanları, Meral Hanım’ın kışkırtmasına karşı CHP’liyse söylemeleri lazım. Meral Hanım ‘Biz seçtirdik’ diyor ya, ama biz HDP sayesinde seçildik. HDP’nin blok yüzde 10 oyu var. Partisi yüzde 10 aldı, kendisi yüzde 7 aldı biliyorsunuz. Derme çatma bir parti yani o. Tabanı belli değil, hikayesi yok. O bakımdan Türkiye’deki belediye başkanlarımızın çoğunun seçilmesinde çoğu zaten bizdeydi, seçilmesinin nedeni HDP’nin etkisidir. Bunu kendileri de söylüyor zaten. Belediye başkanlarımızın aday olacaklarını zannetmiyorum.” ifadelerinde bulundu.

"CHP’Lİ BAŞKANLAR, AKŞENER’E HADDİNİ BİLDİRDİ"

Ortak bildiri yayınlayan belediye başkanlarının Akşener’e haddini bildirdiğini kaydeden Sevigen, şunları söyledi:

“Bu, partiyi karıştırmaya çalışanlara karşı bir meydan okumadır. Yani ‘Kardeşim biz Kemal Bey’in listesinden seçildik. Biz CHP’liyiz, kendi işine bak’ demektir. Bu Akşener’e karşı Kemal Bey’in yanında olduklarını gösteren bir tavırdır.  Yani oradaki CHP’li belediye başkanları Kemal Bey’in yanında yer almışlardır. Kısacası kibarcası Meral Hanım’a haddini bildirmişlerdir.”

MEHMET ACET: İMAMOĞLU PES ETMİŞ DEĞİL

İmamoğlu’nun pes etmeyeceğini kaydeden Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 yazarı Mehmet Acet, İBB Başkanı’nın CHP lideri ile arasını iyi tutmak istediğini belirterek şu görüşünü dile getirdi:

“Ekrem İmamoğlu pes etmedi. Bu bildiride yer alması pes etti anlamı gelmiyor. Daha önce de yazılı sözlü bir takım taahhütlerde bulunmuştu. Ama her defasında adaylık talebini açığa vuran hem Anadolu’ya yaptığı ziyaretleri hem de sözlü açıklamaları oldu. Açık bir şekilde ‘Bu omuzlar her türlü yükü kaldırır’ ifadesiyle adaylık arzusunu alenileştirmişti.

Kılıçdaroğlu ile arayı iyi tutmaya çalışıyor. İlişkilerinde gerilim çıkmaması için çaba harcıyor. Dikkat ederseniz genelde bildiriler, ortak açıklamalar CHP Genel Merkezi’nden veya Seyit Torun üzerinden gerçekleşiyor.”

"MANSUR YAVAŞ FARKLI BİR TAKTİK İZLİYOR"

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın gönlünde de adaylık arzusu olduğunu ve farklı bir taktik yürüttüğünü söyleyen Acet, “Mansur Yavaş, İmamoğlu gibi istekli bir görüntü vermemeye çalışıyor. O da adaylık istiyor aslında. 'Altılı masa ne derse o şekilde hareket ederiz' şeklinde bir yaklaşımı var onun da.  Mansur Yavaş, kendi ismi üzerinde konsensüs oluşmasını arzu ediyor. Başka bir taktik izliyor. Onun da gönlünde cumhurbaşkanlığı var. Ama tabi Ekrem İmamoğlu kadar hırslı bir görüntü vermiyor. Ama ben bunu da taktik icabı böyle davrandığını düşünüyorum.” diye konuştu.

NEDEN KONYA?

Ortak bildirinin AK Parti’nin kalesi olarak kabul edilen Konya’da yapılmasıyla ilgili de düşüncesini açıklayan Acet, “AK Parti’nin kalelerinden olan Konya’da toplantının yapılması ve  Kılıçdaroğlu’nun sağdan da oy alma arayışı olarak görüyorum.” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler