USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail-Hamas savaşı: İsrail'den, Gazze'ye hava saldırısı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail, Hamas'ın başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu sonrası Filistin'deki katliamı sürüyor. İsrail ordusunun Gazze'ye başlattığı yeni hava saldırısında 4'ü çocuk 15 Filistinli hayatını kaybetti. İşte İsrail-Hamas savaşından son gelişmeler.

İsrail-Hamas savaşı: İsrail'den, Gazze'ye hava saldırısı! Çok sayıda ölü ve yaralı var
21-10-2023 02:43
Google News

Son dakika İsrail-Hamas savaşı haberleri: İsrail, Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası Filistin'deki katliamı sürüyor. İsrail ordusunun Gazze'ye başlattığı yeni hava saldırısında 4'ü çocuk 15 Filistinli hayatını kaybetti. İşte İsrail-Hamas savaşından son gelişmeler.

İşte dakika dakika İsrail-Filistin savaşından gelişmeler:

İSRAİL'DEN GAZZE'YE YENİ HAVA SALDIRISI: 15 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

02.05: İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 4'ü çocuk, 1'i kadın 15 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde El-Acremi ailesinin, merkezde yer alan Deyrul Belah'ta ise Eş-Şuayb ailesinin evine saldırı düzenlediği ve 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Gazze'nin güneyinde Refah kentinin El-Cenine Mahallesi'nde Hadr ailesinin evinin de bombalandığı ve 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

"İşgal güçlerinin saldırılarını artırdığı" kaydedilen açıklamada, "Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, merkezinde ve güneyinde evlerin hedef alındığı, çok sayıda şehit ve yaralının bulunduğu" bilgisi verildi.

ABD VE AB ZİRVESİNDEN KATLİAMA DESTEK KARARI

02.01: Avrupa Birliği (AB) ve ABD liderlerinin, 27'nci zirve toplantısı sonucunda yapılan ortak açıklamada, İsrail'in yaşadığı saldırılar karşısında kendisini savunma hakkı bulunduğu belirtilerek "Gazze'deki kötüleşen insani krizden de endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

DSÖ'DEN, İSRAİL'İN HASTANE TEHDİDİNE TEPKİ

01.55: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in abluka altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesinin tahliye edilmesini istemesine tepki gösterdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Kudüs Hastanesinin tahliyesinin istenmesiyle ilgili rahatsız edici haberler aldıklarını belirtti.

Ghebreyesus, "DSÖ'nün defalarca vurguladığı gibi aşırı kalabalık olan bu hastanelerin hastaları güvenli bir şekilde tahliye etmesi mümkün değil. Hastanelerin hayat kurtarma işlevlerini yerine getirmelerine izin verilmeli. Hastanelerin korunması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

'ZAFERE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

00.19: İsrail Başbakanı Netanyahu: Kaçırılan vatandaşlardan ikisi evlerinde. Kaçırılanların ve kaybolanların tamamının geri getirilmesi çabasından vazgeçmiyoruz. Aynı zamanda zafere kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

İSRAİL, GAZZE'YE YOĞUN HAVA SALDIRISI BAŞLATTI

00.10: İsrail uçakları an itibarıyla Gazze’nin bazı bölgelerine yoğun hava saldırısı düzenliyor. Kentte peş peşe şiddetli patlama sesleri duyuluyor.

BİDEN'DAN REHİNE AÇIKLAMASI

23.32: ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ordusunun hava saldırılarına yoğun şekilde devam ettiği Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından esir tutulan 2 ABD’linin serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Biden, “Bugün, Hamas tarafından esir alınan 2 ABD’linin serbest bırakılmasını sağladık” dedi. Biden, serbest bırakılan vatandaşların ABD hükümetinin tam desteğine sahip olacağını vurguladı. Biden, “Hamas tarafından esir tutulan ABD vatandaşlarının serbest bırakılması için gece gündüz çalışıyoruz. Başkan olarak, esir tutulan ABD’lilerin güvenliğinden daha yüksek bir önceliğim yok” şeklinde konuşarak, Katar hükümetine ve İsrail hükümetine esirlerin serbest bırakılması için yapılan çalışmalara ortak olduklarından dolayı teşekkür etti.

REFAH SINIR KAPISI'NDAN YARDIM KAMYONU GEÇMEYE BAŞLADI

23.02: Mısır: İnsani yardım malzemeleri taşıyan iki kamyon Refah kapısından Gazze Şeridi'ne girmeye hazırlanıyor.

İSRAİL ABD'Lİ REHİNELERİN SERBEST BIRAKILDIĞINI DOĞRULADI

22.48: El-Kassam Tugayları’nın sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı 2 ABD vatandaşının serbest bırakıldığına ilişkin açıklamasına İsrail’den yanıt geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Judith Raanan ve kızı Natalie Raanan’ın Hamas tarafından serbest bırakıldığını ve İsrail askerlerinin koruması altında olduğunu söyledi.

Hamas’ın yaklaşık 200 kişiyi esir tutmaya devam ettiğini belirten Hagari, “Hamas kendisini dünyaya insani nedenlerle esirleri serbest bırakan bir örgüt olarak tanıtıyor ama gerçekte bebekleri, çocukları, kadınları ve yaşlıları esir tutan cani bir terör örgütü” ifadelerini kullandı. Esirlerin İsrail’e geri dönmesi için yapılan çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Hagari, kara harekatını da içeren savaşın son aşamaları için ordunun hazırlandığını belirterek, “Çatışmaların birkaç hafta daha sürmesi muhtemel” dedi.

İSRAİL: KUDUS HASTANESİNİ DERHAL BOŞALTIN!

22.45: İsrail Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin "derhal boşaltılmasını" istedi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

FİLİSTİN BAŞBAKANI IŞTİYYE: HAMAS'I KINAMAYACAĞIM!

22.42:  Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, CNN’e verdiği röportajda, 7 Ekim’de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından İsrail’e yönelik düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu’nu kınamayacağını belirterek, “İsrail’e körü körüne destek vermek, öldürme ruhsatı vermek demek. Umarım ABD bu yöne doğru gitmez” dedi.

Batı Şeria bölgesinin başkenti Ramallah’ta konuşan Iştiyye, “Filistin’in hikayesi 7 Ekim’de başlamıyor. Filistin felaketi 75 yıldır orada ve biz yüksek sesle ağlıyor ve açık bir şekilde çözüme ihtiyacımız olduğunu haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyaya seslenen Iştiyye, “Ölmeyi hak etmeyen her sivilin her insanın öldürülmesi kınanmalıdır. Bunu kınamalıyız” dedi.

İsrail’in intikam duygusu taşıdığını belirten Iştiyye, “İsrail varoluşsal bir tehdit altında değil. Bence Beyaz Saray, taraflara barışçıl bir çözüm için çalışma çağrısı yapmalı” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail ziyaretlerine atıfta bulunan Iştiyye, “İsrail’e Gazze saldırılarına devam etmesi için yeşil ışık yakıldı” dedi. Uluslararası desteğin saldırganlığa değil barışa yönelik olması gerektiğini vurgulayan Filistin Başbakanı, “İhtiyacımız olan şey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin kolektif uluslararası bir çabayla çatışmaları sona erdirme ve çözüm bulma konusunda öncü olmasıdır” ifadelerini kullandı.

BİDEN: REFAH SINIR KAPISI'NDAN 2 GÜN İÇİNDE 20 KAMYONUN GEÇECEĞİNE İNANIYORUM

22.10: ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Beyaz Saray’da gerçekleştireceği toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Biden, “İsrailli yetkililerden ve Mısır Cumhurbaşkanı’ndan geçişin açık olacağına dair taahhüt aldım” dedi. Sınıra giden yolun kötü durumda olduğunu ve asfaltlanması gerektiğini belirten Biden, “Refah Sınır Kapısı’ndan 24 ile 48 saat içinde 20 kamyonun geçeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DEN KARA OPERASYONU UYARISI: ÇOK AĞIR KAYIPLAR VERİLECEK

22.05: İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, İsrail savaş kabinesinin 6 saatlik toplantısında Gazze'ye yapılacak bir kara harekatında rehineler dahil olmak üzere çok ağır kayıplar verileceğine dair uyarıda bulundu. Öngörülen savaş planının sonuçlanması 1 yıl sürebilir.

22.02: İran, vatandaşlarından 24 saat içinde Lübnan'ı terk etmelerini istedi.

HİZBULLAH, İSRAİL'E SALDIRI BAŞLATTIĞINI AÇIKLADI

21.42: Lübnan’daki Hizbullah, dün öldürülen bir sivile karşılık olarak İsrail ordusuna yeni saldırı düzenlediğini duyurdu.

21.19: Lübnan sınırındaki iki askeri noktaya füzelerin düşmesi sonucu çok sayıda İsrail askeri yaralandı. Bölge kaynakları, ölü askerlerin de olduğunu aktarıyor.

İSRAİL'İN KUZEYİNDE ÇATIŞMA: HAVA SAVUNMA FÜZELERİ FIRLATILDI

21.15: Yerel kaynaklar tarafından, İsrail'in kuzeyinde ağır silah sesleri ve topçu atışlarının gerçekleştiği bildiriliyor. İsrail ordusu, sınır hattı boyunca işaret fişekleri atmaya başladı. Yerel kaynaklar, hava savunma füzelerinin fırlatıldığına dair bilgi paylaşıyor. İsrail, bölgede yaşayanlardan sığınaklara gitmelerini istedi.

20.42: Bloomberg, ABD ve Avrupa ülkeleri İsrail'e Gazze'deki kara operasyonunu ertelemesi için baskı yaptığını belirtti.

Al Arabiya, savaşın başlangıcından bu yana Batılı müttefiklerden İsrail'e 45 askeri destek uçağı iniş yaptı. İsrail'e yaklaşık bin ton askeri yardım sağlandığını bildirdi.

HAMAS, İSRAİL'E ÇOK SAYIDA ROKET FIRLATTI

20.17: Hamas, İsrail'in Aşdod kentine çok sayıda roket fırlattı.

İSRAİL, HAMAS'IN ÜST DÜZEY YETKİLİSİNİ ETKİSİZ HALE GETİRDİ

20.11: SkyNews kaynaklı habere göre İsrail ordusu, Hamas'ın "Silah Geliştirme Birimi" yetkilisi Muhammed Sobeih'i etkisiz hâle getirdiğini açıkladı.

HAMAS ABD'Lİ İKİ REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

20.03: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Gazze’de esir tutulan ABD vatandaşı anne ve kızın serbest bırakıldığı duyuruldu. Hamas, anne ve kızın insani nedenlerden dolayı serbest bırakıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, bu adımla el- Kassam Tugayları’nın amacının, “Biden ve faşist yönetiminin iddialarının yanlış ve asılsız olduğunu Amerikan halkına ve dünyaya kanıtlamak” olduğu ifade edildi.

Esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin ABD ve İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI, LÜBNAN'IN BAŞKENTİNE HEDEFLENDİ

19.14: Beyrut semalarında çekildiği iddia edilen görüntülerde, iki İsrail savaş uçağının Lübnan'ın başkentinde uçtuğu görülüyor.