USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hamas: İsrailli esirlerle ilgili müzakereler için ateşkes sağlanmalı

Hamas lideri Heniyye, İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için ateşkes sağlanması gerektiğini açıkladı.

Hamas: İsrailli esirlerle ilgili müzakereler için ateşkes sağlanmalı
01-11-2023 18:08
Google News

İsrail istihbarat belgesi sızdırıldı: Gazze için 3 aşamalı korkunç plan

GALERİNİN DEVAMI <p>İsrail, 7 Ekim'deki saldırıların ardından Hamas'ı yok etmeyi birinci hedef olarak seçti. Ancak bu <a href=çok zor bir hedef. Ne kadar gerçekçi olduğu da tartışma konusu.

"><p>Uzmanlar, Müslüman Kardeşler'in bir kolu <a href=olan Hamas'ın idelojisinin yok edilmesinin zor olduğuna vurguda bulunuyor. Hamas'ı yok etmek yerine zayıflatmanın daha gerçekçi bir plan olduğu belirtiliyor.

"><p>Hamas'ın yok edilmesinin ardından Gazze'nin geleceğiyle <a href=ilgili İsrail yönetiminin bir planı olmadığı da anlaşılıyor.

"><p>İngiliz resmi yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesinde çıkan analizde, İsrailli yetkililerin bu konuda amerikalı muhataplarına bilgi vermekte zorlandığına <a href=dikkat çekildi.

"><p>İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesiyse, İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın hazırladığı olasılıkları sayfalarına taşıdı.</p><p> </p><p>Bu olasılıklara <a href=göre seçeneklerden birisi Gazzeliler'in Mısır'ın Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi.

Sina'nın kuzeyinde ilk olarak çadır kentler kurulması, sonrasındaysa kalıcı yerleşim yerleri oluşturulması planlanıyor. Ancak bu plana Mısır ve Ürdün şiddetle karşı çıkıyor.

"><p>Mısır <a href=Cumhurbaşkanı Abdül Fettah es Sisi, Gazzelilerin Sina'ya yerleştirilmesi çabasına karşı milyonlarca Mısırlı'nın sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenleyeceği tehdidinde bulundu.

"><p>Ürdün Kralı Abdullah da Filistinlilerin Gazze'den çıkarılmasını kabul etmeyeceklerine dikkat çekiliyor.

"><p>İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın hazırladığı bir başka senaryoysa <a href=Batı Şeria'nın kontrolünü elinde tutan Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Gazze'nin yönetiminden de sorumlu olması.

Ancak Abbas'ın İsrail tanklarının desteğiyle Gazze'de kontrolü sağlamaya sıcak bakmadığının altı çiziliyor.

"><p>Batı Şeria'da uzun süredir <a href=seçim yaptırmayan 87 yaşındaki Abbas'ın hem batı Şeria'da hem Gazze'de sevilmediğine vurguda bulunuluyor. İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın gündeme getirdiği bir başta olasılıksa Gazze'de İsrail'e yakın yerel bir yönetim kurulması.

"><p>İngiliz yayın kuruluşu BBC, Hamas'ın yok edilmesinin ardından bölgede Birleşmiş Milletler'in geçici bir süreliğine yönetimi ele alabileceğini belirtti. 1999'da Sırp güçlerinin çekilmesinin ardından Kosova'da yönetimi Birleşmiş Milletler'in devraldığı hatırlatıldı. Ancak İsrail'in Birleşmiş Milletler'e güvenmediğine vurguda bulunuldu.</p><p> </p><p>Bir diğer seçenekse Gazze'nin Mısır, ABD, Filistin yönetimi ve diğer <a href=Arap ülkelerinin desteğiyle belediye başkanları, aşiret liderleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilmesi. Savaşın ardından Gazze'nin yıkılan altyapısının yeniden inşaasının da gerekeceğine de dikkat çekiliyor.

"><p>İsrail'in hem maliyeti hem güvenlik sorunları nedeniyle Gazze'yi kalıcı olarak kontrolü altına almayı istemediği de söyleniyor.</p><p> </p><p><span data-style=3 AŞAMALI PLAN

İsrail İstihbarat Bakanlığı'nın 13 Ekim'de doğruladığı Wikileaks belgesi ise, İsrail'in Filistinlileri zorla yerinden etme planını ortaya çıkardı.

- İsrail, üç aşamalı bir plan yaptı. İlk aşamada Gazze halkı, Sina Çölü'ne sürülecek.

- İkinci aşamada göçmenler için çadırkentler kurulacak.

- Üçüncü aşamada ise yerleşim yerleri inşa edilerek Filistinlilerin kendi topraklarına dönmesi kalıcı olarak engellenecek.

">

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

Hamas tarafından yayınlanan görüntülü mesajında Heniyye, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İsrailli esirlerin, İsrail ordusunun yoğun bombardımanları nedeniyle Filistinlilerin maruz kaldığı "yıkım ve ölüm ile yüzleştiğini" söyledi.

Heniyye, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini aracılara ilettiklerini aktardı.

Aracılara "katliamın durması gerektiğini anlattıklarını" vurgulayan Heniyye, özellikle Batı ülkelerindeki halklara Filistin'e destek protestolarına devam etmeleri ve karar alıcılar üzerinde baskı kurmaları çağrısında bulundu.

Heniyye, ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi'nin Mısır ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın iki yönlü faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini belirtti.

İsrail-Filistin savaşı: ABD'den Hamas'a yaptırım kararıİsrail-Filistin savaşı: ABD'den Hamas'a yaptırım kararı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler