USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ehliyet yenileme için son tarih ne zaman? Eski ehliyet nasıl yenilenir? NVİ randevu sayfası!

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet adresinde eski tip ehliyetler için son kullanım tarihi duyuruldu. Bu tarihten sonra hala eski tip sürücü belgesi ile trafiğe çıkan bireylere Trafik Kanunu'nun 39'uncu maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacak. Türki

Ehliyet yenileme için son tarih ne zaman? Eski ehliyet nasıl yenilenir? NVİ randevu sayfası!
27-03-2022 14:22
Google News

Eski tip ehliyet kullanan sürücüler için son kullanım tarihi İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlığın resmi internet adresinden yayınlanan açıklama metninde, yeni ehliyet başvuru ücreti, randevu alma ve teslimat gibi detaylara da yer verildi. Bunun haricinde, eski tip ehliyet kullanımını sürdüren bireylere idari para cezası verileceği açıklandı. Karayolları Trafik Kanunu'nun 39'uncu maddesinin 3'üncü fıkrası uyarınca, sürücü belgesini Bakanlığın yayınladığı tarihlerde yenilemeyen ve eski sürücü belgesiyle trafikte tespit edilen kimselere idari para cezası uygulanacak. Peki, ehliyet yenileme için son tarih ne zaman? İşte, ehliyet yenileme ücreti ve randevu sayfası!

NVİ SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU OLUŞTURMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Ehliyet Yenileme İşleminde Son Tarih Açıklandı!

Ülkemizdeki binlerce sürücüyü yakından ilgilendiren ehliyet yenileme işleminin son tarihi vatandaşla paylaşıldı. Sürücüler, 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla eski ehliyetlerini yeni sürücü belgesi kartlarıyla değiştirebilecek. Bu süreçte, kullanabilmeleri için geçici bir form verilecek.

ehliyet yenileme son tarih

31 Aralık 2022'den sonra trafikte eski sürücü belgesiyle tespit edilen kimselere idari para cezası uygulanacak. Buna ek olarak, 31 Aralık, takvimde Cumartesi gününe denk geldiği için ve hafta sonu Nüfus Müdürlükleri kapalı olduğu için 30 Aralık Cuma günü son resmi işlem tarihi olarak geçiyor.

Eski Sürücü Belgesini Değiştirmeme Cezası Ne Kadar?

Trafik Kanunu'nun 39'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasına göre (39/3) eski sürücü belgesini değiştirmeyen kişilere 498 Türk Lirası idari para cezası kesilecek. Bu rakam, 15 gün içinde ödenmesi durumunda 373,5 TL'ye düşecek. Lakin, her yıl bu rakamda artışa gidildiği biliniyor. 2023 yılından sonraki tarife, ilgili idare birimleri tarafınca duyurulacak.

ehliyet yenilememe cezası

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle ehliyet yenileme ücreti 15 Türk Lirası. Bu paranın 13 TL'si "değerli kağıt" bedeli olarak, 2 TL'si de "vakıf payı" bedeli olarak geçiyor. Ödemeler Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla yapılmakla beraber bu rakam her yıl artıyor. 2023 yılının sürücü belgesi yenileme ücreti yine ilgili birimler tarafından vatandaşla paylaşılacak.

Sürücü Belgesi Yenileme İşleminde Adaylardan İstenen Gerekli Evraklar

Yeni ehliyet randevusu oluşturup Nüfus Müdürlüklerine gideceğiniz gün önceden hazırlamanız gereken birtakım evraklar bulunuyor. Bunlardan ilki, herhangi bir sağlık kurum ve kuruluşundan alacağınız "Sürücü olur" raporu. Bunun dışında, MERNİS sisteminde adres bilgilerinizin kayıtlı olması gerekiyor. Eğer başka bir adresten teslim almak istiyorsanız bunu ayriyeten bildirmeniz şart. Son olarak, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf da tüm adaylardan talep ediliyor. Bu belgeler dışında nüfus cüzdanınızı veya kimlik kartınızı da götürmeyi unutmayın.

Ehliyet randevusu nasıl alınır

Sürücü belgesi alabilmek için Nüfus Müdürlüklerinden randevu oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için ALO199'u arayabilir veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet adresinden çevrim içi randevu oluşturabilirsiniz.

Sürücü Belgesi randevu ekranı

Sadece yaşadığınız ilçede değil, yaşadığınız şehirde veya Türkiye'nin herhangi bir vilayetindeki Nüfus Müdürlüğünden randevu alabilirsiniz.