USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Altın kısa vadede riskli gibi gözükse de uzun vadede koruyucu!

Ekonomi - Altın fiyatları son birkaç günde içinde sert bir düşüş kaydetti. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz bu düşüşün nedenini, Ekonomist Hikmet Baydar ise piyasaların genel değerlendirmesini Haber7’ye anlattı.

Altın kısa vadede riskli gibi gözükse de uzun vadede koruyucu!
06-10-2023 17:33
Google News

HABER7 ÖZEL / Dilan Can 

Altın fiyatları, 2016 yılından bu yana en uzun düşüş sarmalına giren ve son 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyerek uyanmak için gün sayıyor. Son 45 yıl içinde en çok ekim aylarında düşüş yaşayan altın fiyatlarının kasımda artış göstermesi bekleniyor. Bu düşüşle birlikte piyasada yaşanan hareketlilik altın yatırımcıları için soru işaretlerini beraberinde getirdi. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz bu düşüşün nedeni ile birlikte buna paralel olarak gram altının düşüşünü Haber7’ye değerlendirdi. Ekonomist Hikmet Baydar, konuya ilişkin Haber7ye konuşarak Türkiye ekonomisindeki sinyallerle ilgili merak edilenleri cevapladı.

ALTIN NEDEN DÜŞTÜ?

Son haftalarda altındaki düşüşü değerlendiren ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz bu düşüşü iki detayın etkilediğini belirterek, ‘’Biri dolar TL, biri diğeri de ons altının değeri. Dolar TL'de kademeli yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Yani kısmi de olsa orada bir destek var. Ons altın tarafında son haftalardaki sert düşüş, gram altın tarafında da 1610’luk seviyelere kadar geri çekilmeyi gündeme getirdi. Bunun sebebi Amerika'daki gelişmeler. Özellikle son dönemde FED'in son faiz kararına baktığımızda çok şahin bir FED var. Diyor ki kasımda veya aralıkta bir faiz artışı ile daha gelebilirim, ve hatta 2024-2025’te güçlü faiz indirmeyeceğim. Bu uzun süre yüksek faizle yaşayacağız minvalinde gelişen durum piyasaları oldukça bozdu. Amerikan on yıllıkları, dört sekseninin üzerine çıktı. Son 17 yılın en yüksek seviyesi ki özellikle ons altın tarafını bastıran önemli bir gelişme oldu. Yine dolar endeksine bakıyoruz. 107.4’e kadar çıktı ki altınla negatif korelasyonludur. Dolayısıyla altını baskılayan önemli bir unsur oldu. Tabii sadece sebep, şahin FED olmadı ons altını düşüren başka nedenler de var. Geçtiğimiz hafta Amerika'da kalıcı bütçe onaylanacak mı, onaylanmayacak mı, Amerika’daki büyük otomotiv şirketlerindeki grevler, bununla bağlantılı geçtiğimiz hafta her ne kadar bu hafta bir çekim olsa da doksan yedileri gören petrol fiyatlarındaki artışların hepsini üst üste koyduğumuzda güvenli liman talebi yarattı.’’ ifadelerini kullandı.