USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Aldananın da suçu yok mu?! ponzi sistemi yeniden gündemde

Ekonomi - Arda Turan, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan gibi birçok ünlü futbolcunun dolandırılmasıyla yeniden gündeme gelen ponzi sistemi nedir, nasıl işler? ve sistemin mağdurlarının hiç suçu yok mu?

Aldananın da suçu yok mu?! ponzi sistemi yeniden gündemde
04-12-2023 14:09
Google News

1900'lü yıllarda ortaya çıkan ponzi sistemi, Charles Ponzi tarafından kurulmuştur. Öyle ki sistemin ismi de kurucusunun adından geliyor. Peki bu ponzi sistemi nasıl işliyor ve kişiler bu sisteme nasıl çekiliyor?. Futbolcuların dolandırılmasıyla yeniden gündeme gelen ponzi sisteminde aldananın da hiç suçu yok mu? Avukat muharrem Özay haber7'ye anlattı. 

PONZİ SİSTEMİ NEDİR, NASIL İŞLER?

 Ponzi sistemini kuran Charles Ponzi'nin ilk bu sistemi kurduğunda iki yatırımcıyla, 100'er dolarla  başladığını hatırlatan Özay, sisteme katılanlara yeni yatırımcılar getirmesi kuralı olduğunu belirtti. Özay, "Sistem ilk kurulduğunda 100'er doların 50 dolarının sistemi kuran kişiye verilmesi gibi bir durum vardı, böylece üzüm salkımı gibi aşağıya doğru sarkan bir durum söz konusuydu" dedi. Ponzi sisteminde mağdurların, en son sisteme katılanlar olduğuna dikkat çeken Özay, ponzi şemasında sisteme ilk katılanların paralarını kurtarabildiklerini, sonradan sisteme dahil olanların ise paralarını alamadığını belirtti.