Gündem

Tarihte bugün yaşanan olaylar neler

19 Ocak ne günü? Tarihte bugün yaşanan olaylar neler? 18 Ocak doğan ve ölen ünlüler kimler?

Tarihte bugün yaşanan olaylar neler
19-01-2023 10:09
19-01-2023 10:12

19 OCAK 1915: Zeplinlerin kullanıldığı ilk hava saldırısı Almanya tarafından İngiltere'ye yapıldı. Bu olaydan sonra zeplinlerde hidrojen terk edilerek helyum kullanılmaya başlandı.  (Zeplinlerin kullanıldığı ilk hava saldırısı yapıldı)

1942: Japon askeri birlikleri Burma'yı işgal etti. İkinci Dünya Savaşında Japonlar ile İngilizlerin çatışmaları Burma’ya da taşınmış, Burma bu iki emperyalist devletin çatışma alanı olmuştu.  (Japon askeri birlikleri Burma'yı işgal etti.)

1959: Amerika Birleşik Devletleri ile imzalanan İstimlak ve Müsadere Garantisi Anlaşması Meclis’te onaylandı. Demokrat Parti döneminde Amerika’yla sayısı ve nitelikleri bilinmeyen birçok anlaşma yapıldı. Amerika’yla yapılan bu anlaşmalardan biri İstimlâk ve Müsadere Garantisi Anlaşmasıdır. (İstimlak ve Müsadere Garantisi Anlaşması onaylandı.)

1960: İsveç'in başkenti Stockholm'den Ankara'ya gelen İskandinav Hava Yollarına ait yolcu uçağı, Esenboğa Havaalanı yakınlarında düştü, 42 kişi hayatını kaybetti. (Yolcu uçağı düştü)

1984: Güneydoğu’da 66 okul, öğretmensizlikten dolayı kapatıldı. (66 okul, öğretmensizlikten dolayı kapatıldı.)

2004: Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Neşter Operasyonu-2'yle ilgili olarak, bu olayların büyütülmesinin, “Yargıya baskı olduğunu, yargının dün neyse bugün de o yerinde durduğunu” kaydetti. Neşter 2 operasyonu “Yargıda Rüşvet” iddialarına yönelik yapılan bir operasyondu. (Yargı’ya baskı iddiası)

2007: Gazeteci Ermeni asıllı gazeteci Hırant Dink, Genel Yayın Müdürlüğü'nü yaptığı Agos Gazetesi girişinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. (Hırant Dink öldürüldü.)

2011: Danıştay aynı günde iki skandal karara imza attı.  

Danıştay, başörtülü olarak sınava girilmesi halinde ''fiziksel teşhiste sorun olabilir'' gerekçe ile Ales’e başörtülü olarak girilmesinin önünü kapattı. Danıştayın diğer kararı ise, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun alkollü içkilere dair yönetmeliğinin yürütmesini durdurmak oldu. Mezkûr yönetmenlikle her önüne gelen yerde içki satılamayacak, olur olmaz yerde içki servisi yapılamayacak ve 18-24 yaş arası kişilere içki satılamayacaktı. Ama bu yönetmenlik de özgürlükleri daralttığı gerekçesiyle durduruldu. (Danıştay, aynı günde iki skandal karara imza attı.)

2011: Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Demokrat Partiden istifa etti. Mecliste temsil edilen parti sayısı 6'ya düştü. (Mesut Yılmaz, Demokrat Parti’den istifa etti)

2012- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını, 11. Cumhurbaşkanının görev süresinin de 7 yıl olmasını içeren Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. (Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, kabul edildi.)

2015: Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Eski Cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'den yıllar sonra ilk kez bir Bakanlar Kurulu toplantısı, cumhurbaşkanı başkanlığında yapıldı. (Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplandı.)

2020: 19 Ocak’ta Bitlis’ten acı bir haber geldi… Bölgenin tanınmış alim ve kanaat önderlerinden şeyh Abdülkerim Çevik, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Husumetli iki aile arasında arabuluculuk yapan çevik, taraflardan birinin saldırısıyla katledildi. Saldırı tüm kesimlerce kınandı. Tanıyanları tarafından çokça sevilen Çevik’in taziyesi günlerce devam etti. (Şeyh Abdülkerim Çevik vefat etti)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER