Yaşam

Samsun’da içme suyunda kademeli dönem: Az kullanana indirim, fazla kullanana zam

Samsun büyükşehir belediye başkanı halit doğan, samsun’da meskenlerde kullanılan su tarifesinde ‘kademeli sisteme’ geçtiklerini, az kullananın az ödeyeceği yeni sistemle birlikte su faturalarına yüzde 15’lik indirim uygulayacaklarını söyledi.

Samsun’da içme suyunda kademeli dönem: Az kullanana indirim, fazla kullanana zam
24-05-2024 18:21

SAMSUN (İHA) – Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun’da meskenlerde kullanılan su tarifesinde ‘kademeli sisteme’ geçtiklerini, az kullananın az ödeyeceği yeni sistemle birlikte su faturalarına yüzde 15’lik indirim uygulayacaklarını söyledi.


Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) 2024 yılı 1. Olağan Genel Kurulu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan başkanlığında Şehit Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplam 9 maddenin görüşüldüğü kurulda komisyon ve başkanvekillerinin belirlendiği maddeler ile raporların okunduğu 6 gündem maddesi karara bağlandı. Su tarifesine indirim teklifinin de yer aldığı 3 madde ise görüşülmek üzere komisyona havale edildi. “Yüzde 15’lik indirim teklifimiz hayırlı olsun"


İçme suyuna yüzde 15’lik bir indirim uygulayacaklarını ifade eden Başkan Halit Doğan, “Mesken içme sularındaki tarifede yüzde 15’lik indirim teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum. Bu indirimi yaparken şunu amaçladık; az kullananın az ödediği bir sistemi hayata geçirelim dedik. Su sadece parası ödemekten dolayı rahatsız olmamız gereken bir şey değil. Su aynı zamanda geleceğe taşımamız gereken bir varlık. Gereksiz yere kullanılan her su gelecektekilerin hakkından almak anlamına geliyor. Kademeli su sistemine geçerken hem fiyat indirimini hem de su tasarrufunu düşündük. Bu indirime rağmen insanların dar gelirli olmalarından kaynaklı olarak faturayı ödemede sıkıntı çekenlere sosyal yardım olarak da yanlarında olacağız” dedi. “TEFE-TÜFE uygulayan 21 büyükşehrin 14’ünün başkanı CHP’li”


CHP’nin su tarifelerinde aylık TEFE-TÜFE oranında zam yapılması maddesinin kaldırılması önergesine yönelik de konuşan Başkan Halit Doğan, “Önerge vereceğinizi öğrenince bir duruma baktım. Türkiye’de su faturalarında TEFE-TÜFE uygulayan 21 büyükşehir belediyesi var. Bu 21 belediyenin 14’ünün büyükşehir belediye başkanları da CHP’li. Bilgilerinize sunmak isterim. TEFE-TÜFE uygulamamayı ben de arzu ederim. Kredi çekelim ve Samsun’u daha da borçlandıralım bunu kimse arzu etmez. Dolayısıyla suyu az kullananın az ödeyeceği sistemle inşallah üzerimizdeki yükleri azaltırız. Merkezi hükümetin de enflasyonu düşürmekle alakalı hedefleri yerine geldiğinde bundan ülkemiz ve şehrimiz de faydalanır” diye konuştu.


TEFE-TÜFE uygulamasının kaldırılmasına yönelik olarak CHP tarafından verilen önerge teklifi oy çokluğu ile iptal edilerek, gündeme alınmadı. Su tarifesinin de belirleneceği 3 gündem maddesi daha kapsamlı görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.


İndirimli su tarifesi, komisyon ve meclis toplantılarının ardından karara bağlanarak uygulamaya konulacak. Kademeli su tarifesi


Karara bağlanacak kademeli su tarifesi ile 10 ve 13 m3 su kullananlara yüzde 15, 15 m3 su kullananlara yüzde 12, 18 m3 kullananlara yüzde 6, 20 m3 su kullananlara da yüzde 0,6 oranında indirim uygulanacak. İçme suyunu 20 m3’ten fazla kullananlara ise aynı oranda zam yapılacak. 25 m3 su kullananlara yüzde 10, 30 metre küp su kullananlara ise yüzde 17 oranında zam uygulanacak.


Yeni tarife ile birlikte 318 TL gelen 10 m3’lük su faturası 270 TL’ye, 409 TL gelen 13 m3’lük su faturası 347 TL’ye, 471 TL gelen 15 m3’lük su faturası 413 TL’ye, 562 TL gelen 526 TL’ye, 623 TL gelen 20 m3’lük su faturası da 619 TL’ye düşecek. 776 TL gelen 25 m3’lük su faturası 854 TL’ye yükseltilirken, 929 TL gelen 30 metre küplük su faturası da 1088 TL’ye çıkarılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER