Sağlık

Özel çocukların anneleri ’Beden ve Ruh Sağlığı Atölyesi’nde buluştu

Mersin büyükşehir belediyesi sağlık işleri dairesi başkanlığı koordinesinde engelliler haftası kapsamında 'özel çocuk anneleri ile beden ve ruh sağlığı atölyesi' düzenlendi.

Özel çocukların anneleri ’Beden ve Ruh Sağlığı Atölyesi’nde buluştu
18-05-2024 11:01

Mersin’de Engelliler Haftası çerçevesinde ’Özel Çocuk Anneleri ile Beden ve Ruh Sağlığı Atölyesi’ etkinliği gerçekleştirildi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde Engelliler Haftası çerçevesinde ’Özel Çocuk Anneleri ile Beden ve Ruh Sağlığı Atölyesi’ düzenlendi. Atölye programında ilk olarak Opr. Dr. Sezin Saygı Özyurt, kadın sağlığına yönelik sunum yaptı. Jinekolojik muayenenin önemini anlatan Özyurt, muayene sıklığı, rahim ağzı kanserine karşı HPV taramasının önemi ve testlerin sıklığı ile ilgili bilgiler verdi. Uzman Psikolog Dila Aslan da öz şefkat atölyesi gerçekleştirdi. Özel ihtiyaçlı ailelerin, karşısındakine sunduğu anlayış ve ilgiyi kendilerine de göstermeleri gerektiği konusunda karşılıklı sohbet havasında geçen atölyenin ardından, Fizyoterapist ve Yoga Eğitmeni Merve Soydan ise yoga dersi verdi. “Kadınlarımız günlük hayatın koşturmacası içinde kendilerini unutabiliyorlar"


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sezin Saygı Özyurt, kadın sağlığı konusunda çeşitli konularda bilgilendirmede bulunarak, "Kadınlarımız bazen, günlük hayatın koşturmacası içinde kendilerini unutabiliyorlar. Düzenli jinekolojik kontrollerin önemi, kadın sağlığı, hastalıklar oluşmadan onu engelleyebilmek ve özellikle HPV ile ilgili bilgilendirmede bulunduk. Rahim ağzı kanserinden korunma yolları, bunun aşısı ve taramaları konusu ile kadın hastalıklarındaki diğer sorunlara da değindik" dedi. “Özel çocuklarımız da, anneleri de bizler için çok kıymetliler”


Büyükşehir Belediyesi Otizm Aile Danışma Merkezi’nde görev yapan Uzman Psikolog Dila Aslan da Engelliler Haftası dolayısıyla her gün özel çocuklara ve ebeveynlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirterek, "Bugün sadece özel çocuklarımızın annelerine yönelik Ruh ve Beden Sağlığı Atölyesi’ni yaptık. Annelerimize öz şefkat atölyesi gerçekleştirdik. Özel çocuklarımız da anneleri de bizler için çok kıymetliler" diye konuştu. “Günlük hayatta yaşadığımız birçok şey, beden üzerinden tezahür ediyor”


Fizyoterapist ve Yoga Eğitmeni Merve Soydan ise yoganın bedenen rahatlama sağlayacağını ifade ederek, "Günlük hayatta yaşadığımız birçok şey, beden üzerinden tezahür ediyor. Biz de beden üzerinden bazı pratiklerle, okumalarla rahatlatıcı şekilde onlara bir nebze de olsa iyi gelmeye çalışıyoruz. Bir stüdyoya gitmelerine gerek kalmadan, kendi hayatlarında uygulayabilecekleri basit birkaç hareket gösterdik. Onları düzenli olarak tekrar ederlerse, bir nebze de olsa rahatlayacaklarını düşünüyorum" dedi. Anneler atölyelerden memnun kaldı


Atölyeye katılan Berrin Tulumbacı, kadın sağlığıyla ilgili sunumun kendisi için çok faydalı olduğunu belirterek, "Burada anlatılanların bilhassa özel çocuk anneleri tarafından öğrenilmesi gerekiyor" diye konuştu.


Etkinlikte aklındaki birçok sorunun yanıtını bulduğunu dile getiren Ece Bolat da, “Güzel bir seminer oldu. Yapılan bazı testlerin sürelerini yanlış biliyormuşum. Onların doğrusunu öğrendim. Teşekkür ediyorum” dedi.


Herhangi bir sorun karşısında kendileri için neler yapabilecekleri konusunda bilinçlendiklerini ifade eden özel birey annesi Deniz Kara ise yaptıkları yoga ile de hem zihinsel, hem de bedensel rahatlama ve hafifleme hissettiklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER