Teknoloji

Malatyalı Akademisyen Çiftten Yenilikçi Radyasyon Kalkanı

Malatya İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift, tatlı su yengeçlerinin kabuklarından ürettikleri radyasyon kalkanı ile astronotları ve diğer radyasyona maruz kalanları koruyacak bir ürün geliştirdi.

Malatyalı Akademisyen Çiftten Yenilikçi Radyasyon Kalkanı
06-03-2024 12:14

Malatya İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift, tatlı su yengeçlerinin kabuklarından ürettikleri "radyasyon kalkanı", astronotları, nükleer santral çalışanlarını ve hastanede zararlı ışınlara maruz kalan personeli radyasyona karşı koruyabilecek.

Kimya Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Yeliz Toptaş ile Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderilmesinin ardından radyasyon ışınlarına karşı koruyucu kalkan üretmek için çalışmalara başladı.

Kentte tatlı sulardaki ölü yengeçleri toplayarak kabuklarından ürün geliştirmeyi başaran çift, alfa, beta, gama ve x ışın radyasyonlarını önemli ölçüde durdurarak koruma sağlayacak malzeme geliştirdi.

Akademisyen çift tarafından yapılan patent başvurusu ile elastik yapılı ve hafif olması nedeniyle tercih edilebilecek "radyasyon kalkanı"nın üretimi için adımlar atıldı.

Yeliz Toptaş, radyasyona maruz kalanlar için koruyucu bir kalkan geliştirmek istediklerini belirterek, uzay faaliyetlerinin ardından çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.

Geliştirdikleri kalkanın radyasyonun önemli bir kısmını tuttuğunu vurgulayan Toptaş, giyilebilir teknolojide uzay kıyafetlerinde, nükleer santral çalışanları için koruyucu kıyafetlerde ve hastanelerde zararlı ışınlara maruz kalanlar için koruyucu kıyafetlerde kullanılabileceğini ifade etti. Murat Toptaş da geliştirdikleri malzemenin kurşundan 6,5 kat hafif olduğunu ve uzaya gönderilebilecek özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Ürettikleri malzemenin diğer ürünlere göre daha az maliyetli olduğunu açıklayan Toptaş, uzayda kullanılabilecekleri için de oldukça avantajlı olduklarının altını çizdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER