Gündem

KOSGEB desteği nedir? 2022 KOSGEB ödemeleri ne kadar?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), her yıl onlarca insana yeni iş kapısı açıyor. Sadece esnafa değil, girişimcilere ve diğer yatırımcılara da belirli m

KOSGEB desteği nedir? 2022 KOSGEB ödemeleri ne kadar?
24-12-2021 12:51

Türkiye’de ilk kez 1990 yılında yürürlüğe giren ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 30 yılı aşkın süredir bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Esnafa, yatırımcıya ve girişimcilere çeşitli olanaklar sağlayan kuruma herkes başvuruda bulunabilir. Ancak, bu başvurular hazırlanırken KOSGEB’in belirlediği bazı kriterler var. Kurumun belirlediği kriterlere uyduğunuz ve şartları eksiksiz olarak yerine getirdiğiniz takdirde siz de KOSGEB desteğinden faydalanabilirsiniz.

KOSGEB’in kaç tür yardım paketi var?

Diğer taraftan KOSGEB’in kaç tür destek programı olduğu ve bu programların vatandaşa ne kadar ücret ödemesi yaptığı da merak edilen konu başlıkları arasında. KOSGEB’in hâlihazırda 8 farklı destek paketi bulunuyor. Bunlar şu şekilde:

Girişimcilik Destekleri

AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri

KOBİ Finansman Destekleri

İŞGEM/TEGMER Programı

Laboratuvar Hizmetleri

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Yukarıdaki 8 destek paketi de daha sonra kendi içlerinde ayrılıyor. Örneğin, Girişimcilik Destekleri paketi 4 farklı programdan oluşuyor. Ayrıca, KOSGEB’in resmi internet adresinde konuya ilişkin bir “Yayın” bölümü de bulunmakta. Aynı şekilde, AR-GE’de 5; İşletme Geliştirme’de 7, KOBİ’de 2, İŞGEM-TEKMER programında 1, Laboratuvar Hizmetleri’nde 1, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri’nde 1, İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmeler’de 1 program yer alıyor.

Her programın kendi içinde değişkenlik gösterebilen, artıp azalabilen ödeneği; başvuru şartları ve adaylardan beklediği azami gereksinimleri bulunmaktadır.

Girişimcilik Destekleri ne kadar?

Girişimcilik Destekleri, kendi içerisinde 4’e ayrılıyor. Bunlar, Geleneksel Girişimci Destek Programı; İleri Girişimci Destek Programı, İş Planı Ödülü Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı şeklinde. Pogramlardaki ödeme işleyişi şöyle:

Geleneksel Girişimci Destek Programı: 65 bin Türk Lirası

İleri Girişimci Destek Programı: 375 bin Türk Lirası

İş Planı Ödülü Destek Programı (Net bir ücret yok)

Girişimcilik Destek Programı (150 bin Türk Lirası)

AR-GE Destekleri ne kadar?

KOSGEB çatısı altında geniş yer ayırılan bir diğer bölüm de AR-GE Destekleri. Bu bölümde 5 farklı program bulunuyor. İşte ödemeler:

AR-GE, ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı: 6 milyon Türk Lirası

AR-GE ve İnovasyon Destek Programı: 750 bin Türk Lirası

Endüstriyel Uygulama Destek Programı: 818 bin Türk Lirası

KOBİ TEKNOYATIRIM – KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı: 6 milyon Türk Lirası

Stratejik Ürün Destek Programı: 6 milyon Türk Lirası

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri ne kadar?

Teknolojik bazlı ürün üreten ve bunu dış piyasada satmak isteyen kişilere İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslarasılaşma Destekleri sunulmaktadır. Programa tabi olan kişilere verilen ücretler şu şekilde:

İşletme Geliştirme Destek Programı: 480 bin Türk Lirası

İş Birliği Destek Programı: 10 milyon Türk Lirası

KOBİ-GEL: 1 milyon Türk Lirası

Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı: 60 bin USD

Yurtdışı Pazar Destek Programı: 300 bin Türk Lirası

Tematik Proje Destek Programı: Net bir ücret yok

Genel Destek Programı: Net bir ücret yok

KOBİ Finansman Destekleri ne kadar?

Yurtdışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de kendi imkânlarıyla üreten KOBİ’lere KOSGEB destek oluyor. İşte, KOBİ Finansman Destekleri paketi:

KOBİ Finansman Destek Programı: 500 bin Türk Lirası

Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansal Kiralama Destek Programı: 750 bin Türk Lirası

İŞGEM-TEKMER Programı’nın ücreti

Teknoloji sektöründe yer alan veya bu sektörde kariyer planlayan bireyler için KOSGEB, İŞGEM-TEKMER programıyla destek sağlıyor. İşte, İŞGEM-TEKMER programının destek ücreti:

İŞGEM-TEKMER Programı: 3 milyon 800 bin Türk Lirası

Laboratuvar Hizmetleri Programı

Laboratuvar Hizmetleri programının da belirlenmiş net bir ücret paritesi yok. Bu programa başvurmak isteyen bireylerin e-Devlet üzerinden sisteme giriş yapması gerekiyor.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Programı

Tıpkı Laboratuvar Hizmetleri Programı gibi Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri programının da kendi içerisinde ayrı bir değerlendirmesi bulunuyor. Bu programa başvurmak isteyen kişiler için belirlenmiş koşullar listesi şu şekilde:

Yükseköğretim kurumlarında profesör veya doçent olarak görev yapmak veya yapmış olmak,

Doktora mezunu olmak ve en az 120 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,

Yüksek lisans mezunu olmak ve en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip olmak,

Büyük veya orta ölçekli işletmelerde orta düzey yönetici (birim müdürü, işletme müdürü ve bunların emsalleri) veya üst düzey yönetici (genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bunların emsalleri ile üstleri) olarak, son 10 yıl içerisinde en az 5 yıl görev yapmış ve en az lisans mezunu olmak,

Danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin son 10 yıl içinde en az 5 yıl sahibi, ortağı veya çalışanı olmak ve en az 240 saat danışmanlık tecrübesine sahip ve en az lisans mezunu olmak,

5/2/2013 tarihli ve 28560 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik kapsamında Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansına sahip ve aynı Yönetmelikte tanımlanan tecrübeli yatırımcı olmak.

Danışmanlık tecrübesi olarak değerlendirilecek danışmanlık hizmetlerinin, aşağıdaki niteliklerin tamamına sahip olması gerekir:

Danışmanlık hizmetleri, başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl içerisinde verilmiş olmalıdır.

Yetkilendirme başvurusunda bulunulan her bir alt alan için en az 3 farklı işletmeye danışmanlık hizmeti verilmiş olmalıdır.

Her bir danışmanlık hizmetinin süresi en az 20 saat olmalıdır.

Danışmanlık hizmetlerine ilişkin rapor, bu usul ve esasların ekinde yer alan Teknik Danışman Adayı Danışmanlık Hizmeti Sonuç Raporuna uygun şekilde düzenlenmelidir.

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Bu programda, yukarıdaki iki programla benzer işleyişe sahip. KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın ortak katılımıyla hazırlanan program, Kovid-19 salgınının üreticiye getirdiği olumsuzlukları ortadan kaldırmaya odaklanmış ve sırf bu alan için 600 milyon dolar bütçe belirlemiş durumda.

KOSGEB desteğinden kimler faydalanabilir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın esnaf, girişimci ve imalatçılara ayırdığı destek programından herkes faydalanabilir. Bunun için kurumun belirlediği şartları göz önünde bulundurmanız son derece önem arz ediyor. İşte, KOSGEB desteği için başvuracak adaylarda aranacak nitelikler:

18 yaşını doldurmuş olmak,

KOSGEB’in düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programına katılmak ve eğitimde başarılı olmak*

Destek talep edilecek işletmenin KOBİ statüsünde olması,

KOSGEB veri tabanında işlem yapmış olmak, sisteme kayıtlı olmak.

Yukarıdaki genel koşulları sağladığınız takdirde KOSGEB’in KOBİ ve girişimci için ayırdığı destek paketinden faydalanabilirsiniz. Peki, 2. maddede yer alan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programı nedir?

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir?

KOSGEB’in esnafa sunduğu destekten faydalanabilmek veya girişimciler için ayırdığı ödeneği kullanabilmek için Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programına kaydolmanız ve bu eğitimi belirlenen ölçütte tamamlamanız gerekmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Kovid-19 pandemisinden bu yana uzaktan eğitim metodu ile vatandaşa sunuluyor. Bu eğitim sayesinde girişimcilere iş kurma ve iş fikri oluşturma becerileri öğretiliyor. Aynı eğitime katılan bireyler, daha sonra İleri Girişimcilik Eğitimi’ne katılmaya hak kazanır. Dahası, eğitimi başarıyla tamamladığınız takdirde elektronik sertifika edinirsiniz. Bu sertifika ile KOSGEB’in destek paketine başvurmaya hak kazanırsınız.

KOSGEB destek paketlerine nasıl başvuru yapılıyor?

KOSGEB’in belirlediği kriterlere uyduğunuz ve Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi programını başarı sertifikasıyla tamamladığınız takdirde KOSGEB destek paketlerine başvurabilirsiniz. KOSGEB destek paketlerine e-Devlet aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz.

KOSGEB Girişimcilik sınavından kaç puan almak gerekiyor?

KOSGEB'in girişimci adayları için uyguladığı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu sınavdan adayların 70 puan alması beklenir. 70 puan ve üzeri alan bireyler başarılı sayılırken; bu barajın altında kalanlar girişimcilik kursunu başarısızlıkla tamamlar.

Uzaktan eğitim modeliyle devam ediyor

Normalde yüz yüze uygulanagelen KOSGEB eğitimleri, Kovid-19 pandemisiyle beraber uzaktan eğitim modeline döndü. Bu sistem, günümüzde de geçerliliğini sürdürüyor. Konuya ilişkin KOSGEB'in resmi internet adresinden yapılan açıklamada: "Zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın" tümcesinin altı çizilmiş. Dileyen herkes, bu eğitimlere internet üzerinden erişim sağlayabilir. Derslerde kullanılan kaynaklar ve diğer detaylar da yine elektronik ortamlarda paylaşılıyor. 

KOSGEB eğitimlerine nasıl başvuru yapılır?

KOSGEB girişimcilik eğitimlerine başvurmak isteyen kişilerin, e-Devlet şifresi ile veya sisteme kaydoldukları hesap ile KOSGEB e-Akademi sayfasına geçiş yapmalısınız. Bundan sonraki adımlar şu şekilde işliyor:

KOSGEB e-Akademi sayfası için tıklayın.

Sağ üst köşedeki GİRİŞ butonuna bir kez basın. 

Karşınıza gelen panelde e-Devlet şifrenizi veya sisteme kayıtlıysanız hesap bilgilerinizi yazın.

EĞİTİMLERİM sayfasından TÜM EĞİTİMLER seçeneğine tıklayın.

Girişimcilik alanında ve Genel Eğitimler alanında totalde 3 kurs bulunmaktadır.

Katılmak istediğiniz eğitimi seçip, kursa kaydolun.

Başvuru Sorgulama Ekranı 2021

KOSGEB'in KOBİ'lere sunduğu Gelişim Destek Programı kapsamında 2021 yılındaki projeler incelenmiş olup, destek paketinin kimlere çıktığı duyuruldu. KOBİGEL Başvuru Sorgulama Ekranı için tıklayın. Linke tıkladıktan sonra KOSGEB'in resmi internet adresine yönlendirileceksiniz. Karşınıza çıkan sayfada T.C. Kimlik NO'yu veya vergi numaranızı yazarak başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER