Dünya

Haiti'de Çete Şiddeti ve Kaos Devam Ediyor

Haiti'de yaşanan çete şiddeti, kaçışlar ve siyasi kriz nedeniyle ülkede kritik bir durum yaşanıyor.

Haiti'de Çete Şiddeti ve Kaos Devam Ediyor
14-03-2024 11:43

Haiti, uzun yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi temel problemlerle boğuşuyor. Ülkede yaşanan kıtlık tehlikesi, son 1 haftada 15 bin kişinin evlerini terk etmesine neden oldu. Yılbaşından bu yana çete şiddeti kaynaklı olaylarda 1200'den fazla kişi hayatını kaybetti. Haiti'de çoğunluğu başkent Port-au-Prince merkezli olmak üzere 200'e yakın silahlı çetenin bulunduğu belirtiliyor.

Ülkede yaşanan şiddetin arkasındaki en büyük çete olan "Barbekü" lakaplı Jimmy Cherizier, Başbakan Henry'i istifaya zorlayarak iç savaş tehdidinde bulundu. Çeteler hapishanelere saldırarak binlerce mahkumun firar etmesine ve ölümlere neden oldu.

Başbakan Henry'nin istifasının ardından ülkede gerginlik devam ederken, Avrupa Birliği personelini tahliye etti ve ABD Büyükelçiliği vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. Komşu ülke Dominik Cumhuriyeti ise sınıra askeri birlikler sevk ederek yasa dışı girişlere karşı sert önlemler alacağını duyurdu. Haiti'de yaşanan kaos ve şiddet olaylarına müdahale için uluslararası bir güvenlik gücünün adaya getirilmesi planlanıyor. .

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER