Teknoloji

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Yeni Robotik Cerrahi Teknolojisi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kullanılan Zap-X robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı sayesinde işitme sinirlerindeki tümörler tedavi ediliyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Yeni Robotik Cerrahi Teknolojisi
15-03-2024 11:38

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Türkiye’de ilk kez hizmete sunduğu Zap-X robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı ile işitme sinirlerindeki tümörlerin tedavisine olanak sağlıyor. 64 yaşındaki Günsel Karaca, hastanede tedavi gören hastalardan biri olarak işitme ve denge sinirlerindeki tümör ile mücadele ediyor. Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, Zap-X cihazının çok hassas tedavileri gerçekleştirebildiğini belirtiyor. Karaca’nın akustik nörinom adı verilen bir tümörü bulunduğunu ve bu tür tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmasının problemli olabileceğini vurguluyor. Zap-X sayesinde tümör büyümesi durdurulabiliyor ve hastaların işitme kayıpları engelleniyor. Zap-X'in tedavi süresi ortalama yarım saat sürüyor ve cerrahi işlem gerektirmiyor. Hastaların tedavi sırasında istedikleri müziği dinleyebildiği ve aynı gün normal yaşamlarına dönebildikleri belirtiliyor.

Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Yazıcı da Zap-X'in baş ve boyun bölgesinde kullanılabildiğini ve hastalarda oluşabilecek yan etkileri azalttığını açıklıyor. Günsel Karaca, hastalığındaki ilerleme durdurulduğu için mutlu olduğunu ifade ediyor. Tedavi sayesinde işitme kaybının duracağını umut ediyor ve Zap-X tedavisinden hiçbir yan etki yaşamadığını söylüyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, bu yeni teknoloji sayesinde hastalara daha etkili ve konforlu bir tedavi imkanı sunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER