Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "Tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu'muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım'da 12. Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'e bekliyoruz. Fuara girişler ücretsiz" dedi.
ATB öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 12'ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, YÖREX fuarının ilkinin 2010 yılında düzenlendiğini anlattı. Fuarda Türkiye'nin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünleri bir araya getirdiklerini dile getiren Çandır, "15 yıllık dönemde ülkemizdeki coğrafi işaret (Cİ) tescilli ürün sayısı 109'dan 1481'e ulaştı. Güncel olarak 605 adet ürünümüz de başvuru aşamasında. Oda ve borsalarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerden bir bu kadar ürün için de çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan YÖREX başladığında AB'de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB'un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasında" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nde 3 bin 561 coğrafi işaretli ürünün ticari değerinin 75 milyar euroya yaklaştığını kaydeden Çandır, şunları söyledi:
"Bunun yüzde 32'sine denk gelen yaklaşık 23 milyar euroluk bölümü tarım ve gıda ürünüdür. Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir. 2010 yılında 4500 metrekareyle başladığımız YÖREX alanımız, yıllar içinde sürekli artmış ve bugün 10 bin metrekareyi aşmıştır. 11 fuarımıza 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katılmıştır. 81 il ve KKTC'nin yöresel ürünleri sergilenmiş ve tanıtılmıştır. Üreticilere markalaşma, e-ticaret ve kooperatifleşme eğitimleri verilmiştir. Antalya'da oda/borsalar ve yerel yönetimlerle gerçekleştirilen Cİ Çalışma Grubu ile 14 adet coğrafi işaret kentimize kazandırılmıştır."
'YÖRESEL ÜRÜNLERİN KENDİNE HAS RUHU VARDIR'
Yöresel ürünlerin sadece özel bir damak tadı, sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü olmadığına dikkati çeken Çandır, şöyle konuştu:
"Yöresel ürünler, yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünlerdir. Yani yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolumuz için değil, dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır."
12. YÖREX kapsamında gerçekleştirilecek aktivitelerden bahseden Çandır, "Ürünlerini AB'de tescil ettiren 7 ürünümüz için emek sarf eden kurumlarımızı açılış bölümünde onurlandıracağız. TOBB'un katkılarıyla geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticilerimize ve firmalarımıza ulusal market zincirleri, e-ticaret siteleri ve restoranlar zincirleriyle yüz yüze görüşme imkânı sağlayacağız. YÖREX'in ikinci günü saat 14.30'da TÜRKPATENT Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Dr. Hakan Kızıltepe'nin yönlendiriciliğinde Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, YÜCİTA Başkanı Yavuz Tekelioğlu, TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Hasan Çağlayan Dündar ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu'nun katılımıyla 'Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler' isimli panelimiz olacak. 4 gün boyunca saat 14.30'da giriş bölümünde yer alacak alanda coğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak için gün birincisine 2 bin 500 lira, ikincisi 1500 lira, üçüncüsüne ve sürpriz soruları bilenlere ise 500 lira ödüllü bilgi yarışması düzenleyeceğiz" diye konuştu.
FUARA GİRİŞ ÜCRETSİZ
Fuara girişin ücretsiz olacağını dile getiren Çandır, "Tüm hemşehrilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu'muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım tarihleri arasında 10.00- 20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanındaki 12. YÖREX 'e bekliyoruz" dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar ise fuarın turizmin 12 aya yayılması ve alternatif turizm açısından önemine değindi. Fuarların ve fuarcılığın gelişmesi gerektiğini vurgulayan Bahar, "Fuarcılık daha bilimsel ele alınması gereken bir konu. Fuarların geçmişten bugüne bir şeyin tekrarı olmaktan çıkarıp, geliştirebileceğimiz bir dal olması gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası boyutta teknoloji ve bilim kullanılarak geliştirilmeli. YÖREX, yöresel ürünlerin getirildiği, gösterildiği fuar olmanın dışında kendini geliştiren bir fuar" diye konuştu.
'Sizin Oraların Nesi Meşhur' sloganıyla gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 2-5 Kasım'da ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi'nde yapılacak.