Dünya

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Gazze'deki İnsanlık Dramını Değerlendirdi

Josep Borrell, İsrail'in Gazze'de açlığa neden olduğunu ve uluslararası toplumun bu duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Gazze'deki İnsanlık Dramını Değerlendirdi
12-03-2024 19:24

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarını kınayarak, bölgede yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Borrell, Gazze'de "insan eliyle açlık" yaratıldığını ifade ederek, "100 bin insan açlığın eşiğinde. Şu anda hayatta kalma savaşı veren bir halkla karşı karşıyayız. " şeklinde konuştu.

Borrell, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığını yürüten Japonya'nın daveti üzerine, BM-AB işbirliği hakkındaki oturumda konuştu. Dünyadaki krizlerin endişe verici olduğunu belirten Borrell, uluslararası toplumun Gazze'deki duruma müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Gazze'deki çatışmanın yalnızca görünen yüzü olduğunu belirten Borrell, bölgede yaşanan insanlık dışı durumların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

AB olarak Hamas'ın saldırılarını kınadıklarını ve İsrail'in kendini savunma hakkını tanıdıklarını ancak bunun uluslararası hukuka uygun şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Borrell, Gazze'de yaşanan insani krizin ciddiyetine dikkat çekerek, uluslararası toplumun bölgeye insani yardım sağlamak için alternatif yollar bulması gerektiğini söyledi.

Gazze'de yaşanan açlık sorununun insan eliyle yaratıldığını vurgulayan Borrell, "Ukrayna'da olanları kınadığımızda, Gazze'de olanlar hakkında da aynı kelimeleri kullanmak zorundayız. " dedi. Borrell, Gazze'de insani yardımın önemine ve AB'nin bölgeye yardım sağlama çabalarına da değindi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başta olmak üzere BM'nin bölgedeki kuruluşlarının Gazze halkı için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

AB olarak iki devletli çözümün gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten Borrell, BMGK'nın bu çözümü destekleyen ve uygulamaya geçirecek kararlar alması gerektiğini savundu.

İki devletli çözümün kesin ayrılık, güvenlik ve özgün bir entegrasyon ilkelerine dayanması gerektiğini dile getiren Borrell, uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi. .

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER