USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Özel, İmamoğlu ve Yavaş kapışıyor! CHP'de adaylık entrikaları

CHP'de yeni Genel Başkan Özgür Özel'in otorite oluşturma çabaları İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'tan dönüyor. CHP'de aday göstermek isteyen isimler türlü entrikalarla yol almaya çalışıyor

Özel, İmamoğlu ve Yavaş kapışıyor! CHP'de adaylık entrikaları
30-01-2024 18:03
Google News

   Haber7- ÖZEL

 31 Mart yerel seçimlerine çok kısa bir süre kaldı. Partiler yerel seçimler için adaylarını belirlerken bu süreç CHP'de kaosa dönüştü. CHP'de değişen Genel Merkez yönetimiyle İstanbul ekibinin güç çekişmesine girişmesi partide krize yol açıyor. 

CHP'de “aday belirleme mesaisi” entrikalarla devam ederken açıklanamayan adaylıklar parti tabanında da rahatsızlıklara neden oluyor. Ekrem İmamoğlu tarafı özellikle İstanbul olmak üzere birçok yerde kendisine yakın isimleri aday listesine yazdırıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise seçilmeden önce kırmızı çizgim dediği vaadi olan ön seçim kararını uygulamaktan imtina ediyor. Başkent Ankara'da ise Mansur Yavaş'ın itirazına rağmen oyuncu Erdal Beşikçioğlu'nun adaylığı tartışma konusu oldu. 

CHP Parti Meclisi'nde son olarak 8'i büyükşehir, 209 seçim çevresinde adaylar belirlendi. Açıklanan isimlerle birlikte CHP'nin 21'i büyükşehir, 835 seçim çevresinde adayları açıklanmış oldu. Ancak hala birçok yerde adaylık entrikaları dönüyor..

İZMİR TARTIŞMASI

CHP'de adaylık için en büyük restleşmelerin yaşandığı illerden biri İzmir oldu. İzmir'de Ekrem İmamoğlu cephesinin İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’yi İzmir’e aday yapmak için baskı uygularken, CHP'nin ittifak için uğraştığı DEM Parti ise Tunç Soyer şartını ortaya sürdü. CHP ile DEM Parti arasında kapalı kapılar ardında süren yerel seçim pazarlıklarında Tunç Soyer’in ismi öne çıkarıldı. DEM Parti İzmir'de aday çıkarmamanın tek şartının Tunç Soyer'in adaylığının ilan edilmesinden geçtiğini belirtti. 
Yaşanan tartışmalar ve çıkan krizlerin ardından CHP İzmir için kararını verdi. CHP’nin 3,5 saat süren MYK toplantısından Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ismi çıktı. Parti Meclisi de MYK'nin önerisine uyarak mevcut Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın adaylığını kesinleştirdi. 



Soyer, partisinin kendisini aday göstermemesine tepki göstererek, “Aday gösterilmeyeceğimin MYK toplantısından beş dakika önce tarafıma tebliğ edilmiş olmasını en hafif deyimle siyasi nezaketsizlik olarak değerlendiriyorum. Ancak bu nezaketsizlikten daha vahiminin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday belirleme süreçlerindeki eksikleri ve hataları olduğunu düşünüyorum” dedi.

ANKARA KRİZİ

Başkent Ankara'da da Mansur Yavaş'ın istekleri nedeniyle bazı tartışmalar yaşandı. CHP’nin Ankara’nın Etimesgut ilçesinden tiyatro ve sinema oyuncusu Erdal Beşikçioğlu’nu aday göstermek istemesi partide büyük rahatsızlık oluşturdu. Yavaş'ın Ankara ilçelerindeki adaylar üzerinde nüfuz oluşturmak istemesi ve Beşikçioğlu'nun adaylığına sıcak bakmaması başkentte taşları yerinden oynattı. 



Beşikçioğlu'nun adaylığı üzerinde ısrar edilmesi durumunda Mansur Yavaş'ın adaylıktan çekileceği iddia edilirken Beşikçioğlu'nun Yavaş'a ziyaretiyle kriz çözüme kavuşturuldu. CHP MYK'dan sonra, PM'den de Beşikçioğlu'nun adaylığına onay çıktı.

KADIKÖY VE ÇANKAYA BELİRSİZLİĞİ

Öte yandan CHP'de 'kupon' olarak bilinen yerel seçimlerde kesin kazanılacağı düşünülen Kadıköy ve Çankaya gibi ilçelerde de büyük pazarlıklar ve adaylık entrikaları yaşanıyor. Parti Meclisi'nden bu iki ilçe için aday çıkarılamadı. CHP'de 1 Şubat'ta bir kez daha arka arkaya toplantılar düzenlenecek. MYK sonrası toplanacak Parti Meclisi'nde İstanbul ve Ankara'da Kadıköy ve Çankaya başta olmak üzere belirlenemeyen adayların masaya yatırılması ve isimlerin açıklanması bekleniyor.

Bu iki ilçeyle ilgili çarpıcı bir iddia daha gündeme geldi. Kadıköy ve Çankaya gibi bölgelerde hala aday açıklayamayan Özgür Özel, PM'den adayları belirleme konusunda özel yetki istediği, ancak Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlerin bulunduğu PM'nin özel yetki vermeyişi karşısında şoka uğradığı öne sürülüyor. 

ATAŞEHİR'DE BATTAL İLGEZDİ TEPKİSİ

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de CHP'den aday gösterilmemesinin ardından partisine tepki gösterdi. Henüz CHP MYK'sı ve PM'si toplanmadan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kendisine Ataşehir’de belediye başkan adayı olarak benimle yol yürümeyeceğini tebliğ ettiğini söyleyen İlgezdi, partisinden istifa ettiğini duyurdu.



İlgezdi yaptığı açıklamada, “41 yıldır Cumhuriyet Halk Partimizin ilçe başkanlığı, il yöneticiliği, il sekreterliği ve son olarak 3 dönem Ataşehir Belediye Başkanı olarak partimizin bayrağını dalgalandırmaktan her zaman gurur duydum. 2009 yılında da dört ilçenin arka mahallelerinin birleştirilmesi ile kurulan ve Ataşehir halkımızın büyük desteği ile Kurucu Belediye Başkanı olarak seçildiğim günden bugüne kadar Ataşehirimizi, İstanbul’un en gözde ilçelerinden biri haline getirdik. Gerek Partimiz, gerekse şahsımın yaptırdığı anketlerde açık ara önde olmama rağmen son yapılan kurultayda Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğim için aday gösterilmedim." dedi.

KONAK ADAYLARI KAZAN KALDIRDI

İzmir'in büyükşehir Belediyesi'nde olduğu gibi ilçelerinde de adaylık konusunda krizler yaşanıyor. 13 aday adayının yarıştığı Konak ilçesinde 7 adayın imzasıyla Genel Merkeze tepki bildirisi yayınlandı. Aday adayı olmayan 13 isimden birinin Genel Merkez tarafından aday gösterilme ihtimali söylentilerinin üzerine yapılan açıklamada 13 aday dışındaki bir ismin atanması kabul edilemez vurgusu yapıldı.

Ortak metne Özgün Utku, Ali Yılmaz, Özgür Kaplan, Turgay Bozoğlu, Alaattin Kurt, Muhsin Kurt ve Derya Tüzen imza attı.


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
En Başarılı Belediyemiz Hangisi?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler