USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

MS hastalığına ünlü etkisi

MS hastalığına ünlü etkisi Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak: '20-40 yaş aralığında bu hastalık daha sık görülüyor' 'Hastalık eskiden 100 binde 30,40 kişide görülürken, şu anda 60,70 kişiye yükseldi' 'MS hastalarının covid aşısı olmasında sakınca yok' 'Ü

MS hastalığına ünlü etkisi
03-01-2022 16:03
Google News

MS hastalığına ünlü etkisi

Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak:

"20-40 yaş aralığında bu hastalık daha sık görülüyor"

"Hastalık eskiden 100 binde 30,40 kişide görülürken, şu anda 60,70 kişiye yükseldi"

"MS hastalarının covid aşısı olmasında sakınca yok"

"Ünlü MS hastaları, vatandaşların doktorlara ulaşmasını sağladı"

"MS ölüm riski olan, hastanın hayat süresini kısaltan hastalık değil, erken tanı ve etkin tedavilerle hastalar tamamen normal insanlar gibi yaşamlarına devam edebiliyorlar"

ANTALYA - Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak, Multipl Skleroz hastalığının son dönemlerde görülme sıklığının 100 binde 30-40'tan, 60-70'e yükseldiğini belirterek, "Ülkemizde ünlü insanların bu hastalığa sahip olması, bilgi vermesi, hastalıktan bahsetmesi insanların hem biraz daha şikayetleri takip etmesini ve doktora ulaşmasını sağladı. Ünlü insanların hayatlarının hastalık sebebiyle çok etkilenmediğini, rutin yaşamlarına, konserlerine devam ettiklerini görünce hastaların beklenti ve mutluluğu da yükseldi" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak, özellikle genç bireylerde görülen, hastaları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyen Multipl Skleroz hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

"Hasarlı olmayan sinir hücrelerine saldırıyor"

MS hastalığının, beyin ve omurilik gibi merkezi sinir sisteminin etkilendiği nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Özden Yener Çakmak, "Bu hastalık beyin ve omuriliği etkiliyor. Ümmin normalde kendine yabancı hücrelere saldırır. Ama bu hastalarda bağışıklık hücreleri kendinden olana, hasarlı olmayan sinir hücrelerine saldırıyor. Hastalıkta bu şekilde ortaya çıkıyor" dedi.

"İlk karşılaşan belirti: görme kaybı"

Hastalığın merkezi sinir sistemini etkilediği için, beyinde ya da omurilikte plaklar oluşturduğunu söyleyen Dr. Özden Yener Çakmak, hastaların ilk karşılaştığı problemleri anlattı. Sık karşılaşan belirtinin görme kaybı olduğunu kaydeden Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tek taraflı ya da çift taraflı olabilen, bazen bulanıklık, bazen de tam bir görme kaybı olarak ortaya çıkıyor. Hastalar bazen göz doktoruna başvuruyor. Bu şekilde tanıya ulaşmakta zorluk çeken birçok hasta var. Göz doktorları görme kaybıyla gelen hastaları gördükleri zaman kendilerine ilişkin bir şey bulamazlarsa bize yönlendiriyorlar. Onun dışında beyinde etkilediği bölgeye bağlı baş dönmesi, dengesizlik, tek taraflı kolda ya da bacakta uyuşukluk, kuvvetsizlikler, konuşma bozuklukları, çift görme gibi çok değişik belirtilere sebep oluyor. Omurilik bölgesinde etkilenme varsa her iki bacakta kuvvetsizlik, uyuşukluk, hastanın idrar kaçırması, idrarda zorluk gibi problemleri olabiliyor"

"Hastalar psikolojik olarak da etkileniyor"

Hastalığın, özellikle genç kişilerde ortaya çıktığını vurgulayan Çakmak, "20-40 yaş aralığında bu hastalık daha sık görülüyor. Çoğunlukla 30'lu yaşlarda olan bireylerde MS hastalığının başladığını sık görüyoruz. Genç ve aktif döneminde olan hasta, bu kadar kronik hastalığa sahip olduğunda hem psikolojik olarak hem de hastalığın getirdiği özürlülük ile birlikte çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor" diye konuştu.

"Hastanın hayat kalitesini arttırmaya başladık"

MS hastalığının tedavisine değinen Çakmak, şu ifadeleri kullandı: "Bu hastalarda çok çeşitli tedaviler var. Aslında geçmiş dönemlere baktığımızda elimizin çok kısıtlı olduğunu görüyoruz. 1. basamak iğneler dediğimiz tedaviler mevcuttu. İlerleyen süreçte çok daha farklı tedavi yöntemleri ortaya çıktı. Örneğin 2. basamak ilaçlar, tablet şeklinde ilaçlar ve hastalığı baskılayan ilaçlar kullanmaya başladık. Bu şekilde de, atakların ilerleyişini önleyerek, hastanın hayat kalitesini arttırmaya başladık"

Hastalığın görülme oranının, zaman içerisinde artış yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Özden Yener Çakmak, "Bu oran eskiden çok çok düşüktü. 100 binde 30,40 kişide görülürken, şuanda 100 bin hastadan 60,70 kişiyi etkilediğini söyleyebiliriz" dedi.

"Aşınızı olun"

MS hastalarının pandemiden nasıl etkilendiğine de değinen Çakmak, çok sorulan soruların başında aşı ve iş durumu geldiğini kaydetti.

Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanların aklına, 'MS kronik hastalık mıdır?', 'MS hastası korona virüsten dolayı çalışmayı bırakmalı mıdır?' gibi en çok sorulan sorularla karşılaştık. Hasta ciddi bir özürlülüğe sahip değilse, korona virüs olsa da çalışma hayatına devam etmesinde sakınca olmadığını söylüyoruz. Normal korunma yöntemlerimiz nasıl maske, mesafe ve aşıysa hasta bunlara dikkat ederek günlük yaşamına devam edebilir. Covid aşısı da çok soruluyor. Korona virüs aşısının tetikleyici olduğu ile ilgili herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Böyle bir çalışma yok. MS hastalarının covid aşısı olmasında sakınca yok. Tam tersine bir şekilde hastalığın getirdiği şeyler, hastanın semptomlarını artabileceği için ya da hastalığın kendi semptomları ölüme giden bir sürece sebep olabileceği için mutlaka bu hastaların aşılanmasını öneriyoruz"

"Ünlü MS hastaları, vatandaşların doktorlara ulaşmasını sağladı"

Çakmak, dünyada ve Türkiye'deki bazı ünlü isimlerin de MS hastası olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde ünlü insanların bu hastalığa sahip olması, bilgi vermesi, bu konudan bahsetmesi insanların hem biraz daha şikayetleri takip etmesini ve doktora ulaşmasını sağladı. Aynı zamanda bu ünlü insanların hayatlarının hastalık sebebiyle çok etkilenmediğini, rutin yaşamlarına, konserlerine devam ettiklerini görünce hastaların beklentisi ve mutluluğu da yükseldi" diye konuştu.

"Sigara kullanmayın"

Sigara kullanımının bağışıklık sistemini tetiklediğini, bu sebeple MS hastalarının da sigara kullanmaması gerektiğinin altını çizen Çakmak, "Ailesinde MS hastası olan kişilerin genetik faktörlerini düşündüğümüzde mümkünse sigara kullanmamalarını öneriyoruz. Bu hastalık da genetik yatkınlık söz konusu ama bu kalıtsal bir hastalık değil. Sizde bu hastalık olduğunda mutlaka çocuğunuzda olacak diye bir şey söz konusu değil. Ailesinde MS hastası olan kişinin, MS olma ihtilalimi normal popülasyona göre biraz daha yüksek. İnsanların en çok bildiği ve korktuğu aşılanma. Çocukluk çağında bazı aşılar hepatit B, tetanoz gibi bir şekilde tetikleyip bu hastalığa yatkınlığı arttırabilir gibi çalışma var. Hiçbiri yüzde 100 kanıt göstermiyor. 'Yüzde 100 tetikliyor, bu aşıyı olmayın' demek asla mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Bu hastalıktan korkmayın"

'MS ölüm riski olan, hastanın hayat süresini kısaltan hastalık değil' değil diyen Çakmak, "Günümüzde hem erken tanı hem de etkin tedavilerle bir şekilde hastalar tamamen normal insanlar gibi yaşamlarına devam edebiliyorlar" dedi.

"Akdeniz türü beslenme"

Şu veya bu yiyeceklerin MS'i tetikler gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Çakmak, "Bütün hastalıklarda olduğu gibi Akdeniz tipi beslenme MS'de de öneriliyor. Balık, yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek hem MS'in oluşumunu geciktirdiği gibi atakların da oluşumunu sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir" açıklamalarında bulundu. MS hastalığına ünlü etkisi MS hastalığına ünlü etkisi MS hastalığına ünlü etkisi

En düşük emekli aylıkları ne kadar oldu İşte SSK ve Bağ-Kur’luların alacağı yeni zamlı maaşlar saat 13:06 Öğretmenler, polisler, hemşireler Zamlarla hangi memur, ne kadar maaş alacak saat 11:53 Son Dakika Sigara ve alkolden alınan Özel Tüketim Vergisi yüzde 47 oranında arttı saat 14:29 Ekmeğe zam sinyali Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı’ndan “makul artış“ talebi saat 15:12 Aldatıldığını iddia eden eş, kocasını öldürüp dereye atmış saat 14:55 Özel bir banka parasını vermedi, yıllardır hayalini kurduğu evi satın alamadı saat 15:45 Gizli buzlanma sebebiyle 20 araç zincirleme kazaya karıştı saat 15:35 Başarısından çok mal varlıkları konuşulmuştu Güzide Mertcan, özel hayatını ilk kez bu kadar detaylı anlattı saat 15:29 Karamollaoğlu’ndan kavgada söylenmeyecek sözler: AK Parti sebep, yüksek enflasyon sonuçtur saat 15:28 Abdulkadir Selvi’nin MEB iddiasına CHP’den cevap: Derhal elindeki belgeleri açıklamaya davet ediyoruz saat 15:28 TCDD’den Yüksek Hızlı Tren biletlerine yüzde 20 zam saat 15:25 Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı: Ekmekte makul fiyat artışına gideceğiz saat 15:21 Hal-yeğen memurluktan istifa ederek tespih işine girdi, günlük kazançları eski maaşlarının iki katı saat 15:19 Tanju Özcan’dan yabancılara uyguladığı tarifelerin durdurulmasına tepki: Kına yaksınlar saat 15:16 Çağatay Ulusoy’un partneri Alina Boz oldu saat 15:09 Kilis Belediyesi’nden memurlarına yüzde 120’nin üzerinde Sosyal Denge Tazminatı zammı saat 15:07 Sanal misilleme Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümünde İsrail haber siteleri hacklendi saat 14:56 Danimarka’da iltica başvurusu kabul edilmeyen 601 sığınmacı intihar girişiminde bulundu saat 14:41 Seda Sayan’ın programı, sağlık sorunları sebebiyle yayınlanmadı saat 14:36 Trabzonspor ara transferin ikinci imzasını da aldı Gürcü sol bek Irakli Azarovi ile prensip anlaşması sağlandı saat 14:34 Aralık’ın en fazla artışı mutfakta değil, kırtasiyede oldu Bilin bakalım hangi ürün saat 14:21 Sağlık Bakanlığı güncel verileri yayınladı Osmaniye aşılamada zirvede saat 14:21 Tornavida ile saldıran gaspçıyı bıçaklayarak öldürüp olay yerinden kaçtı saat 14:20 2022 bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu Bedelli askerlik ücretine zam saat 14:15 Galatasaray’ın yıldız oyuncusu Kerem için ilk resmi teklif geldi Wolfsburg 15 milyon euroyu gözden çıkarttı saat 14:10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 .bx-slider-sondakika .bx-pager a { color: rgb(62 62 62); border-bottom: 1px solid rgb(210 210 210); padding-top:6px; } .bx-slider-sondakika .bx-pager .active{ background-color: rgb(151 151 151) } .bx-slider-sondakika .bx-caption { font-size: 20px; } @media only screen and (min-width: 1100px) { .bx-slider-sondakika { width: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-wrapper { height: 350px; width: 100%; } .yukselt { height: 400px; } .bx-wrapper img { max-width: 100%; height: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-caption { font-size: 24px; bottom: 10px } .bx-slider-sondakika .bx-pager { width: 100%; } .bx-slider-sondakika .bx-pager a { width: calc(100% / 25); font-size: 12px; } } @media only screen and (max-width: 1100px) { .bx-slider-sondakika .bx-caption{ bottom:0px; } } @media only screen and (max-width: 760px) { .bx-slider-sondakika .bx-wrapper { display:flex; height: calc((411/730) * 100vw); background-color:#000000; } .bx-slider-sondakika .bx-pager a { border-bottom:0; } .bx-slider-sondakika .bx-caption { padding-bottom:0px; margin-bottom: -2px; } } YORUMLAR Kullanıcı Adı 500
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler