Anadolu Federasyonu Başkanı Turgay Aldemir, Suriye'de askerimizin güvenliğini sağladığı bölgelerde çalışmalar yaptıklarını belirterek "Orası iyileştikçe bir mıknatıs gibi etrafındakileri çekiyor ve dönüşe katkı sağlıyor." dedi. Afrin'de Cerablus'ta Anadolu Kültür Merkezleri vasıtasıyla yerel halka eğitim, üniversiteye hazırlık, dil kursları, meslek edindirme, yetimlere eğitim, dul kadınlara eğitim, sanat kursları, hat, ve müzik kursları verdiklerini anlatan Aldemir "Biz İstanbul ve Anadolu'daki sivil toplum çalışmalarını bir şekilde oraya taşıyoruz. Orada Sivil Toplum Akademisi kurduk, Suriyelilere sivil toplum kültürünü vermeye çalışıyoruz. Prensibimiz doğrultusunda onları Vakıfta da diğer alanlarda da yönetim kademelerine dahil ediyoruz ve birlikte çalışıyoruz öğrenince de gidip kendileri yapıyorlar." dedi.
Bir dönem terörün başkenti konumundaki Afrin'in PKK'nın da kültürel başkenti konumunda olduğunu anlatan Aldemir sözlerini şöyle sürdürdü " Şu anda burada müzik ve resim alanında önemli isimler çıkmaya başladı. Yaptıkları resimler Avrupa'da satılıyor. Amacımız bunları çoğaltmak. Miskin şekilde çadır kentte yatan, oturan insan bizim önceliğimiz değil. Biz o toplumun entellektüel kültürel aklının mayalanmasına katkıda bulunmak istiyoruz."
"Anadolu'da hikaye anlatıcılarının ayrı bir yeri vardır. Kıssaların inanılmaz taşıyıcı gücü var. Biz kendi hikayemizi kendi duygularımız ve kendi sesimizle dünyaya anlatmamız lazım." diyen Aldemir Bölge kültürünü yansıtması açısından hazırladıkları belgesellerle kalıcı izler oluşturmak gayretinde olduklarını dile getirerek "Muhacirler Belgeseli, Aylan Kürdi'nin kendisinin ve babasının hikayesi gibi birçok Suriyelinin hikayesi belgesellerde yer aldı." dedi.
"MACRON DAVET ETTİĞİ SUPHİ'Yİ SURİYE TEMSİLCİSİ YAPTI"
"Suphi de Sutthi isimli bir arkadaşımız var. Kendisi Halep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı idi. Solcu bir arkadaşımızdı." diyen Turgay Aldemir, Suriyeli Suphi ile ilgili çarpıcı bir anektotu dile getirdi " Suphi ile 7 yıl birlikte İşrak adında bir gazete çıkardık. Gaziantep'te Arapça- Türkçe çıkan Türk ve Suriyeli aydınların yazdığı gazete 60 ülkeye gönderiliyor. Anadolu irfanının himayesinde her fikirden insan yazıyor. Macron bu arkadaşı Fransa'ya davet etti. Suphi de Sutthi çocukları ile birlikte Fransa'ya gitti, Macron ona ev verdi, maaş verdi, Suriye'nin Fransa temsilcisi olarak konumlandırdı. Ağlayarak gitti. "Ben Halep'ten ayrılırken bu kadar üzülmemiştim" dedi.
HALEPLİ SOLCU SUPHİ, FRANSA'DA MÜCAHİD SÜPHİ OLDU
Biz de ona Macron Fransa temsilcisi yaptıysa biz de seni Avrupa temsilcisi yapıyoruz dedik. Suhpi pandemi dönemide bir gün bizi aradı "Ben artık Mücahit Suphi oldum dedi. Nasıl oldu diye sorduğumuzda Pandemi nedeniyle Paris'te yaşlıların kaldığı bir bakımevi terkedilmiş.. Biz de Suriyeliler bir araya gelerek, burada kalanların yemeklerini yaptık, temizliklerini yaptık. Fransız yetkililer bunu neden yaptığımızı sorduklarında bunu İnsan olduğumuz için yaptık dedik. Parayı devlet mi verdi dediklerinde hanımlarımızın ziynet eşyaları ile yaptığımızı söyledik. Fransız yetkililer bunu nereden öğrendiklerini sorduklarında Suphi "Biz Halep'ten Gaziantep'e geldiğimizde bir vakıf vardı, bize aynısını yaptı" cevabını verdi. Solcu Suphi Avrupa'da mücahit Suphi oldu."
VERİLEN TÜM İMKANLARA RAĞMEN TÜRKİYE ALEYHİNE ÇALIŞMAYI REDDETTİ
Turgay Aldemir, Fransız hükumetinin Suphi'ye her türlü imkanı sağlayarak Türkiye aleyhinde çalışmaya zorladığını anlattı ve " Geçtiğimiz yılın yılın sonu Aralık ayında Suphi Fransa'yı bıraktı geldi ve Fransa için "Herşey var ama insan yok, hayat yok. Bana insanlığımı veren özgürlüğümü veren Türkiye aleyhine nasıl çalışırım, Ben özgürce Türkiye'de ölmek istiyorum" dedi. Suphi bir ay önce vefat etti.