USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail ve Filistin meselesini Amerika Mısır ile görüştü

Antony Blinken Ortadoğu diplomasi turunu tamamlarken Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüştü.

İsrail ve Filistin meselesini Amerika Mısır ile görüştü
11-01-2024 18:09
Google News

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki savaşa ilişkin hararetli bir diplomasi sürecini sonuçlandırmak üzere Perşembe günü Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi ile Kahire'de bir araya geldi.

Ziyaret, İsrail'in Filistin'e uyguladığı zulmün Lübnan ve Irak'a yayılma tehdidine rağmen Washington'un Gazze'deki kandan kurtulmaya yönelik bir yol arayışında olduğu bir dönemde oldu. Görüşme, Sisi'nin Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Kızıldeniz'deki Akabe limanında görüşmesinin ertesi günü gerçekleşti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah

MISIR VE ÜRDÜN'DEN İSRAİL'E SERT UYARI

Mısır ve Ürdün, görüşmelerin ardından, Gazze sağlık bakanlığının verdiği verilere göre İsrail'in 23.000'den fazla Filistinliyi öldürmesiyle, şeritteki 2,3 milyon insanı yerinden etmesiyle veya İsrail işgaliyle sonuçlanmaması gerektiği konusunda uyardı.

7 Ekim sonrası bir hafta içinde dokuz ülkeyi ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret eden Blinken, İsrail'e, Müslüman çoğunluklu komşularının savaştan sonra Gazze'nin rehabilitasyonuna yardım edeceğini söyledi.

İsrail'in 'BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ' fikrini kabul etme şartıyla komşu ülkelerin İsrail ile ekonomik entagrasyonu sürdüreceğinin söyledi.

Bu devlet, Gazze'yi ve Abbası'ın ve Blinken'ın Filistin'in fiili başkenti Ramallah'ta buluştuğu Batı Şeria'yı kapsayacak. Washington, İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşması halinde, Filistin Yönetimi'nin reformlar yapmasını ve Gazze'nin sorumluluğunu üstlenmesi için güvenilirliğini yeniden kazanmasını istiyor.

BLINKEN MISIR'DA

Blinken'in Mısır'da, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Hamas'la devam eden görüşmeleri yapma ihtimali yüksek.

Salı günü NBC'ye verdiği bir röportajda Blinken Hamas ile anlaşmaya açık olduğunu söyledi. Hamas'ın anlaşma sonucu 100'den fazla rehineyi serbest bırakacağını umduğunu iletti.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler