USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Fatma Şahin talimat verdi, Gaziantep'te bin 500 aile kömürü terk ederek doğalgaza kavuştu

‘Yeşil Şehir’ ilan edilen kentte, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in girişimleriyle bölgede kömür kullanan bin 500 aile doğalgaza kavuştu.

Fatma Şahin talimat verdi, Gaziantep'te bin 500 aile kömürü terk ederek doğalgaza kavuştu
23-12-2023 23:13
Google News

Yeşil Şehirler Planı'na 2021 yılında başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işe kentteki kömür kullanımından başladı. Sosyal Yardımlaşmadan destek alan yaklaşık bin 500 aile kömürü terk etti ve doğalgaz kullanımına geçti. Aileler sadece abonman ücretini öderken geri kalan masraflar ise belediye tarafından karşılanıyor. 

'AİLELER ÇOK MUTLU HERKES BİR AN ÖNCE DOĞALGAZA GEÇMEK İSTİYOR'

Gaziantep'teki kömür kullanım yoğunluğu nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gittiklerini söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Şu anda bizim dağıtılan kömür miktarına baktığımız zaman çok ciddi göç alan bölgelerde kömür dağıtılıyor. Kömür tabii, havayı kirlettiği için çevre bakanımıza gittik. Yarısı çevre bakanlığı yarısı büyükşehir hibe alarak kömür dağıttığımız yerlere doğalgaz sistemi kurduk. Aile bakanlığının vereceği kömür desteğini doğalgaza dönüştürecek bir çalışma yaptık. Aileler çok mutlu. Herkes bir an önce doğalgaza geçmek istiyor. Biz de yeni hibemizi aldık, bu çalışmayı hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından evlerine doğalgaz bağlanan Gaziantep halkı yaşadıkları sıkıntılardan bahsederken uygulamadan çok memnun olduklarını da dile getirdi.

'MUTFAKTA DONUYORDUM'

Hayatında hiç doğalgazlı evde oturmaya 74 yaşındaki Hatice Yumma, "Tabii gençlikle şimdi bir olur mu kızım? Gençlikte güçlü oluyorsun, kuvvetli oluyorsun şimdi kuvvetin de kalmıyor. Cenab-ı Allah hepsini kesiyor.  Kovayı getirmekte zorlanıyorum, yak. Duman atıyor, evin perdeleri her şey batıyor. Bulaşığı hiç deme! Bulaşıktan zaten çektirdim bunu. Mutfakta donuyordum. Su kızdırıyorum, kaçıyorum içeri geliyorum. Yani elimi suya vuramıyorum." dedi.

'KÖMÜR KOKULARINDAN NEFESİM KESİLİYOR'

KOAH hastası olan 74 yaşındaki Mehmet Yumma ise "Soğuk bizi bayağı etkiliyor. Nefes darlığı oluyor, bilhassa da bu mevsimlerde. Çok etkiliyor kömür kokusu. Sokağa çıkamıyorum. Sokağa çıktığımda bütün kömür kokularından nefesim kesiliyor." ifadelerini kullandı.

'KÖMÜR KOKUSUNDAN SOKAĞA ÇIKAMIYORUM'

Evinin tesisatının çekildiğini belirten Yumma, "Soğuk bizi bayağı etkiliyor. Nefes darlığı oluyor, bilhassa da bu mevsimlerde. Çok etkiliyor, bilhassa kömür kokusu. Sokağa çıkamıyorum. Sokağa çıktığımda bütün kömür kokularından nefesim kesiliyor." diye konuştu.

'SADECE SAYAÇ VE ABONE PARASINI ÖDEDİK, GERİ KALAN MASRAFLARI FATMA ŞAHİN ÖDEDİ'

Geçtiğimiz kış aylarından beri evlerini doğalgazla ısıtan ve sadece sayaç ile abone masraflarını ödediklerini belirten Leyla Polat ise, "Soba zaten benim için bir faciaydı. Çok zorlanıyordum. Sabah kalktığımda sabahın soğuğunda çocuklar okula giderken çok üşüyerek giyinme sürecinde çok üşüyerek şey yapardı. Hani ben erkenden kalkıp o sobayı yakmak zorundaydım. Külünü boşaltmalıyım, sobayı tekrar doldurmalıyım. Onları yaparken çocuklarım hep üşüyüp hasta oluyordu. Doğalgazı belediye yaptırdı. Fatma Şahin’in aracılığıyla yapıldı. İlk önce kalorifer çekildi. Sadece sayaç ve abone parasını ödedik. Geri kalan bütün masrafları Fatma Şahin ödedi." dedi.

Uygulanan Proje ‘Yeşil Şehir’ ilan edilen Gaziantep’teki hava kirliliğinin iyileştirilmesine yönelik ve sosyal yardımlaşmadan destek alan aileleri kapsıyor.

'DOĞALGAZ KULLANIMI 2015'TE YÜZDE 30'LARDAYKEN ŞU AN ŞEHİR MERKEZİNDE YÜZDE 60'LARA ÇIKTI'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Koruma Daire Başkanı Emel Kıraç, 

"Biz 2015 yılında Gaziantep’in hava kirliliği bakımından bir haritasını çıkarttık. Aşamalara böldük ve 30 farklı noktada dönemsel olarak hava kalitesi ölçümleri yaptık. Şehrin bazı mahallelerinde özellikle kırsal kesimde hava kalitesinin kötü olduğunu tespit ettik ve bunu iyileştirmeye yönelik birtakım çalışmalar başlattık. Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasına karar verdik. Doğalgaz kullanımı 2015’te yüzde 30’lardayken şu an şehir merkezinde yüzde 60’lara çıktı. Ve bizim havasını kirli tespit ettiğimiz 23 mahallede de yüzde 90’lar seviyesine ulaştık.  Yine kırsal mahallelerde yaşayan hala kömür kullanımına devam eden bir projeyle doğalgaza geçirmek istedik. Çünkü kendi imkanları kısıtlıydı. Bu şekilde hava kalitesinin iyileştirmeye katkı sunmayı amaçlıyoruz.  Öncelikle biz merkez ilçelerimiz Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde bu çalışmayı yürütüyoruz." açıklamalarında bulundu.

AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI GAZİANTEP'İ 'YEŞİL ŞEHİR' İLAN ETTİ

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD Gaziantep'i 'Yeşil Şehir' ilan etti.
Gaziantep, 2021 yılında Yeşil Şehirler Programı’na katılarak  eylem planını tamamlayan ikinci şehir oldu.

EBRD Yönetici Direktörü Nandita Parshad, "Öncelikle Gaziantep’e Yeşil Şehir Eylem planını tamamladıkları için tebriklerimi sunmak istiyorum. Başlangıç ve bitiş noktasına baktığımızda henüz 18 ay geçti ve bu aslında bu bir rekor. Erken bitirilmiş bir süre. Diğer şehirlere rol model olacak düzeyde. İzmir’den sonra yeşil şehir eylem planını bitiren 2.şehir. Bu noktada sergilediği taahhüt için gerçekten teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Türkiye’de İklim Eylem Planını hazırlayan ilk belediye olarak öne çıkıyor. Kent yönetimi 2050 yılına kadar  karbon emisyonlarını  en az % 80 oranında azaltmayı taahhüt etti. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
En Başarılı Belediyemiz Hangisi?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler