Devlet millet el ele, Anadolu'ya özgü dayanışma ruhuyla, depremin tahrip ettiği on bir kentteki yaralara merhem olmaya çalışırken, Yalova Üniversitesi'nden bir akademisyenin ders sırasında devlet aleyhinde provokatif nitelikte sözler sarf etmesi on binlerin tepkisini çekti.
Öğretim görevlisinin depremle ilgili dezenformasyon içerikli sözlerine soruşturma
Üniversite yönetimi, devletin hummalı çalışmalarını yok sayan öğretim görevlisi Çiğdem K'nin "Türkiye'nin doğusunda deprem oldu. Devlet yardım etmedi" şeklindeki ifadelerini teyit süzgecinden geçirip süreci kurum içi soruşturma safhasına taşıdı.
Konuyla ilgili olarak Haber 7'ye konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, deprem döneminde bu tarz haberlerle gündeme gelmelerinin yol açtığı mahcubiyetin altını çizip soruşturmanın hangi aşamada olduğunu aktardı.
Üniversitelerinin deprem sahasına yaptığı yardım çalışmalarının gölgelendiğini ima eden Prof. Dr. Bahçekapılı; hak, hukuk ve adalet ekseninde ve mevzuata uygun bir karar alınacağını vurguladı. İşte, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı'nın açıklamaları:
Sosyal medyaya yansıyan görüntüler akabinde arşiv taraması yapıldığını ve söz konusu ifadelerin teyit edildiğini belirten Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı: "Cumartesi günü öğlen saatlerinde sosyal medyadaki haberleri gördük. Tabi bunun doğruluğunu teyit etmek gerekiyor. Bu bağlamda kayıtlarımızı inceledik. Ondan sonra harekete geçtik. Doğruluğundan emin olduktan sonra süreci ilerletiyorsunuz. Çünkü yeni bir olay… Hadise Cuma günü yaşanıyor ve bir gün sonra medyaya yansıyor. Biz de Cumartesi günü sabah 11-12 gibi incelemelerimize başladık" dedi.
Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan öğretim görevlisi Çiğdem K. hakkında açılan soruşturmanın detaylarını Haber 7 ile paylaşan Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı: "Bu bir disiplin soruşturması… Bu dosyaya bir soruşturmacı atadık. Soruşturma görevlisi olarak belirlediğimiz kişi, ders kayıtlarını inceleyip bakacak, ‘Suç teşkil eden bir unsur var mı, yok mu?’ diye. Suç teşkil eden herhangi bir durum tespit edildiğinde bu kez ceza soruşturmasına geçilecek. Disiplin soruşturması evresinde şahısla görüşüp ifadesi alınır. Bir süreçtir bu… Peki neye göre yapılır? 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun çizdiği sınırlara ve mevzuata göre" dedi.
Soruşturma tamamlandıktan sonra bir karara varılacağını söyleyen Rektör Bahçekapılı, sürecin şeffaf bir şekilde ilerlemesi için 'yönlendirici nitelikte bir üslup takınmam doğru olmaz' beyanında bulundu:
"Soruşturma görevlisi, tüm delilleri inceleyip rapor haline getirip bize bir sunum gerçekleştirecek. Sunum gerçekleştikten sonra yapılması gerekenler Disiplin Kurulumuzun alacağı kararla neticelendirilecek. Açığa alma ve diğer yaptırımlar bu evrede konuşulabilir. Ama bize düşen vazife, adil bir şekilde süreci yönetmektir. Üniversitenin rektörü olarak, oradaki soruşturmayı yönlendirici nitelikte bir üslup takınmam doğru olmaz. Burada Disiplin Kurulumuz bir kanaatte bulunacak. Mevzuatlarımız gereğince, hak ve adalet neyi gerektiriyorsa o olur… Dolayısıyla doğru olanı bulmak, doğru olanı araştırmak lazım… Atadığımız soruşturma görevlisi de çok değerli bir arkadaşımız… Adalete ve hukuka dikkat edilecek şekilde süreç tamamlanacaktır."
"BU MİNVALDE BİR HABERLE GÜNDEME GELMEK BİZİ ZİYADESİYLE KIRDI"
Yalova Üniversitesi'nin Kahramanmaraş depremleri akabinde bölgeye yardım seferberliği başlattığını belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, gündeme gelen haberden ötürü duydukları mahcubiyeti şu sözlerle anlattı:
"Üniversite olarak deprem döneminde bu minvalde bir haberle gündeme gelmek bizi ziyadesiyle kırdı. Devlet ile milletin el ele verdiği bu süreçte biz de Yalova Üniversitesi çatısı altında bölgeye yardım seferberliği başlattık. 30 personelimiz AFAD koordinesinde arama-kurtarma çalışmalarına katıldı, afet coğrafyasına yardım TIR’ları gönderdik… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bölgedeki depremzede kadınlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir yardım TIR’ı hazırladık. Şu an inşaat mühendisliği bölümündeki hocalarımız bölgede çalışıyor. Deprem bölgesinden gelen öğrenciler var, aileler var, onların barınma ihtiyacını karşılıyoruz ve maddi destek sağlıyoruz… Onlara şu an her ay burs veriyoruz. Bu kadar işle uğraşırken bu gelişme bizi de üzdü… Deprem bölgesindeki insanlarımız için yapılan her çabanın son derece kıymetli olduğu kanaatindeyiz. Devletimiz de AFAD’ıyla, Kızılay’ıyla, kurumlarıyla, her yönden oradaki yaraları sarabilme çabası içerisinde…"