USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Binlerce Erzurumlu İzmir’deki piknik şöleninde bir araya geldi

Binlerce erzurumlu izmir'deki piknik şöleninde bir araya geldi

Binlerce Erzurumlu İzmir’deki piknik şöleninde bir araya geldi
27-05-2024 11:15
Google News

İzmir’de yaşayan binlerce Erzurumlu, Sarnıç Piknik Alanı’nda düzenlenen piknik şöleninde bir araya geldi.


Eskizimir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, Gaziemir’de bulunan Sarnıç Piknik Alanın’da dün düzenlenen piknik şölenine İzmir’de yaşayan binlerce Erzurumlu katıldı.


AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Türkiye Gazetesi İzmir Koordinatörü Yüksel Güven, Tortum Tipili Köyü Derneği, Tortum Kazandere Köyü Derneği Tortum Şenyurtlular Köyü Derneği ve Aşkaleliler Derneğini üyelerinin de bulunduğu Erzurumlu vatandaşların katılımıyla düzenlenen piknik şöleninde; Erzurumlu sanatçılar İbrahim Güzelses, Volkan Söğüt ve Ayaz Toprak tarafından yöreye ait türküler söylendi. Eskiizmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yetiştirilen bar ekibi ise yöreye ait oyunlarını sergiledi, halaylar çekildi ve Cağ Kebabı ikramında bulunuldu. “Geleneklerimizi, göreneklerimizi ve kültürümüzü burada hep birlikte yaşıyoruz


Sunuculuğunu Sabri Çoruh’un yaptığı etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şölende konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Erzurumlu olmanın, Dadaş olmanın hem kadınlarımıza, hem erkeklerimize, hem çocuklarımıza, hem de gençlerimize yüklemiş olduğu çok büyük yükler ve sorumluluklar var. İşte bu yükümüzü, bu sorumluluğumuzu, bu tarih bilincimizi, bu birlikteliğimizi, bu dadaşlığımızı, kardeşliğimizi, vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, ezanımıza sahip çıkışımızı pekiştirmek için bizim birlikteliğimizi devam ettirmek için federasyon başkanımız, dernek başkanlarımız, bizlere bu tip organizasyonlar düzenliyorlar. Bin altı yüz kilometre öteden buralara gelmiş, buraları yurt edinmiş, kendi öz yurdumuz olarak kabul ettiğimiz bu topraklarda bir araya geliyor, geleneklerimizi, göreneklerimizi ve kültürümüzü burada hep birlikte yaşıyoruz. Zaman zaman Dadaş’ın ne olduğunu bilmeyenler bana soruyorlar. Tabii ki Dadaş’ın tarifi çok fazla ama ben şunu ifade ediyorum. Diyorum ki, Dadaş’ı Nene Hatun’la anlatabiliriz. Milli Mücadele Döneminde Nene Hatun iş başa düştü deyip Erzurum tabyalarına doğru düşmanı uzaklaştırmak için eline o dönemin silahlarını alır ve henüz emzikteki çocuğunu bir başkasına emanet eder, Erzurum tabyalarına doğru koşar. Kendisine derler ki ‘çocukların ne olacak?’ O da aynen tarihe altın harflerle yazılan şu cevabı verir. Der ki; ‘Benim çocuğum annesiz, babasız hatta akrabasız yaşayabilir. Ama vatansız asla yaşayamaz.’ İşte Dadaşın tarifi bu, Dadaş’ın tanımı bu” dedi. “Erzurum genç Cumhuriyetin en önemli şehirlerinden biri olarak yerini aldı”


Renkli görüntülere sahne olan şölende kürsüye gelerek konuşma gerçekleştiren Eskiizmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dursun Kurtlu, “Kanuni Sultan Süleyman Erzurum’u kesin olarak Osmanlı topraklarına kattı ve Erzurum bu fetihten sonra Türk yurdu olarak günümüze geldi. Yüzyıllarca Türklerin yurdu olan Erzurum, 1877-1878 ve son olarak 1. Dünya Savaşı’nda 1916 yılında Rus ordularının hedefi oldu. Osmanlı askerleri 93 Harbi denilen bu mübadeleyi de 12 Mart 1918 de zaferle taçlandırdı. 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen 56 delege ile Kazım Karabekir Paşa’nın ev sahipliğinde Erzurum Kongresi’ni gerçekleştirdiler. Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulurken, Erzurum da bu genç Cumhuriyetin en önemli şehirlerinden biri olarak yerini aldı. Erzurum’da yetişen maneviyatımızı aydınlatan gönül ehli, Allah dostları da vardır. Bunlardan bazıları da şu isimlerden oluşur; Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, Abdurrahman Gazi Alvarlı, Efe Habib Baba gibi daha nice ilim insanımız da İslam tarihinde yerini almıştır. Cenabı Allah cümlemizi ruhaniyetlerinden istifade edenlerden eylesin, Amin. Kıymetli hemşerilerim, Erzurumlu ozanlarımız da Türk kültürüne önemli katkılarda bulunmuştur. Sümmani Baba, Erzurumlu Emrah, Nihani Baba, Mustafa Ruhani, Mevlidi İhsani, Yaşar Reyhani gibi daha isimlerini sayamadığımız birçok ozanımızın yanı sıra ünlü sanatçımız İbrahim Erkal’ın da unutulmaz eserleri vardır. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.


Piknik şöleninde kısa bir konuşma yapan Ege Bölgesi Erzurumlular Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Zakir Salmanoğlu da birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Türkiye Gazetesi ve İhlas Pazarlama’nın sponsor olduğu etkinlikte gerçekleştirilen çekiliş ile hediye kazanma şansı elde eden vatandaşlara ev aletleri verildi. Etkinlik, Erzurumlulara unutulmayacak hatıralar katarak son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler