USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Belediye başkan adayları nelere dikkat etmeli? Haber7 uzmanlara sordu!

Partilerin adaylarını ilan etmesiyle birlikte yerel seçim süreci başladı. Peki adaylar seçim döneminde vatandaşlara nasıl yaklaşmalı ve giyim konusunda nelere dikkat etmeli? Haber7 merak edilen soruların cevaplarını uzmanlara sordu.

Belediye başkan adayları nelere dikkat etmeli? Haber7 uzmanlara sordu!
24-01-2024 14:17
Google News

   Haber7-ÖZEL

Türkiye genel seçimlerin ardından bir yerel seçim atmosferine daha girdi. Partilerin özellikle İstanbul adaylarını açıklamasının ardından 31 Mart yerel seçimleri için start verilmiş oldu. İstanbul’da AK Parti’den Murat Kurum ile CHP’den Ekrem İmamoğlu’nun ismi ön plana çıkarken adaylarının önümüzdeki 2 aylık seçim sürecinde nasıl davranması gerektiği merak konusu oldu.

Haber7 muhabiri Müge Çakmak, belediye başkan adaylarının seçim döneminde vatandaşlara nasıl yaklaşması gerektiğini ve giyim konusunda ne tarz seçimler yapması gerektiğini uzmanlara sordu. Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bengül Güngörmez Akosman “Başkan adaylarının davranışlarında dikkat etmesi gerekenler nelerdir?” sorusuna adayların “Halkı küçümseyen davranışlarda olmamaları, insanlarla iç içe bütünleşmiş  imaj çizmeleri gerekiyor” cevabını verirken İmaj ve İletişim Danışmanı Başak Bilgen Camgöz ise adayların giyim stilleri konusunda önerilerde bulundu. Camgöz, siyasilerin siyasetin kullandığı giyim kodlarını kendilerine uyarlamaları gerektiğini belirtirken özellikle adayların lacivert ve grinin sıcak tonları tercih ettiğini söyledi. Camgöz kadın adaylar için ise “İçlerine giydirecek parçalarla saç stilleriyle temsil ettikleri ideolojiye göre abartıya ve kendi görünümlerinin önüne geçmeyecek saç sitleri ve aksesuarlarla bunu tamamlayabilirler.” dedi.

İşte Haber7’nin uzmanlarla gerçekleştirdiği o röportajlar;

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bengül Güngörmez Akosman’ın röportajı…

31 MART YEREL SEÇİMLERİNE ÇOK AZ BİR VAKİT KALDI VE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI DA AÇIKLANDI. ŞİMDİ HOCAM ŞUNU MERAK EDİYORUZ. ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?

Adayların en önemli dikkat etmesi gereken şeylerden birisi sonuçta belediye başkanı olduğu olacakları için ve yerel seçimler söz konusu olduğu için halkı küçümseyen davranışlarda bulunmamaları gerekir. Yani halkla iç içe bütünleşmiş bir imaj çizmeleri onlar için daha hayırlı olacaktır. Çünkü kibirli bir tarza yaklaşıldığı  zaman insanlar bundan hoşnut olmuyorlar. Neden? Çünkü sorunlarının çözümünü bekliyorlar. Yani bir belediye başkanından bekledikleri en önemli şey gündelik  hayatlarının düzenlenmesi rutin hayatlarındaki sorunların giderilmesi.

TÜRKİYE'DE DEVLET BABA GİBİDİR

PEKİ HOCAM KULLANDIKLARI İŞTE HİTAP EDERKEN YA DA BİR ESNAF ZİYARETİNDE BULUNURKEN YA DA BİR TOPLUMDA KONUŞURLARKEN KULLANDIKLARI JET VE ÜMİTLERİN ÖNEMİ NEDİR? ÖNEMLİ MİDİR?

  Bence önemlidir. Şimdi şunu kabul etmeliyiz ki Türkiye'de devlet baba gibidir. Yani devletin halkın nezdindeki imajı kapsayıcı, koruyucu, kollayıcı ve bazen de cezalandırıcı. Böyle bir imajı var.  Batı Avrupa'daki bu liberal demokrasilerden biraz daha farklılık arz ediyor. Devletin böyle bir resmi anlayışı olduğu için mesela gelen kişilerin kendilerine lakayt davranmaları, lakayt bir tarza seslenmeleri hoşlarına gitmez insanların. Çünkü onlar belediye başkanı da olsa sonuçta bir şekilde devletin temsilcileri olarak görüleceklerdir.

 BEDEN DİLİ ÜZERİNDEN BİRAZCIK KONUŞACAK OLURSAK, BEDEN DİLİNİ DOĞRU KULLANMAK ÖNEMLİ MİDİR? YA DA NASIL DOĞRU BİR ŞEKİLDE BEDEN DİLİNİ KULLANABİLİRİZ?

  Önemlidir çünkü çağımız imajlar çağrıdır.  Çünkü göz merkezli bir toplumda yaşıyoruz. Neden? Bakın işte biz sizinle internetten bağlanıyoruz işte evimizde televizyon, elimizde, akıllı telefonlar, her an bilgisayarımızda bir şeyler izliyoruz. Dolayısıyla göz önünde olmak söz konusu bu çağda. Ve bu çağda göz önünde davranırken her türlü hareketimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü her yerde kameralar var. Bu adayların bunun bilincinde olarak hareket etmesi gerekir. Beden dillerini kullanırken yani daha yapmacık davranışlar oralarda çok daha çabuk açığa çıkar.  Bir samimiyet hissi doğurabilmeleri önemli bence beden diliyle konuşurlarken

GÖZ TEMASI ÇOK ÖNEMLİ

 AZ ÖNCE GÖZ TEMASI DEDİNİZ. GÖZ TEMASININ DOĞRU BİR İLETİŞİMDEKİ YERİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Bence göz teması çok önemlidir. Gözünün içine baktığım zaman bir insanın kolay kolay mesela yalan söyleyemezsin. Göz göze geldiğin zaman o insan senin hislerini okuyabilir diye düşünürsün ve bundan çekinirsin. Gerçekten de mesela teolojik tarihe baktığımız zaman Habil-  Kabil meselesinde Habil kardeşinin yüzüne bakmadan öldürmüştür. Yani onunla göz göze gelmeden öldürmüştür. Göz göze gelseydi muhtemelen öldüremeyecekti, Kutsal Kitap'ta böyle yazar. Göz göze gelmeden öldürdüğünü yazar. Dolayısıyla yüz yüze iletişim, göz göze gelmek, insan bir insanın gözünün içine bakmak. Sizin dürüstlüğünüzün de bir ölçüsü olabilir, samimiyetinizin de bir öyküsü olabilir diye düşünüyorum.

İKİ TANE BİR BELEDİYE BAŞKANI ADAYI VAR. BİR TANESİ MURAT KURUM. DİĞERİDE EKREM İMAMOĞLU. BİR DEĞERLENDİRECEK OLURSAK HOCAM. BİR BİLİM İNSANI OLARAK NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Ben şöyle değerlendiriyorum, Murat Kurum'un dik duruşu özellikle, gezinirken ki hal ve hareketleri biraz daha devleti temsil eder şekilde. Yani sanki Murat Kurum devleti daha fazla temsil ediyormuş gibi bir görüntü, bir imaj çiziyor. Giyim tarzı aynı şekilde bence. Böyle bir imaj çiziyor. Sayın Ekrem İmamoğlu da daha sportif görünüyor. Halktan gibi ama halktan da değil. Daha böyle okumuş kesimleri. İşte öğrenci kesimine hitap eden bir yaklaşım tarzı var gibi geliyor bana.

HALK LAKAYTLIKTAN HOŞLANMAZ

YANİ BİZ ANLIYORUZ Kİ BEDEN DİLİ VE GİYİM DE HEPSİ ASLINDA BÜTÜNÜN BİR PARÇASI DİYEBİLİR MİYİZ?

  Bütününün bir parçası, giyim üzerinden de konuşabiliriz. Mesela daha önce de söyledim. Türkiye de  Devlet baba gibidir. Bir resmiyet vardır ve gelen devlet yetkililerini, belediye başkanı da olsa halk resmi bir yetkili olarak görür ve mesela lakaytlıktan de çok hoşlandığını düşünmüyorum ben halkın. Mesela gocuk giydiğini hiç görmedim Sayın Cumhurbaşkanımızın. Yani hep böyle  paltolar, uzun paltolarla gidiyor, geliyor, geziyor.  Daha resmiyeti temsil ediyor uzun palto. Murat Kurum'un da genelde öyle giyindiğini görüyorum. Daha koyu renkler; mesela kırmızı renk giyindiği zaman birisi, kırmızı ikaz etme kırmızı kart mesela değil mi? Uyarı anlamındadır. Veya sarı renk, yeşil renk daha halk tabiriyle daha cıvık renkler yani. Daha Koyu renkler giyiyor o yüzden resmi görevliler kişiler. Murat Kurum bu anlamda giyimdeki renkleri seçisiyle de biraz daha devleti temsil eder pozisyonda. Bunun da  anlamlı olduğunu düşünüyorum. Neden? Çünkü deprem gerçeği var ve deprem gerçeğinde  orada bir Dönüşümün yapılma zorunluluğu var. Bunu da devletle birlikte Murat Kurumun üstlenebileceğini bize hissettiriyor sanki. Sayın Ekrem İmamoğlu ise daha sportif daha açık renkler giyiniyor. Genelde yürürken onu görüyoruz.  Pek kravat taktığını da her zaman görmüyorum. Arada  genelde böyle gömleği açık.  Biraz daha bana göre ciddilikten uzak. Yani daha ciddi giyinmiyor. Yani daha sportif giyiniyor. Daha resmi giyinmiyor

Biz imaj çağındayız,  göz merkezli bir toplumdayız. Göz önünde olmak çok önemli. Mutlaka dolaşırlarken bu insanlar her yerde kameralar etrafları çevrili ufak tefek hatalar yapacaklardır. Ama bence önemli olan iki adayın projeleridir. Hizmete ne kadar koşuşturacakları, yatkınlıklarıdır. Halkımız son tahlilde bunları iyi değerlendirecek diye düşünüyorum. Eğer Sayın Ekrem İmamoğlu bugüne kadarki çalışmalarında başarılı olmuşsa halkımız ona bir şans daha tanıyacaktır. Ama çok başarılı olduğunu düşünmüyorsan Sayın Murat Kurum'a bir şans tanıyabilir. Dolayısıyla bu kişilerin aynı zamanda sadece görüntüleriyle değil Projelerini de geniş kitlelere anlatabilmesi, açıklayabilmesi ve onları ikna etmeleri gerekecektir. Bu anlamda da retorik çok önemlidir. Konuştuğum zaman  kişilerin karşılarındakileri ikna  etme kabiliyeti çok önemli. Bunu yapabilirlerse ideolojinin ya da hemşehriliğin çok önemli olmayacağını düşünüyorum yerel seçimlerde. Diksiyon ve Türkçeyi doğru konulup anlatabilmek de çok önemli. Çünkü doğru düzgün konuşulmadığı zaman bu biraz itici oluyor açıkçası.