USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrupa’nın kararı bardağı taşırdı: Putin anahtarı Türkiye'ye teslim etti

Dünyayı saran enerji krizi sonrası enerji arz güvenliğinde kilit ülke konumundaki Türkiye, adım adım enerji merkezine dönüşüyor. Türkiye, son aylarda hayata geçirdiği yeni uluslararası anlaşmalar ve projelerle bu iddiasını perçinliyor...

Avrupa’nın kararı bardağı taşırdı: Putin anahtarı Türkiye'ye teslim etti
15-12-2022 18:02
Google News

Haber7/ Fuat Öner

‘Milli Enerji Ve Maden Politikası’nı devreye sokarak uzun yıllardır ciddi adımlar attı. Arama ve sondaj faaliyetlerine hız veren Türkiye 2017’de günlük 40 bin varil olan petrol üretimini 2022’nin sonunda 80 bin varile kadar yükseltti. Öte yandan Karadeniz’de yapılan çalışmalar sonrası 405 milyar metreküp doğal gaz bulundu.

Yeraltı kaynakları kadar yenilenebilir enerji konusunda da büyük atılım yapan Türkiye, bu alanda dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olma yolunda ilerliyor.

Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artırarak 90 gigavata yükselmesi bekleniyor.

Tüm bunların yanında Türkiye jeopolitik konumuyla gereği önemli enerji hatlarının geçiş güzergahında. Enerji üretimi konusunda tarihi yatırımlara ek olarak Türkiye, bu konumunun özelliğini kullanarak ‘Enerjide merkez ülke’ olmak için enerjide arz güvenliği sağlayacak enerji hatları ve depolama tesislerini hayata geçirdi. Bunun son adımı olarak Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama tesisi sonrası Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin de kapasitesi 4,6 milyar metreküpe yükseltilerek Avrupa’nın en büyüğü haline getirildi.

TÜRKİYE'NİN ENERJİ KARNESİ

7 adet uluslararası Doğalgaz boru hattı
Rusya-Türkiye Doğal gaz hatı
TürkAkım boru hattı
Mavi Akım
Trans Anadolu (TANAP)
Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı
Doğu Anadolu Doğal gaz Ana İletim Hattı
Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Enterkoneksiyonu2 adet LNG Tesisi
Marmara Ereğlisi ve EgeGaz LNG terminali2 FSRU Gemisi (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi)
Saros ve İzmir Etki Liman FSRU Tesisi2 yeraltı doğal gaz depolama tesisi (Avrupa'nın en büyüğü)
Tuz Gölü ve Silivri doğal gaz depolama tesisleri3 adet sondaj gemisi
Fatih-yavuz ve Kanuni gemileri2 adet sismik araştırma gemisi
Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç ReisAvrupa'nın en büyük dünyanın 5'inci büyük güneş enerji santraliDünyanın en büyük dalgalı elektrik santralini (Anlaşma yapıldı Ordu'da inşa edilecek)



PUTİN’İN TEKLİFİ SONRASI YENİ ADIMLAR PEŞ PEŞE

Türkiye ‘enerjide merkez ülke’ iddiasını adım adım güçlendirirken Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi bir anda çözüm için tüm yolları Türkiye’ye çıkardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’den gelen Türkiye’de enerji merkezi kurulması teklifiyle bir anda dünyanın gündemine oturan proje sonrası Türkiye’nin girişimleri de hız kazandı. Türkiye’de enerji merkezinin ise Trakya’da kurulması planlanıyor.

Avrupa’nın enerjiye adeta muhtaç kaldığı dönemde arz güvenliği ile ‘en değerli anahtarı’ elinde bulunduran Türkiye, enerji sevkiyatı için yeni anlaşmaları bir bir hata geçiriyor.

KAZAKİSTAN- CEZAYİR VE TÜRKMENİSTAN HAMLESİ

Kazakistan’la yapılan görüşmeler sonrası 1 Ocak 2023'ten itibaren Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatı başlayacak. Diğer bir taraftan petrol ve doğal gaz rezervi açısından zengin ülkelerden Cezayir’le ortak bir petrol-doğalgaz arama şirketi kurma kararı aldı. Enerji ilmek ilmek dokunan zincirin son halkası ile Türkmenistan gazı oldu. 32 trilyon metreküplük doğal gaz rezervine sahip ülkenin gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya satışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir araya geldi.



Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrasında Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını azaltmanın yollarını arayan Avrupa Birliği (AB), ilk olarak Rusya'dan kömür alımını durdurmaya karar verdi. AB tarafından temmuzda onaylanan 6. yaptırım paketi kapsamında, Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin 5 Şubat itibarıyla tamamen kesilmesine karar verildi. Geçen ay kabul edilen ve Rusya'nın petrol satışına tavan fiyat getirilmesini içeren 8. yaptırım paketi kapsamında ise Rusya'dan ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla üçüncü ülkelere taşınmasına ilave kısıtlamalar getirildi.

TAVAN FİYAT RUSYA İÇİN BARDAĞI TAŞIRAN NOKTA OLDU: ENERJİ FİYATLARI TÜRKİYE’DE BELİRLENECEK

AB’den gelen kararlar özellikle de tavan fiyat uygulaması Rusya tarafından tepkiyle karşılanırken, Trakya’da kurulması planlanan enerji merkezine ilişkin Putin’den yeni bir açıklama daha geldi.

Putin, "Türkiye'nin doğal gaz altyapısı önemli potansiyele sahip. Kurulacak gaz merkezinde ticaret için elektronik platform gelecek aylarda kurulabilir. Avrupalı tüketiciler için doğal gaz fiyatı büyük oranda Türkiye'deki merkezde belirlenecek. Avrupa'nın kendi merkezlerinde olanlar çılgınca" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler