Yeni ameliyat tekniği HOLEP avantajları ile dikkat çekiyor

Eskişehir şehir hastanesi'nde uygulanmakta olan holmium laser enükleasyonu prostat (holep) ameliyatı tekniğiyle son 2 yılda yüzlerce hasta tedavi edilirken, yöntem az kanama riski ve hızlı iyileşme süreciyle ön plana çıkıyor. - eskişehir şehir hastanesi üroloji bölümü doç. Dr. Coşkun kaya

Sağlık - 3 hafta önce

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde uygulanmakta olan Holmium Laser Enükleasyonu Prostat (HOLEP) ameliyatı tekniğiyle son 2 yılda yüzlerce hasta tedavi edilirken, yöntem az kanama riski ve hızlı iyileşme süreciyle ön plana çıkıyor.

Eskişehir Şehir Hastanesi Üroloji Bölümü’nde Doç. Dr. Aykut Aykaç ve Doç. Dr. Coşkun Kaya tarafından uygulanmakta olan yeni ameliyat yöntemi dikkat çekiyor. Son 2 yılda yüzlerce hastanın tedavi edildiği HOLEP ameliyatı tekniği artık daha fazla tercih ediliyor. Doktorlar mecbur kalınmadığı takdirde TUR-P denilen klasik kapalı ameliyatı uygulamadıklarını belirtirken, bu yöntemin çevre illerin hiçbirisinde bulunmadığını dile getiriyor. Benign prostat hiperplazisi (BPH) tedavisinde prostat dokusunun Holmium Lazer ile etkili bir şekilde çıkartıldığı yöntem özellikle az kanama riskiyle ve hızlı iyileşme süreciyle ön plana çıkıyor. "Her hastanın en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi için doktorla görüşmesi önemlidir"

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Kaya, HOLEP ameliyatında anestezi hekimleri, ameliyat ve servis ekibinin emeğinin görmezden gelinemeyeceğine vurgu yaparak, "Bu ameliyat sırasında, doktorlar genellikle bir endoskopik cihazı idrar yoluna yerleştirir, prostat dokusunu lazer ışınıyla bu tüp aracılığıyla eritir ve daha sonra idrar yolundan çıkarır. Bu işlem, idrar akışını iyileştirmek ve BPH’nin neden olduğu semptomları azaltmak için prostatın iç kısmını açar. HOLEP, diğer bazı prostat ameliyatı tekniklerinden farklı olarak daha büyük prostat bezlerini çıkarmak amacıyla kullanılabilmesi ve daha az kanama riski taşıması gibi avantajlara sahiptir. Bu nedenle, özellikle büyük prostat bezlerine sahip olan hastalarda tercih edilen bir yöntem olabilir. Ancak her hastanın en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi için doktorla görüşmesi önemlidir. Bu yönteminin birçok avantajı vardır. HOLEP, büyük prostat bezlerinin çıkarılması için oldukça etkili bir yöntemdir. Diğer geleneksel cerrahi yöntemlere kıyasla daha büyük prostat dokusunu çıkarabilir. Bazı prostat ameliyatlarına kıyasla daha az kanama riski taşır. Holmium lazeri, kan damarlarını hızla kapatır ve kanamayı önler. Ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle hızlıdır. Kanama miktarının az olması ve prostat dokusunun etkili bir şekilde çıkarılması, hastaların daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olur. Diğer bazı cerrahi yöntemlerde görülebilecek komplikasyonlar, HOLEP ile daha az yaygındır. Bu, idrar kaçırma veya erektil disfonksiyon gibi komplikasyon riskinin azaltılmasını içerir. Prostat bezinin tekrar büyüme ihtimali diğer bazı yöntemlere kıyasla daha düşüktür. İdrar yolunda daralmalara veya tıkanıklıklara neden olma riskini azaltır, çünkü prostat dokusu etkili bir şekilde çıkarılır. Bu avantajlar, HOLEP’in BPH tedavisi için tercih edilmesinde etkili faktörlerdir. Ancak, her hasta farklıdır ve en uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesi için bir uzmanla görüşmek önemlidir" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

TBB Seçimini Gaziantep’te Cumhur ittifakı kazandı.

2024-05-22 18:58 - Siyaset

Gaziantep’te okulda helyum gazlı balon patladı, yaralılar var.

2024-05-23 17:56 - Asayiş

Her satırı dehşet! Araç lastiğiyle yakmışlar: Cinayeti eski eşin acele evliliği çözdü

2024-05-17 15:28 - Asayiş

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Gaziantep’e süpriz ziyaret!..

2024-05-18 13:43 - Siyaset

Gaziantep'te hangi ilçeler karanlığa bürünecek? (23.05.2024)Perşembe

2024-05-22 17:15 - Elektrik ve Su

Belediye’nin Aldığı Karar Çok Tartışılır

2024-05-20 23:28 - Gündem

Konukoğlu, Genç iş insanları olarak, ülkemizi daha ileriye taşımak için çalışıyoruz

2024-05-19 00:34 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

2024-05-20 10:15 - Gündem

Gaziantep’te komşuların kavgasında kan aktı.

2024-05-19 14:55 - Asayiş

Gürban’dan Şehit Aileleri Maaşı İçin Önemli Çağrı!..

2024-05-22 11:15 - Siyaset

İlgili Haberler

Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin"

17:46 - Sağlık

Sağlıkçılar ve hastaların bayramını kutladı

17:15 - Sağlık

Adana’da 196 acemi kasap kendini kesti

14:44 - Sağlık

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (Pazar)

13:50 - Sağlık

Yozgat’ta 46 acemi kasap hastanelik oldu

13:14 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sen Rodos’ta kapıda vizeye 'yoğunluk' engeli

22:51 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca, kurban kesimi sırasında 16 bin kişinin yaralandığını açıkladı

21:47 - Gündem

SON DAKİKA: SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisine son hesap! En düşük emekli maaşı için alınan karar ortaya çıktı: ‘Asgari ücretin altında olması aykırı değil'

20:43 - Ekonomi

Erken emeklilik 1991 1994 1998 2008 SGK girişine erken emeklilik tablosu geldi! Erkek-Kadın prim gün yaş hesabı...

20:31 - Ekonomi

Yavuz Sözmen son yolculuğu’na uğurlandı

19:30 - Asayiş