Siyaset

Seçimi 7li koalisyon kazansaydı neler olacaktı? Tahmin değil hepsi gerçek!

Seçim sonrasında 10. gününe ulaşan Türkiye istikrarlı dönemine devam ederken, olası 7'li koalisyon masasının seçim başarısı durumunda Türkiye'de ne tür kaotik olaylar olacağını, yakın geçmişteki yaşanmış örneklerle derledik...

Seçimi 7li koalisyon kazansaydı neler olacaktı? Tahmin değil hepsi gerçek!
06-06-2023 15:02
Haber7 - ÖZEL

Türkiye Yüzyılına yürüyüş seçimlerinin ardından geçen 10 günde kabinenin belirlenmesi, kritik bürokrasi görevlerine atamaların birer birer yapılması, ekonomide piyasalara güven gelmesi, hiçbir iç hareketlilik olmaksızın ülkenin suhuletini sürdürmesiyle sandıktan “istikrar” çıkmasının doğruluğu teyit edildi. AK Parti iktidarının güçlenerek çıktığı seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi küresel güç seviyesine taşıma yürüyüşü aralıksız olarak devam etti.

Peki seçim sonuçları tam tersi yönde olsaydı neler olacaktı? AK Parti iktidarının sona ermesi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye liderliğinde bulunmaması durumunda ülkede neler yaşanacaktı? 6’lı koalisyon masasının hükümranlığına giren ülkede hangi hadiseler cereyan edecekti?

Bütün bu soruların cevabını, yakın geçmişte Türkiye’nin tecrübe ettiği “2015 Haziran” seçimlerinin hemen ardından yaşanan kaotik olaylar en yakın olasılık olarak veriyor. AK Parti’nin tek başına iktidar kurma sayısına ulaşamayıp ülkenin yine koalisyon belirsizliğine saplandığı 5 aylık süreç, 2023 seçimleri sonrasındaki 5 yılda neler olabileceğinin bariz örneklerini sıralıyor.

NELER YAPTILAR, NELER YAPACAKLARDI

HDP/PKK’nın zafer naraları attığı, Öcalan ile Atatürk’lü bayraklarla ortak kutlamalar yapıldığı, sınır ötesinde YPG/PKK’nın işgallerini büyüttüğü, karakollarda Mehmetçik’e kanlı pusuların kurulduğu, “Öcalan serbest kalsın” dayatmalarının arttığı, Doğu ve Güneydoğu’da PKK uzantılarına destek vermeyen Kürtlere kanlı infazların başladığı, Batı medyasının sözde “Büyük Kürdistan” haritaları yayınladığı, ekonominin kısa sürede derin şoklar yaşadığı, faizlerin yükseldiği, yerli otomobil projesinin yaylım ateşine tutulduğu, devasa projelerin tuhaf mahkeme kararlarıyla sekteye uğratıldığı, FETÖ’nün ininden çıktığı, dinleme-montaj gündeminin yeniden ülke siyasetini ele geçirdiği o karanlık olaylar silsilesi, henüz dün yaşanmış gibi hafızalardaki tazeliğini koruyor.

HABER7 olarak, 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerin hemen ardından yaşananları sizler için derledik…

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerini 7’li koalisyon kazansaydı ülkede neler olacaktı? İşte bu senaryoya en yakın olaylar silsilesi:

TSK MENSUPLARI TEHDİT EDİLECEKTİ

TBMM’ye HDP Muş Milletvekili olarak giren Burcu Çelik Özkan, Türk Silahlı Kuvvetleri personelini “keleşli” sözlerle tehdit etti. Seçimlerin 2 gün sonrasında konuşan HDP’li Özkan, güvenlik korucularını hedef alarak, “Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini biz çok iyi biliyoruz.” dedi.