Teknoloji

Bilim adamları açıkladı: Evrendeki her şey buharlaşacak!

Radboud Üniversitesi uzmanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda, kara delikler de dahil olmak üzere her şeyin eninde sonunda buharlaşacağını belirtti.

Bilim adamları açıkladı: Evrendeki her şey buharlaşacak!
02-06-2023 16:47

Araştırmacılar, kara deliklerin Hawking radyasyonu nedeniyle eninde sonunda buharlaşacağını belirttiler.

Radboud Üniversitesi'nden Michael Wondrak, Walter van Suijlekom ve Heino Falcke'nin yeni teorik araştırması Stephen Hawking'in kara delikler konusunda kısmen haklı olduğunu gösterdi.

"ENİNDE SONUNDA HER ŞEY BUHARLAŞACAK"

Çalışma 2 Haziran'da Amerikan Fizik Derneği'nin (APS) önde gelen dergisi "Physical Review Letters "da yayımlandı.

Araştırmacılar bu radyasyona yerçekimi ve uzay-zamanın eğriliği de neden olduğunu söyledi. Bunun da evrendeki yıldız kalıntıları gibi tüm büyük nesnelerin eninde sonunda yok olacağı anlamına geldiği belirtildi.

Bilim insanları bu radyasyona yerçekimi ve uzay-zamanın eğriliği de neden olduktan sonra evrendeki yıldız kalıntıları gibi tüm büyük nesnelerin eninde sonunda yok olacağını söylediler.

ESA duyurdu... Mars'tan ilk defa canlı yayın yapılacak!ESA duyurdu... Mars'tan ilk defa canlı yayın yapılacak!

Mars'ı daha önce hiç böyle görmediniz... En net hali paylaşıldı!Mars'ı daha önce hiç böyle görmediniz... En net hali paylaşıldı!

YENİ RADYASYON BİÇİMİNİ KEŞFETTİLER

Bu yeni çalışmada Radboud Üniversitesi'ndeki araştırmacılar fizik, astronomi ve matematik tekniklerini bir araya getirerek kara deliklerin çevresinde bu tür parçacık çiftlerinin oluşması halinde ne olacağını incelediler. Çalışma, bu ufkun çok ötesinde de yeni parçacıkların oluşturulabileceğini gösterdi.

Çalışmayla ilgili Michael Wondrak: 'Bilinen Hawking radyasyonuna ek olarak yeni bir radyasyon biçiminin de var olduğunu gösteriyoruz." ifadelerinde bulundu.

GERÇEKLEŞMESİ İÇİN BİR OLAY UFKUNUN OLMASI GEREKMİYOR

Van Suijlekom: 'Bir kara deliğin çok ötesinde uzay zamanın eğriliğinin radyasyon oluşturmada büyük bir rol oynadığını gösteriyoruz. Parçacıklar orada yerçekimsel alanın gelgit kuvvetleri tarafından zaten ayrılmış durumdalar. Daha önce olay ufku olmadan radyasyonun mümkün olmadığı düşünülürken, bu çalışma bu ufkun gerekli olmadığını gösteriyor." dedi.

Öte yandan Falcke ise açıklamasında: 'Bu, ölü yıldızların kalıntıları ve evrendeki diğer büyük nesneler gibi olay ufku olmayan nesnelerin de bu tür bir radyasyona sahip olduğu anlamına gelir. Bu da çok uzun bir süre sonra evrendeki her şeyin tıpkı kara delikler gibi buharlaşmasına yol açacaktır. Bu sadece Hawking radyasyonu anlayışımızı değil, aynı zamanda evrene ve geleceğine bakışımızı da değiştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER