USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

RTÜK Başkanı Şahin'den dizi yapımcılarına uyarı: Yaptırımlar peşi sıra gelir

RTÜK Başkanı Şahin, yayından kaldırılan Kızıl Goncalar'ın 1994'ten beri en çok şikayet alan dizi olduğunu söyledi. Şahin ayrıca yapımcıları uyardı, 'Gerekli uyarıları yaptık. Uymazlarsa yaptırımlar peşi sıra gelir' dedi.

RTÜK Başkanı Şahin'den dizi yapımcılarına uyarı: Yaptırımlar peşi sıra gelir
12-01-2024 12:32
Google News

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, TV100 Yazarı Hacı Yakışıklı'ya konuştu. 

Yayından kaldırılan Kızıl Goncalar dizisinin, RTÜK'ün kurulduğu 1994 yılından bu yana en çok şikayet olan yapım olduğunu söyleyen Şahin, şunları söyledi: 

"Kızıl Goncalar dizisi ‘dakika bir gol bir’ yaptı. Bakın RTÜK 1994 yılında kuruldu. RTÜK’ün tarihi boyunca bu denli şikâyet alan yapım hatırlamıyorum. 36 bine yakın vatandaşın tepkisi görmezden gelinebilir mi? Uzmanlarımız yapımı titizlikle ele aldı. Dizideki hassas noktaları belirledik, yayıncılık ilkelerine aykırı halleri tek tek çıkardık. Hiç kimse Türk halkının millî ve manevi değerleriyle dalga geçemez. Değerlerimizi küçümseyemez. Algı oyunlarıyla vatandaşlarımızı aşağılayamaz. Bizim görevimiz RTÜK olarak vatandaşlarımızın hakkını savunan 6112 sayılı yasayı uygulamaktır. Hiç kimsenin halkın bir bölümünü hakir görmeye hakkı yoktur. Gözümüzün içine baka baka yapılanlara karşı sessiz kalmamız mümkün değildir."

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TV100 Yazarı Hacı Yakışıklı'ya konuştu.

RTÜK BAŞKANI İLK KEZ AÇIKLADI 

Yeni yılda da RTÜK'ün bu tür yapımlara izin vermeyeceğini vurgulayan Şahin, yapılan çalışma hakkında da ilk kez konuştu:

"Hacı Bey kardeşim, senin aracılığınla ilk kez açıklayayım. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda, İçişleri ve Adalet Bakanlarımızın katılımı ile koordinasyon toplantısını bugün Ankara’da gerçekleştirdik. Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere aile ve toplumsal değerlerimize aykırı yayınlar konusunda dizi yapımcılarıyla çok önemli bir toplantıyı da yine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın öncülüğünde İstanbul’da hayata geçireceğiz. Konu hakkında çalışan akademisyenlerin içinde bulunduğu, pedagogların, psikologların ve uzmanların yer alacağı yetkin bir heyetle toplantıda yer alacağız. Açık açık söyleyeceğim. 2024 yılında gözümüz üzerinizde. Milli ve manevi değerlerimizi aşağılayan yapımlara izin vermeyeceğiz. Toplumsal ve kültürel değerlerimizi hiçe sayan, görmezden gelen yayınlara tahammülümüz yok. Gerekli uyarıları yaptık. Dikkate alırlarsa ne âlâ, ama kulak asmazlarsa kendi bildiklerini okumaya devam ederlerse elimizde yasamız var. 8.Madde’de yayıncılık ilkeleri açık olarak belirlenmiş. Harfiyen uygularım. Yaptırımlar peşi sıra gelir. Tehdit gibi konuşuyorsunuz da demeyin bana, ayağımıza çağırmadık tam tersi bilerek ayaklarına kadar gittik ki anlasınlar. Yapıcı ve samimi tavrımızı anlasınlar istiyorum."

SKAAS SİSTEMİ YENİLENECEK

Şahin, SKAAS sisteminden de bahsetti. “Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi” anlamına gelen sistemle tüm yayınlar anbean kaydediliyor. Raporlamalar yerli ve milli sistemden yapılıyor. TÜBİTAK ile de çalışılıyor. Şahin, şu an kullanılan üçüncü versiyonu yenileme kararı aldıklarını; yapay zekanın daha aktif kullanıldığı bir sistemin hayata geçirileceğini belirtti. 

“Bu sistemi kullanarak yayıncılık alanında kırmızı çizgilerimiz olan konuları muhafaza ediyoruz” diyen Şahin; “RTÜK olarak millî güvenlikten taviz vermeyen, terör destekçisi yayınlara müsaade etmeyen, aile, kadın ve çocukları koruyan, engellileri, yaşlılarımızı ve dezavantajlı grupları kollayan, Türkçemize sahip çıkan yayınları ortaya koymak için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede bizlere destek veren sizler gibi gazeteci dostlarımıza ve vatandaşlarımıza da bu vesile ile çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

RTÜK, Fox TV dizisi için harekete geçti! Tepki toplayan Kızıl Goncalar'a büyük ceza...RTÜK, Fox TV dizisi için harekete geçti! Tepki toplayan Kızıl Goncalar'a büyük ceza...

Yapımcısı açıkladı: Kızıl Goncalar dizisi yayınlanmayacakYapımcısı açıkladı: Kızıl Goncalar dizisi yayınlanmayacak

Kızıl Goncalar milyonluk cezayı önce reddetti sonra RTÜK'E dava açtı! Kızıl Goncalar milyonluk cezayı önce reddetti sonra RTÜK'E dava açtı!

"NEDEN YAYINDAN ÖNCE MÜDAHALE EDİLMİYOR?"

Yakışıklı, Şahin'e, bazı vatandaşların RTÜK'e yönelik "Niye yayından önce müdahale etmiyorsunuz" eleştirisinde bulunduğunu hatırlattı. Şahin, "Yayından önce bir denetim söz konusu değil. Zaten onun adı denetim değil sansür olur. Bazı vatandaşlarımızın yapımların yayına girmeden RTÜK denetiminden geçtiği gibi yanlış bir algısı var öncelikle bunu düzeltmek gerekir” karşılığını verdi. 

"RTÜK ELİ SOPALI BİR KURUM MU?"

Bazı kesimlerin RTÜK'ün "sürekli ceza veren bir kurum" olarak algıladığını, ancak RTÜK'ün bir istişare kurulu olduğunu hatırlatan Yakışıklı, Şahin'in konuyla ilgili şu sözleri söylediğini aktardı:

“RTÜK ceza veren bir kurum olmayı çok istemiyor. Bunun için paydaşlarımızla sürekli temas halindeyiz, yaptığımız birebir iletişimlerde, toplantılarda hem kurum olarak talep ve beklentilerimizi hem de halkımızın görüşlerini kendileriyle paylaşıyoruz. Konuşarak orta noktada buluşup pek çok sorunu aşabildiğimizi gördük. Ama bütün uğraşlara rağmen yasaları ihlal edenlere, vatandaşların beklentilerine kulak tıkayanlara karşı sessiz kalamayız. Yayıncı kendi öz denetimini hakkıyla yaptığında zaten ortada ne yasa ihlali kalıyor ne de vatandaşların şikâyet edebileceği bir durum. Kurum olarak ceza versek de eleştiriliyoruz vermeyince de… Bu kez neden ceza vermiyorsunuz suçlamalarına maruz kalıyoruz. Herkesi memnun etmek mümkün olamıyor.”

“ŞİDDET İÇEREN YAPIMLARA REKLAM VERMEYİN”

Yakışıklı, RTÜK Başkanı Şahin'e şiddet içeren diziler hakkındaki görüşlerini de sordu. Şahin, “Şiddet içeren, argo sözlerin havada uçuştuğu, bağımlık yapan maddelerin özendirildiği yapımlar çok izleniyor diye halkın önüne zoraki konulmamalı. Reklam sektörümüzden ricamız böylesi dizilere reklam verilmemesi. Reklam almayan dizinin yaşama şansı yoktur. Bu sorumluluğu herkes yüreğinde hissedince çoğu yapımın şikâyet edilen olmaktan çıkıp takdir edilene dönüşeceğine eminim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
En Başarılı Belediyemiz Hangisi?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler