ZBEÜ Öğretim Üyeleri tarafından geliştirilen Nano-Partikül Algılama Teknolojisi patent aldı

Zbeü mühendislik fakültesi öğretim üyelerinden prof. Dr. şenol hakan kutoğlu, prof. Dr. Rahime seda tığlı aydın, doç. Dr. Hakan kaya, dr. öğr. üyesi gülhan ustabaş kaya, dr. öğr. üyesi sefa kocabaş, tıp fakültesi öğretim üyesi doç. Dr. ?shak özel tekin ve türksat’ta görevli seda kartal’ın birlikte geliştirdikleri “yanal kesme sayısal holografik mikroskopi tabanlı nano-partikül algılama sistemi” patent aldı.

Teknoloji - 4 ay önce

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte geliştirdikleri “Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Nano-Partikül Algılama Sistemi” Patent aldı.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte yer aldıkları “Değişik Atmosferik Koşullarda Holografik Mikroskopik Tekniklerle Virüs ve Nanopartiküllerin Saptanması ve Davranışlarının İzlenmesi” başlıklı ZBEÜ BAP projesi kapsamında geliştirilen sistem, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının başvurusu neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirilerek Patent Tescil Belgesi almaya hak kazandı.

7 bilim insanının özverili çalışmaları neticesinde tescillenen buluşla, Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Sistem kullanılarak havada serbestçe hareket eden çeşitli virüs, bakteri, polen ve benzeri biyolojik yapılar ile havada asılı duran mikro ve nano yapılar tanımlandı. Ayrıca bu partiküllerin değişik ortam koşullarında sergiledikleri davranışa göre çıkartılan konsantrasyon miktarı ile havada kalma sürelerinin belirlendiği gözlemlendi. Buna ek olarak cihaz ile algılanan her türlü madde eş zamanlı olarak derin öğrenme algoritmaları ile sınıflandırılabiliyor. Kullanılan sistemde komponent sayısı oldukça az olduğundan, PM konsantrasyon miktarını ölçmenin ve bu parçacıkları derin öğrenme kullanarak sınıflandırma ile tanımlamanın ilk defa ucuz bir sistemle yapılabileceği vurgulandı.

Patent Tescil Belgesi almaya hak kazan bu sistem, temassız ölçüm yöntemlerinin önem kazandığı günümüz teknolojisine oldukça uygun olup sağlık, çevre, biyoloji, iş hijyeni, GLP (Good Laboratory Practice) ve GMP (Good Manufacturing Practice) şartlarının denetlenmesinde ve benzeri alanlarda da kullanılabilecek.

Deneysel olarak yüksek başarı sağlayan buluş, bireysel katılım yatırımcılarının desteği ile ticari ürüne dönüşebilecek kompakt bir cihaz haline getirildiği takdirde Sanayi ve Tıp alanında da kayda değer bir yer edinecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Son Dakika: Okullar Gaziantep'te genelinde Tatil Edildi.

2024-02-05 19:25 - Gündem

Gaziantep eski milletvekili evinde ölü bulundu.

2024-02-06 20:41 - Gündem

Gaziantep’te Belediye Çalışanlarına Dev Zam!

2024-02-01 10:27 - Gündem

CHP Gaziantep adayları Parti Meclis’nin onayına kaldı.

2024-02-02 14:46 - Siyaset

Gaziantep OSB’de yangın!..

2024-02-01 10:03 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’te

2024-02-04 13:50 - Siyaset

Gaziantep'te helikopter düştü: 2 polis şehit oldu

2024-02-04 03:23 - Gündem

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2024-02-06 17:56 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2024-02-05 17:58 - Elektrik ve Su

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaraları sarma sözümüzü hızla yerine getiriyoruz

2024-02-04 14:50 - Siyaset

İlgili Haberler

Gök bilim meraklıları, ayın ilk dördün evresini gözlemledi

10:39 - Teknoloji

Teknoloji tutkunları, yapay zekaya tek tuşla ulaşabilecek

16:54 - Teknoloji

Bilim Yunusemre Robot Şenliği’nde ilgi odağı oldu

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent

13:28 - Teknoloji

Yapay zekada etik ve doğru kullanıma dikkat çekildi

09:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gaziantep Hava Durumu (16/06/2014)Pazartesi

06:00 - Gündem

Sen Rodos’ta kapıda vizeye 'yoğunluk' engeli

22:51 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca, kurban kesimi sırasında 16 bin kişinin yaralandığını açıkladı

21:47 - Gündem

SON DAKİKA: SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisine son hesap! En düşük emekli maaşı için alınan karar ortaya çıktı: ‘Asgari ücretin altında olması aykırı değil'

20:43 - Ekonomi

Erken emeklilik 1991 1994 1998 2008 SGK girişine erken emeklilik tablosu geldi! Erkek-Kadın prim gün yaş hesabı...

20:31 - Ekonomi