“Yunanistan’da okul kitaplarında Lozan antlaşması yok”

Yaşar üniversitesinde düzenlenen "100. Yılında lozan barış antlaşması üzerine değerlendirmeler" başlıklı panelde, lozan barış konferansının iç politikaya etkisi, yunanistan ve batı kamuoyuna yansımaları konuşuldu.

Gündem - 7 ay önce

Yaşar Üniversitesinde düzenlenen "100. Yılında Lozan Barış Antlaşması Üzerine Değerlendirmeler" başlıklı panelde, Lozan Barış Konferansının iç politikaya etkisi, Yunanistan ve batı kamuoyuna yansımaları konuşuldu. Doç. Dr. Çağla Derya Tağmat, “Lozan Barış Antlaşması ile ilgili Yunanistan’da hiçbir araştırma yok. İlginç olan ise Yunanistan’daki okul kitaplarında Lozan Barış Antlaşmasına neredeyse hiç yer verilmemişken Atatürk’ün hayatına sayfalarca yer verilmesi” dedi.

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü merkezin müdürü Prof. Dr. Işıl Özkan’ın üstlendiği panele; Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünden Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve Doç. Dr. Çağla Derya Tağmat ile Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünden Prof. Dr. Fevzi Çakmak konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Işıl Özkan, Lozan Barış Antlaşmasının maddelerinden bilgiler aktararak, “Lozan Antlaşmasında Ege adaları verilmedi. 12 ada, 1912 yılında imzalanan Uşi Antlaşmasıyla İtalya’ya verildi; ancak 1947 yılındaki Paris Antlaşmasıyla 12 ada Yunanistan’a devredildi. Lozan’da bir tek Meis Adası Yunanistan’a verildi. Lozan’da kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Öte yandan Boğazlar için ayrı bir Lozan Boğazlar Sözleşmesi yapıldı. Biz Lozan’da asıl istediğimizi alamadık; ama Montrö Boğaz Sözleşmesiyle Boğazlar egemenlik altına alındı. Maalesef, bizde hala Lozan’ın gizli maddeleri olduğuna dair dedikodular var; ancak bunun gerçek olmadığı görüldü. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’yi barış antlaşmalarıyla çevrelemiş ve ‘Savaş ancak meşru müdafaa ile yapılırsa meşrudur, aksi durumda bu cinayettir’ demiş. Atatürk’ün büyüklüğü burada ortaya çıkıyor” diye konuştu. "Dil ve din azınlığı göz ardı edilseydi Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulamazdı"

Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce başladığı noktayı iyi bilmeliyiz. Atatürk’ten sonra gelen lider kim olursa olsun, kendisini onunla mukayese ederken dikkatli olmak zorunda. Atatürk, tüm umutların bittiği bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Osmanlı’yı İtilaf Devletleri çökertti ve dağıttı. Atatürk ise yıkılmış Osmanlı Devletinin küllerinden Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Dil ve din azınlığı göz ardı edilseydi Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulamazdı. Ülkenin bütünlüğünü sağlayan temel anlayış, azınlıkların ırk olarak değil dini olarak ayrı sayılmasıydı” dedi.

Türkiye’nin egemenlik haklarını Lozan Antlaşması ile elde ettiğini söyleyen Prof. Dr. Ertan, “Lozan, sadece sınırlarımızı belirleyen bir antlaşma değildir. Lozan, bizim iç siyaset belgemizdir. Kendi bankamızı kurabilmek, vergilerin belirlenmesi gibi unsurlar bağımsız ülkelerin yapacakları işlerdir. Lozan, bize bunu sağlamıştır. Lozan Antlaşması ayağımızın altındaki halı gibidir. Çekersek düşeriz. Lozan’ın sırrı, müzakereler sonucu imzalanmış olması. Sadece bir tarafın istediği bir antlaşma değildir. Tek taraflı antlaşmalar, çok kısa ömürlü oluyor. Lozan’ın çok taraflı oluşu, uzun ömürlü olmasını sağladı, saltanatın kaldırılmasında da etkili oldu” şeklinde konuştu. "Lozan Barış Antlaşması ile ilgili Yunanistan’da hiçbir araştırma yok"

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı tutumu ve Lozan Antlaşmasına bakış açısından bahseden Doç. Dr. Çağla Derya Tağmat ise şunları söyledi:

“Bizler, Lozan Antlaşmasını bugünün şartlarıyla değerlendiriyor olsak da aslında imzalandığı döneme göre değerlendirilmesi gereken ve iki ayrı aşamada gerçekleştirilen bir konferans ve çok ciddi bir diplomasi okuludur. Bu konferans, psikolojik bir savaştır. İsmet Paşa’nın, Lozan’da dönemin Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos’a karşı sabırlı ve psikolojik olarak güçlü bir şekilde durumu idare etmeye çalıştığını görüyoruz. Lozan Barış Antlaşması imzalandıktan sonra, diğer ülkeler tarafından da çeşitli yorumlar yapıldı. Ortak fikir ise Türklerin inatçı, uzlaşmadan uzak ve dirayetli olması oldu. Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Lord George Curzon, memnuniyet aramaktan ziyade Lozan’ı adeta oyun olarak nitelendiriyor. Curzon, konferansta diplomasi dersi vermeye çalıştı. İngiltere’de bir zafer havası hakimdi. Yunan basınında ise ortak fikir birliği, anlaşmanın çok olumlu karşılanmadığı yönündeydi. Lozan Barış Antlaşması ile ilgili Yunanistan’da hiçbir araştırma yok. İlgi çekici olan ise Yunanistan’daki okul kitaplarında Lozan Barış Antlaşmasına neredeyse hiç yer verilmemişken Atatürk’ün hayatına sayfalarca yer verilmesi.”

Türk mizah basınında Lozan’a oldukça fazla yer verildiğini söyleyen Prof. Dr. Fevzi Çakmak ise “Lozan’la ilgili pek çok karikatür çizilmiş. Batı kamuoyunda Türklere küçümseyici ve tepeden bakan bir tavır hakimdi. Batı için Türkler, çözülmesi gereken bir sorun olarak görülüyordu. Batıda Türklere böyle bakılıyorken kendi mizah dergilerimizde İsmet Paşa, ‘Yavuz İsmet’, ‘Güçlü İsmet’ şeklinde resmediliyordu. Bu durum bizim hoşumuza gidiyor. Mizah dergilerinde İsmet Paşa, Lozan’da hep rakibiyle güreşen ve onu deviren şekilde lanse ediliyor. 2 Ekim 1923’e kadar işgal kuvvetleri hala İstanbul’da; ancak dönemin basını hakikaten yazıyor, çiziyor, dilin kemiği yok. Ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın, İsmet Paşa’ya güç ve destek verdiği gösteriliyor” dedi. "Kimse Lozan’ın 6 ay olacağını tahmin etmiyor"

Lozan Barış Antlaşması görüşmelerinin toplamda altı ay sürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Çakmak, şunları söyledi:

“Kimse Lozan’ın 6 ay olacağını tahmin etmiyor. Batı dünyası, nasıl olsa Türkleri masaya oturtup kısa sürede kendi isteklerimize razı eder, istediğimiz konuma getiririz diye düşünüyor. Dışarıdan bakıldığında hep ‘yenik Türkler’ imajı var; ama İsmet Paşa, savaş kazanarak o masaya oturdu. 4 Şubat 1923’te devletler, isteklerini İsmet Paşa’ya iletti ve ‘Ya bunları kabul edersiniz ya da gerisini siz düşünün’ dediler; ama biz orada ‘Bunları kabul etmiyoruz’ dedik. Bu süreçte Lord Curzon ve diğer arabulucular araya girdi ve süreç devam etti. Bu süreçte muhalifler de çok kez resmediliyor mizah dergilerinde. Mesela Vahdettin çok fazla ön plana çıkarılıyor. Çözümsüzlük çok kez yer alıyor. En nihayetinde barış masasında bu durumun çözülememesi durumunda Türk askerinin çözüm sağlayacağı mizah basınında yer alıyor. Lozan, 1. Dünya Savaşının devamıdır ve onun son antlaşmasıdır. Bu süreçte batı kamuoyu, bir an önce savaşın sona ermesini istiyordu. Bu süreç cumhuriyetle taçlanmasaydı, Türkiye, bu coğrafyanın en büyük rol modeli olan ülke ve rejimi olmayacaktı. Başta Atatürk, Baş Delege İsmet Paşa ve Türk heyeti büyük iş çıkarmıştır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Dünyanın en pahalı üretimini yapan Gaziantepli işadamı Baharoğlu seçimini yaptı.

2023-10-31 08:15 - Ekonomi

Tancan ailesin mutlu günü. Dualı ve Bol şahitli nikah!

2023-10-29 12:14 - Yaşam

Selahattin Kaplan'ın acı günü

2023-10-26 09:18 - Yaşam

Gaziantep'te Şok İntihar

2023-10-26 09:51 - Asayiş

Gaziantep’te okullar tatil edildi

2023-10-29 22:20 - Gündem

Eğirdir'de yangın ormana sıçramadan söndürüldü

2023-10-27 17:19 - Gündem

Gürban operasyonu! Başaran istifa mı edecek?

2023-10-31 10:35 - Siyaset

Vaiz Hüsnü Şener Hakk'a yürüdü

2023-10-30 12:57 - Gündem

Abdulkadir Kaplan, dua ve gözyaşlarıyla son yolcuğuna uğurlandı!

2023-10-26 21:29 - Yaşam

TÜBİTAK'tan HİSAR sınıfı gemiler için YELKOVAN sistemi!

2023-10-30 14:37 - Teknoloji

İlgili Haberler

Başkan Sandıkçı: "Canik için durmak bilmeden çalışıyoruz"

17:36 - Gündem

Sakarya’da 368 acemi kasap hastanelere başvurdu

17:37 - Gündem

Babalar Günü’nde eşine kendi ürettiği aracı hediye etti

17:30 - Gündem

Otomobille çarpışan hafif ticari araçtaki 2 kişi öldü!

17:27 - Gündem

Babalar Günü’nde şehit babasının buruk bayramı

16:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te feci kaza: 2 ölü 3 ağır yaralı

17:43 - Asayiş

Gaziantep Defin Listesi (16/06/2024)Pazar

16:36 - Defin Listesi

Spor şehri Gaziantep

14:46 - Spor

Abdulhamit Gül'den Kurban Bayramı Mesajı

14:06 - Gündem

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (Pazar)

13:50 - Sağlık