Uzmanından huzursuzluğa iyi gelecek tavsiyeler

Medical park ordu hastanesi psikiyatri uzmanı dr. Dilek günaydın,

Sağlık - 6 ay önce

İnsanların çoğunun hayatının bir döneminde huzursuzluk hissine kapıldığını söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Günaydın, “Her bireyin huzursuzlukla başa çıkma mekanizması farklıdır. Bazıları için bu durum spor yapmak, meditasyon yapmak gibi aktivitelerle aşılabilirken, diğerleri için profesyonel destek almak daha etkili olabilir” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Günaydın, huzursuzluğa iyi gelen tavsiyelerde bulundu. Huzursuzluk halinin ne olduğundan bahseden Uzm. Dr. Günaydın, "Huzursuzluk genellikle içsel bir durumu ifade eder ve kişinin içsel dengesini, huzurunu kaybettiği bir durumu anlatır. Bu hissiyat, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve kişisel, duygusal veya çevresel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir” şeklinde konuştu. “Her birey farklı yollar deneyebilir”

Hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde huzursuzluk hissine kapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Günaydın, “Her bireyin huzursuzlukla başa çıkma mekanizması farklıdır. Bazıları için bu durum spor yapmak, meditasyon yapmak gibi aktivitelerle aşılabilirken, diğerleri için profesyonel destek almak daha etkili olabilir. Huzursuzluk hissi sürekli devam ediyorsa ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemli bir adım olabilir” ifadelerine yer verdi. “Huzursuzluğun en sık rastlanan 8 nedeni”

Huzursuzluğun genellikle birçok farklı faktörden kaynaklanabildiğini ve kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Günaydın, insanların huzursuzluğa kapıldıkları yaygın nedenleri şöyle sıraladı:

"Stres ve baskı: Çeşitli stres faktörleri, iş veya kişisel hayatla ilgili baskılar, mali sorunlar gibi durumlar insanların huzursuz hissetmelerine neden olabilir. Duygusal sorunlar: Kaygı, depresyon, yalnızlık gibi duygusal sorunlar da huzursuzluk hissine yol açabilir. İnsanlar bu tür sorunlarla başa çıkmak için kendilerini içsel bir kapanmaya çekebilirler. İlişki sorunları: Aile içi problemler, arkadaşlık sorunları veya romantik ilişki problemleri de huzursuzluğa neden olabilir. İnsanlar bu tür durumlarla başa çıkabilmek için kendilerini izole edebilirler. Belirsizlik ve gelecek endişeleri: Gelecek hakkında belirsizlikler, kariyerle ilgili endişeler veya yaşamın genel belirsizlikleri insanları huzursuz kılabilir. Çevresel faktörler: Günlük yaşamdaki olumsuz çevresel faktörler, gürültü, kalabalık, trafik gibi etmenler de huzursuzluğa katkıda bulunabilir. Başarısızlık ve hayal Kırıklıkları: Beklenen başarıları elde edememek, hayal kırıklıkları yaşamak insanları huzursuz kılabilir. Bu durumda, insanlar duygusal olarak geri çekilebilirler. Fiziksel sağlık sorunları: Fiziksel sağlık sorunları da huzursuzluk hissine neden olabilir. Ağrı, rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunları, kişinin ruh halini etkileyebilir. Teknoloji bağımlılığı: Sürekli olarak teknolojiye maruz kalmak, sosyal medya stresi, bilgi bombardımanı gibi faktörler de huzursuzluğa neden olabilir.” Bu nedenlerin genellikle birbirine bağlı olduğunu ve kişisel deneyimlerle şekillenebileceğini dile getiren Günaydın, “Huzursuzlukla başa çıkabilmek için duygusal sağlık, destek sistemleri ve etkili başa çıkma mekanizmaları geliştirmek önemlidir. Profesyonel yardım almak da gerektiğinde bu süreçte önemli bir adım olabilir” şeklinde konuştu. “Huzursuzluğa iyi gelecek tavsiyeler”

Uzm. Dr. Günaydın, huzursuzlukla başa çıkabilmek için önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

"Derin nefes almak ve meditasyon yapmak: Derin nefes almak, stres seviyelerini azaltabilir ve sakinleşmenize yardımcı olabilir. Meditasyon da zihinsel huzuru artırabilir. Fiziksel aktivite: Egzersiz yapmak, vücutta endorfin salgılar ve genel ruh halini iyileştirir. Günde en az 30 dakika yürüyüş, yoga gibi aktiviteler huzursuzluğu azaltabilir. Sağlıklı beslenme: Dengeli bir diyet, enerji seviyelerini dengeleyebilir ve genel sağlığı iyileştirebilir. Aşırı şeker, kafein ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak da önemlidir. Uyku düzenine dikkat etmek: Yeterli ve düzenli uyku, zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Geceleri uyku düzenine dikkat ederek, daha iyi bir ruh hali elde edebilirsiniz. Sosyal bağlantıları Güçlendirmek: Aile ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek, duygusal destek sağlayabilir. Sosyal bağlantılar, huzursuzluğun azalmasına yardımcı olabilir. Problem çözme yeteneklerini geliştirmek: Karşılaştığınız sorunları çözme becerilerinizi geliştirmek, yaşamda karşılaştığınız zorlukları daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Profesyonel yardım almak: Huzursuzluk, zamanla geçmeyen ve ciddi bir hal aldığında profesyonel yardım almak önemlidir. Hobiler ve rahatlatıcı aktiviteler: Kendinize zaman ayırarak hoşlandığınız aktivitelere yönelmek, stresten uzaklaşmanıza ve huzuru bulmanıza yardımcı olabilir." “Uzman hekimden destek alınabilir”

Bu önerilerin her bireyde farklılık gösterebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Günaydın, “Unutmayın ki herkes farklıdır, bu öneriler herkes için geçerli olmayabilir. Eğer huzursuzluğunuz devam ediyorsa veya ciddi bir sorun gibi görünüyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İyi parti Gaziantep il Başkanı O isim oldu

2023-12-08 21:57 - Siyaset

Çapraz ateşe tutulan genç hayatını kaybetti

2023-12-12 13:43 - Asayiş

Kayacık Barajı'nda toplu balık ölümü endişe yarattı

2023-12-08 18:38 - Gündem

Gaziantep'te cinayet! Arkadaşı tarafından iş yeri önünde bıçaklandı

2023-12-08 16:00 - Asayiş

Gaziantep’te hangi mahalllere su verilemeyecek.

2023-12-11 10:49 - Elektrik ve Su

Gaziantep’te hekime yumruklu saldırı

2023-12-12 16:05 - Asayiş

Gaziantep, dünyanın en lezzetli şehirleri arasında ilk 10'a yükseldi

2023-12-14 13:18 - Yeme İçme

Gaziantep'te üzen vefat

2023-12-09 13:59 - Gündem

Beşler Grup’un yılsonu ihracat hedefi 200 milyon $

2023-12-13 14:56 - Ekonomi

Gece yarısı Gaziantep'te korkutan deprem! Çevre illerden de hissedildi

2023-12-13 03:54 - Gündem

İlgili Haberler

Van’da kalp hastası bebek için ambulans uçak havalandı

11:32 - Sağlık

Ağrı’da, kalp nakli bekleyen minik Muhammed’in polis olma hayali gerçek oldu

10:49 - Sağlık

Sağlık-Sen oteller, 112 çalışanlarının Ankara’daki evi oldu

10:37 - Sağlık

Doç. Dr. Gökhan Alıcı: “Aşırı kırmızı et tüketimi kalbi yoruyor”

10:27 - Sağlık

Zayıflamak uğruna fazla su içmek ölümcül olabilir

10:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep FK'da düğüm çözülüyor

11:41 - Spor

Gaziantep FK'nın yıldızı dünyaevine girdi

11:40 - Spor

Gaziantep'in 31 mahallesinden su alınacak!

11:26 - Gündem

Türk Kızılay, 350 bin gönüllüsüyle yaraları sarmaya devam ediyor

11:17 - Gündem

Manisalı öğrenci Gaziantep Valiliğinden ödül aldı

11:02 - Eğitim