Slovakya’da muhalefetten basın özgürlüğü protestosu

Slovakya’da muhalefetten basın özgürlüğü protestosu

Asayiş - 2 ay önce

Slovakya’da muhalefet partileri İlerici Slovakya (PS) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SAS), basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla binlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenledi.

Slovakya’nın başkent Bratislava’da muhalefet partileri basın özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla protesto gösterisi düzenledi. İlerici Slovakya (PS) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (SAS) Başbakan Robert Fico hükümeti aleyhinde Özgürlük Meydanı’nda düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisinde hükümetin Slovakya Radyo ve Televizyonu’nu (RTVS) siyasallaştırmak istediği iddia edildi. Gösterisinde kalabalığa seslenen PS Başkanı Michal Simecka, devlet televizyonunun “komplocular” tarafından kontrol edilmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Simecka, “Fico, bugün yeniden deniyor. Tüm otokratlar gibi, kendine ait bir propaganda sözcüsü istiyor. Medya, istihbarat, yargı, her şeyi kontrol etmek istiyor. Tabii Cumhurbaşkanlığı Sarayını da. Fakat Slovakya, Fico’dan ibaret değildir ve olmayacak” diye konuştu.

Söz konusu Slovakya olduğunda tüm Avrupa’nın demokrasinin muhafaza edilmesini umduğunu söyleyen Simecka, “Moskova ve Prag bize daha mı yakın? Slovaklar, Batı’da yaşamak istiyor” dedi. “Hükümet, medyayı kendi sözcüsü haline getirmek istiyor”

RTVS’deki değişiklikler aleyhindeki protesto gösterisinde PS Milletvekili Zora Jaurova, “Fico, Orban’ın adımlarını izliyor ve bizi doğuya itiyor. İktidar organlarının ardından şimdi medyayı da kontrol etmek istiyor” dedi. Hükümetin medyayı “kendi sözcüsü” haline getirmek istediğini ileri süren Jaurova, Fico yönetiminin totaliter uygulamalara başvurduğunu savundu.

Protestoya destek veren oyuncu ve eski siyasetçi Magda Vasaryova ise Fico hükümetinin Slovakya’yı şahsi aparatlarına dönüştürmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Fico’nun Orban ve Kaczynski’yi kendine örnek aldığını savunan Vasaryova, “Ona medya ve sivil toplumu yok etmeyi tavsiye ediyorlar. Fico, Viktor Orban’ın yazdığı reçete üzerine hareket ediyor” ifadelerin kullandı. “Yeni kurumun yönetim kadrosunu parlamentonun onaylaması öngörülüyor”

Slovakya Kültür Bakanı Martina Simkovicova tarafından hazırlanan bir plan, Devlet Radyo ve Televizyonu RTVS’nin yerini başka bir kuruma bırakmasını öngörüyor. Plan çerçevesinde hükümetin RTVS yerine kurmak istediği Slovak Televizyon ve Radyosu (STR) isimli yeni kurumun yönetim kadrosunu ise hükümet ve parlamentonun onaylaması öngörülüyor.

Başbakan Fico’nun yazın onaylanmasını öngördüğü tartışmalı yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, uluslararası medya kuruluşları ve Avrupa Birliği tarafından da eleştiriliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin İstifa etti

2024-03-10 16:43 - Siyaset

Mustafa Teke Yazdı.. HAYDİ GAZİANTEP, İNANMAK BAŞARMANIN YARISI

2024-03-10 18:16 - Spor

Mustafa Teke Yazdı.. İnananlar kazandı

2024-03-11 23:28 - Spor

OBA Makarna’dan önemli açıklama!..

2024-03-12 21:04 - Gündem

Başkan Vural, İslahiye’de ekmek fiyatlarını sabitledi.

2024-03-10 13:25 - Gündem

Fabrika işçilerini taşıyan servis aracında çok sayıda yaralı var

2024-03-11 10:06 - Asayiş

Gaziantepliler dikkat! Çamur yağacak!

2024-03-13 23:30 - Gündem

Gaziantep’te oto center'a silahlı baskın! Yaralılar var

2024-03-14 12:46 - Asayiş

Gaziantep Onkolojide korkutan yangın. 3 yaralı

2024-03-14 23:48 - Gündem

Gaziantep’te Silahlı Saldırı

2024-03-15 13:43 - Gündem

İlgili Haberler

İki katlı ev, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

11:52 - Asayiş

Konya’da hastane otoparkındaki otomobilde yangın

11:53 - Asayiş

OSB’deki iş yerine operasyon: Yüzlerce uzun namlulu silah fişeği ele geçirildi

11:55 - Asayiş

Refahiye’de trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

11:39 - Asayiş

Yaralandıkları kaza anını saniye saniye görüntülediler

11:39 - Asayiş

Günün Manşetleri

"2. Uluslararası Aile Sempozyumu" Gaziantep'te düzenlendi

10:58 - Gündem

Gaziantep’te depremde ağır hasar alan bina yıkım sırasında çöktü

10:23 - Gündem

Hava durumu: MGM'den 17 il için sarı kodlu uyarı! Tüm yurtta etkili olacak

07:22 - Gündem

Gaziantep’te cinnet getiren şahıs dehşet saçtı: 1 ölü, 2 ağır yaralı

00:32 - Gündem

Gaziantepli Depremzedeyi isyan ettirdiler.

23:59 - Gündem