Sahurdan hemen sonra uyumayın

Ramazan ayında sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını belirten iç hastalıkları hekimi doç. Dr. Mehmet sami islamoğlu, “sahur yemeğinden hemen sonra yatılmaması ve belirli bir süre ayakta kalınarak fiziksel aktivite yapılması önemlidir. Sahurda sonra hemen yatılması durumunda reflü semptomlarının artması, gaz ve şişkinlik oluşumu gözlenebilmektedir” dedi.

Sağlık - 3 ay önce

Ramazan ayında sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını belirten İç Hastalıkları Hekimi Doç. Dr. Mehmet Sami İslamoğlu, “Sahur yemeğinden hemen sonra yatılmaması ve belirli bir süre ayakta kalınarak fiziksel aktivite yapılması önemlidir. Sahurda sonra hemen yatılması durumunda reflü semptomlarının artması, gaz ve şişkinlik oluşumu gözlenebilmektedir” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Medical Park Florya Hastanesi İç Hastalıkları hekimi Doç. Dr. Mehmet Sami İslamoğlu, Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.

Yağ ve protein dengeli alınmalı

Ramazan ayında yılın diğer aylarından farklı olarak 3 veya daha fazla olabilen öğün sayısının 2’ye düşmesi nedeniyle enerji alımı ve gıda alımının genellikle azaldığını işaret eden Doç. Dr. İslamoğlu, “Yeterli enerjiyi sağlayabilen üç gıda grubundan karbonhidrat, yağ ve protein tüketiminin dengeli şekilde olması tercih edilmelidir. Metabolizmanın yavaşlaması ve enerji tüketiminin yılın diğer ayları ile benzer olması nedeniyle aşırı enerji veren gıdalar ve içeceklerden kaçınılmalıdır” şeklinde konuştu.

Yeterli ve kaliteli uyku önemli

Ramazan ayında uyku düzenin önemine değinen Doç. Dr. İslamoğlu, “Uyku eksikliği arttığında kişide ruh hali değişimleri, halsizlik hissi ve genel yorgunluk hali ortaya çıktığı için yeterli ve kaliteli uyku Ramazan ayında büyük önem kazanmaktadır. Uykusuzluğa bağlı olumsuz etkilerin önüne geçilebilmek için yeterli gün ışığı maruziyeti, öğünlerin düzenlenmesi ve uyku uyanıklık dengesinin sağlanması gerekmektedir” dedi.

İftarda besinleri hızlı tüketmeyin

İftar ve sahur beslenmesinde genel olarak aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. İslamoğlu, “İftarda hızlı ve kısa sürede fazla gıda tüketmek yerine beslenme zamana yayılmalı ve her tür besin grubunun içerdiği minerallerden ve vitaminlerden yoksun kalmamak için yeterli beslenme sağlanmalıdır. Sıvı tüketimi ihmal edilmemeli, su alımı zamana yayılmalıdır” diye konuştu.

Sahur sonrasında belirli bir süre ayakta kalın

Sahurdan hemen sonra yatılmasının doğru olmadığını dile getiren Doç. Dr. İslamoğlu, “Sahur yemeğinden hemen sonra yatılmaması ve belirli bir süre ayakta kalınarak fiziksel aktivite yapılması önemlidir. Sahurda sonra hemen yatılması durumunda reflü semptomlarının artması, gaz ve şişkinlik oluşumu gözlenebilmektedir” açıklamasında bulundu.

Tok tutan gıdalar

Tok tutan ve susuzluğu azaltan besinleri söyleyen Doç. Dr. İslamoğlu, “Sıvı olarak su tüketimi kış aylarında 1.5-2 litre yaz aylarında 2-2,5 litre olarak önerilmektedir. Proteini bol doğal ev yapımı kalsiyum ve mineralleri içeren yoğurt, yumurta, salatalık, domates gibi gıdaların tüketimi hem susuzluk hissini azaltması hem de tok tutması açısından önemlidir” dedi.

İftar sonrası yürüyüş yapılabilir

Vücut sıvı dengesi, düzenli uyku süresi ve günlük enerji alımının yeterli oranda sağlandığı sürece Ramazan ayında egzersiz performansının etkilenmediğini ifade eden Doç. Dr. İslamoğlu, “Açlığın kardiyak rehabilitasyon ve aerobik egzersiz üzerine olumsuz etkilerinin olmadığı gösterilmiştir. İftar sonrası ağır spor ve efor gerektiren sporlar yerine, yürüyüş ve fiziksel aktivite yapılması daha uygundur” şeklinde konuştu.

Karbonhidrat ve yağlı gıdalar tüketilmezse kilo kaybı olabilir

Kişisel beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini belirten Doç. Dr. İslamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Ramazan ayında öğün sayısının azalması sonucunda aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminin olmaması durumunda asgari 1-2 kg kadar kilo kaybı ve vücut kitle indeksinde düşüş olmaktadır. Ramazan ayında kişisel yaşam tarzı değişimleri baz alınarak kişisel beslenme düzeni oluşturulmalıdır.”

Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminden uzak durulmalı

Ramazan ayında bazı besinlerin sağlık sorunlarına ve kilo alımına neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. İslamoğlu, “Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi, uyku düzeninin sağlanamaması, hareketsizlik, aşırı efor gerektiren sporların yapılması ve sigara gibi alışkanlıkların azaltılmaması Ramazan ayında sağlık sorunlarına neden olabilmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin İstifa etti

2024-03-10 16:43 - Siyaset

Mustafa Teke Yazdı.. HAYDİ GAZİANTEP, İNANMAK BAŞARMANIN YARISI

2024-03-10 18:16 - Spor

Mustafa Teke Yazdı.. İnananlar kazandı

2024-03-11 23:28 - Spor

OBA Makarna’dan önemli açıklama!..

2024-03-12 21:04 - Gündem

Başkan Vural, İslahiye’de ekmek fiyatlarını sabitledi.

2024-03-10 13:25 - Gündem

Fabrika işçilerini taşıyan servis aracında çok sayıda yaralı var

2024-03-11 10:06 - Asayiş

Gaziantepliler dikkat! Çamur yağacak!

2024-03-13 23:30 - Gündem

Gaziantep’te oto center'a silahlı baskın! Yaralılar var

2024-03-14 12:46 - Asayiş

Gaziantep Onkolojide korkutan yangın. 3 yaralı

2024-03-14 23:48 - Gündem

Antep Baklavası Ramazanda Sofraları Tatlandırmaya Hazırlanıyor

2024-03-09 12:34 - Yeme İçme

İlgili Haberler

Gebeliğin ilk 3 ayında kanama ve lekelenmeye dikkat

13:59 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “İyotlu tuz kullanalım, kendimizin, ailemizin ve toplumun sağlığına sahip çıkalım”

13:38 - Sağlık

Acıbadem Sağlık Grubu’ndan Skolyoz Farkındalık Ayı’na özel etkinlik

12:58 - Sağlık

Genç beyinlere bilişim ödülü

11:03 - Sağlık

Türkiye’de her 10 kişiden biri MS hastası

11:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

GKV’de Ertan Almacıoğlu rüzgarı

13:03 - Gündem

Halı Türkiye ihracatının en önemli ürünleri arasındadır

12:27 - Ekonomi

Kimliğini unutan öğrencinin yardımına polis koştu

11:22 - Gündem

Gaziantep’te 35 bin 600 öğrencinin girdiği LGS heyecanı başladı

10:57 - Eğitim

Meteoroloji yeni rapor yayımladı: Kavrulacağız!

08:17 - Gündem