ÖSYM'den son dakika 'sınav süreçlerinde yapay zeka" açıklaması

Son dakika haberi... Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yapay zeka çalışmalarını dil sınavları ile başlatacaklarını ve ardından diğer sınavlara adapte edeceklerini söyledi.

Gündem - 5 ay önce

SON DAKİKA HABERİ: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) , ÖSYM'nin dijital dönüşüm sürecinde "yapay zeka" uzmanlarının da yer aldığı "Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu"nda yürütülen çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Ülkede devlet kurumlarının tüm birimleriyle beraber yapay zeka kullanımına geçme konusunda hazırlık yürüttüğünü dile getiren Ersoy, "ÖSYM olarak devletimizin vizyonu çerçevesinde yapay zekayı sınav sorularının hazırlanmasından sınav süreçlerine kadar aktif bir şekilde kullanacağız." dedi.

Bu kapsamda yürüttükleri çalışmaları anlatan Ersoy, ilgili daire başkanlarının ve Türkiye'deki ölçme ve değerlendirme alanındaki önemli uzmanların yer aldığı Ölçme ve Değerlendirme Danışma Kurulu'nun yapay zeka alanındaki çalışmalarına başladığını bildirdi.

Ersoy, yapay zeka alanında, ÖSYM'nin bilgi güvenliği ekibinin de üç üniversiteyle toplantılar yaptığını ve benzer toplantıların devam edeceğini söyledi.

ÖSYM'de özellikle dil alanındaki sınavlarda yapay zekanın kullanımına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Ersoy, şöyle devam etti:

"ÖSYM olarak dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyoruz. Yapay zeka çalışmalarını özellikle dil sınavlarından başlatacağız. Öncelikle bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zeka kullanımı söz konusu olacak. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM'ye ait yapay zeka teknolojilerini dil sınavlarında kullanmayı hedefliyoruz. Ar-Ge birimimiz, dil sınavlarının ardından yapay zekayı tüm sınavlara adapte edecek."

"İNSAN FAKTÖRÜ HER ZAMAN OLACAK" 

Bayram Ali Ersoy, yapay zekayı, sınav değerlendirmenin yanı sıra sınav sorularının oluşturulması aşamasında da kullanacaklarına vurgu yaparak, şu açıklamayı yaptı:

"Yapay zeka soru üretecek; sonra bizim uzmanlarımız ve davet ettiğimiz hocalar, bu soruların özgünlüğünü, benzerliğini ve orijinalliğini, doğruluğunu test edecek. Sonuçta bu bir süreç. Bu makine öğrenmesi, doğal dil işlemeyle gelişecek bir süreç. Yoksa yapay zeka ile öğretilen her soruyu otomatik olarak almayacağız. İnsan faktörü burada her zaman olacak; yani uzman, öğretmen, öğretim üyesi, öğretim elemanı faktörü aktif bir şekilde devam edecek. Bizim için işlerin kolaylaştırılması, verimlilik, zamanın kullanımı ve insan kaynağı, soru yazarı kaynağı anlamında yapay zeka önemli bir etken olacak."

SINAV SÜREÇLERİNİN OPTİMİZASYONUNDA DA KULLANILACAK 

Ersoy, sınav süreçlerinin optimizasyonunda da yapay zekayı kullanacaklarını hatırlatarak, "Detaylı olarak söyleyemeyiz ama devletin tüm sistemlerinin konuştuğu bir sistemle sınav süreçlerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasında yapay zekayı kullanacağız. Adayların atanacağı okulların belirlenmesinde, öğretmenlerin görevlendirilmesinde, sınav görevlilerinin görevlendirilmesinde, iklime göre okulların seçilmesinde yapay zekayı kullanmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ÖSYM Başkanı Ersoy, yapay zeka çalışmalarında makine ile insan dengesini dikkatli bir şekilde koruyacaklarını sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Burhan Çağdaş’ın acı günü

2024-01-09 00:46 - Defin Listesi

Akşener’den telefon süprizi. İYİ Partili Gürban takdir topluyor.

2024-01-07 21:21 - Siyaset

Silahlı kavgada vurulan genç hayatını kaybetti

2024-01-07 11:40 - Asayiş

Gaziantep'te hastanede bomba alarmı: Acil servis boşaltıldı

2024-01-07 14:40 - Asayiş

Beykent Mahallesi sakinleri alt veya üst geçit istiyor

2024-01-09 14:13 - Gündem

Yeniden Refah Partisi Gaziantep’ten ve Oğuzeli’nden kimi aday gösterecek?..

2024-01-08 16:46 - Siyaset

Özbay’ın yerine gelen isim belli oldu

2024-01-04 17:10 - Gündem

Gaziantep’te korkunç infaz! Acımadan kafasına sıktılar

2024-01-11 10:42 - Asayiş

Fatma Şahin’den Yerel Seçim Açıklaması…

2024-01-06 16:29 - Siyaset

Enkazda 96 saat sonra çıkarılan ve idrarını içerek hayatta kalan Adnan Muhammed Korkut o anları anlattı

2024-01-05 11:57 - Gündem

İlgili Haberler

Genç Fenerbahçeliler, belediye tarafından yalnız bırakıldı

12:14 - Gündem

Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun’dan LGS açıklaması

12:18 - Gündem

Mühendis ve mimar adayları projelerini sergiledi

12:08 - Gündem

Zabıtadan toplu ulaşım araçlarında klima denetimi

12:10 - Gündem

Gözüne kestirdiği çiçeği saksısıyla birlikte saniyeler içerisinde götürdü

12:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye Yağlı Güreş Ligi 2. Etabı, Gaziantep’te başladı

12:17 - Spor

Türk basınının çok yönlü kalemi: Mehmet Barlas

11:57 - Yaşam

Vatandaşları yaklaşık 3 milyon lira dolandıran 23 şüpheli yakalandı

11:48 - Asayiş

Cinayetten aranan şüpheli Osmaniye’de yakalandı

10:28 - Asayiş

Gaziantep'te bugün hava nasıl olacak?

10:25 - Yaşam