Norveçli Bakan Eide: “Filistin devletini tanımak için en doğru zaman”

Norveç dışişleri bakanı espen barth eide, irlanda dışişleri bakanı micheal martin ve ispanya dışişleri, avrupa birliği ve işbirliği bakanı jose manuel albares ile filistin devletinin tanınmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin filistin devletini “yapılacak en doğru şey” olduğu için tanıyacağını ve şu anın bunu yapmak için en doğru zaman olduğunu belirtti.

Siyaset - 3 hafta önce

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin ve İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares ile Filistin devletinin tanınmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Filistin devletini “yapılacak en doğru şey” olduğu için tanıyacağını ve şu anın bunu yapmak için en doğru zaman olduğunu belirtti.

İspanya, Norveç ve İrlanda dışişleri bakanları bugün Belçika’da bir araya geldi. İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ve İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin başkent Brüksel’deki İspanya büyükelçiliğinde Filistin devletinin tanınmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan Norveç Dışişleri Bakanı Eide, “Sanırım üçümüz de aylardır İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaş tarzının uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğinden endişe duyduğumuzu söylüyorduk. Artık biliyoruz” dedi. Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Refah’taki saldırılarını durdurması yönündeki kararına değinen Eide, “Bu karar zorlayıcıdır, bağlayıcıdır. Yani Refah’ta devam edecek herhangi bir saldırı dünyanın en yüksek mahkemesinin kararını esas olarak ihlal etmek anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Norveç’in Filistin devletini “yapılacak en doğru şey olduğu için” tanıyacağını belirten Eide, şu anın ise en doğru zaman olduğunu söyledi. Eide, “Bazı devletler yarın Filistin devletinin tanınmasının paradoksal olduğunu düşünebilir. Şu anda Gazze Şeridi’nde aşırı derecede şiddet var. Batı Şeria’da yerleşimci şiddeti ve yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesi söz konusu. Şu anda şiddet döngüsü görüyoruz. Bu İsrail-Filistin sorununun çözümsüzlüğünün uzun ve üzücü tarihinin en dip noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Şu anda yaptıkları şeyin yeni bir yazılım olduğunu belirten Eide, “Bu, Filistin’in daha erken tanınmasının Orta Doğu’ya nasıl barış getireceğine dair bir vizyonun 2. sürümüdür” dedi. “Filistin’i ortadan kaldırmak için teröre başvuran herhangi bir grubu reddediyorum”

İrlanda Dışişleri Bakanı Martin ise konuşmasına İsrail’in Refah’taki çadır kampına düzenlediği saldırıyı “barbarca” sözleriyle nitelendirerek başladı. Martin, “Gazze Şeridi çok küçük bir bölge ve yoğun bir nüfusa sahip. Masum çocuklar ve siviller açısından şok edici sonuçlar doğurmadan böyle bir bölgeyi bombalayamazsınız” diye konuştu. İsrail’e Refah’taki saldırıları durdurması için çağrı yapan Martin, “Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere uluslararası toplumun yıllardır iki devletli bir çözümü desteklediğini söylemesine rağmen, arzu ettiğimiz nihai duruma ulaşmaya henüz yakın değiliz” ifadelerini kullandı. Bazı ülkelerin Filistin’i tanıma kararını “terörü destekleme” olarak gördüğünü belirten Martin, “Hem İsrail devletini hem de Filistin devletini tanıdık çünkü iki halk arasında normalleşmiş ilişkilerin olduğu bir gelecek görmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Ülkesinin işgal, terörizm ve yerinden etmenin yerini tarafların siyasi amaçlarını gerçekleştirebilecekleri bir siyasi çerçeveye bıraktığı bir çözüm arayışında olduğunu söyleyen İrlandalı Bakan Martin, “Bu çatışmaya askeri bir çözüm bulunamaz. İsrail devletini ortadan kaldırmak ya da Filistin devletini bir fikir veya gerçeklik olarak ortadan kaldırmak için şiddet ya da teröre başvuran herhangi bir grubu kesinlikle reddediyorum” dedi. “Bu kez sesimizi uluslararası hukuku desteklemek için yükseltmeliyiz”

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, diğer 26 Avrupa ülkesinden UAD’ye resmi olarak destek vermelerini ve İsrail’in Divan’ın kararlarına saygı göstermesini sağlayacak adımlar atmalarını isteyeceğini söyledi. Albares, “Dün Refah’taki saldırıda masum Filistinli sivillerin öldürüldüğü bir başka gün oldu. Bu durum 3 ülkenin de uzun süredir talep ettiği şeyi vurguluyor: Acil ateşkes” diye konuştu. UAD tarafından alınan Refah kararına değinen Albares, “Saldırı tüm taraflar için bağlayıcı ve zorunlu olan bir kararın ardından geldiği için vahamet daha da büyük. Bence bu kez sesimizi sadece acil bir ateşkes için değil, aynı zamanda uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletleri (BM) desteklemek için de yükseltmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

GAZİANTEP HAK ETTİĞİ YERDE KALDI

2024-05-26 22:07 - Spor

TBB Seçimini Gaziantep’te Cumhur ittifakı kazandı.

2024-05-22 18:58 - Siyaset

Gaziantep’te okulda helyum gazlı balon patladı, yaralılar var.

2024-05-23 17:56 - Asayiş

Gaziantep’te o hastane önünde şok intihar!

2024-05-26 17:01 - Asayiş

Gaziantep'in Kent Konseyi Başkanı Güzelbey oldu

2024-05-25 17:26 - Gündem

Meteoroloji'den 13 ile son dakika uyarısı!

2024-05-27 07:42 - Gündem

Mersin’de zincirleme kaza: 12 Ölü ve yaralılar var

2024-05-26 20:05 - Asayiş

Hakan Aslansoy'un baba acısı

2024-05-26 10:56 - Defin Listesi

Gaziantep'te hangi ilçeler karanlığa bürünecek? (23.05.2024)Perşembe

2024-05-22 17:15 - Elektrik ve Su

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır, Suriye'yi ziyaret etti

2024-05-25 18:07 - Dünya

İlgili Haberler

Hamza Dağ: "Parti olarak daha çok çalışacağız"

19:44 - Siyaset

AK Parti Samsun teşkilatında bayramlaşma

18:54 - Siyaset

Şehitler ve Gaziler Yaya Üst Geçidi artık çalışıyor

17:49 - Siyaset

MHP’li Büyükataman: “Hakkari Belediyesi terörün pençesinden kurtarılmıştır”

16:27 - Siyaset

Saadet Partisi'nde siyasi partiler arası bayramlaşma devam etti

16:32 - Siyaset

Günün Manşetleri

51 çeşit bitki tescil edildi

20:41 - Ekonomi

Türkiye plajları Dünya'da 3'üncü sırada

20:35 - Gündem

İslahiye'de kalp krizi geçiren Uzman Çavuş öldü

20:31 - Asayiş

Gaziantep konut satışlarında zirvede

20:26 - Ekonomi

Kilometrelerce tehlikeli yolculuk

20:22 - Asayiş