Kan sulandırıcı kimine yarar, kimine zarar

Sağlık bilimleri üniversitesi adana şehir eğitim ve araştırma hastanesi kardiyoloji uzmanı doç. Dr. Gökhan alıcı, kalp damar hastalıklarında yoğunlukla kullanılan ve dünyanın en çok bilinen ilacı olan kan sulandırıcı kullanımı konusundaki kararın mutlaka hekimler tarafından verilmesi gerektiğini, aksi takdirde fayda yerine zarar verebildiğini söyledi.

Sağlık - 3 ay önce

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, kalp damar hastalıklarında yoğunlukla kullanılan ve dünyanın en çok bilinen ilacı olan kan sulandırıcı kullanımı konusundaki kararın mutlaka hekimler tarafından verilmesi gerektiğini, aksi takdirde fayda yerine zarar verebildiğini söyledi.

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Alıcı, polikliniklere başvuran çok sayıda hastanın kendilerine en fazla kan sulandırıcı kullanımı konusunda sorular yönelttiğini, sadece kalp damar hastalığı değil, diyabeti olan, ailesinde kanser ya da kalp damar hastalıkları öyküsü bulunan, covid olan, sigara içen, obeziteden yakınan, insülin direnci bulunan hatta hiçbir risk faktörü olmasa da ilerleyen yaşını gerekçe göstererek kan sulandırıcı kullanmak isteyenlere sıkça rastladıklarını bildirdi.

Özellikle 45 - 50 yaşından sonra mutlaka günde bir adet kan sulandırıcı kullanılması gerektiği gibi yanlış bir kanı bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökhan Alıcı, “Çünkü hiçbir risk faktörü yokken gereksiz kullanılan kan sulandırıcı fayda yerine zarar verebilir” uyarısında bulundu.

Kimler kan sulandırıcı kullanmalı?

Doç. Dr. Gökhan Alıcı, kalp damar hastalıklarının en yaygın nedeninin halk arasında damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz olduğunu, bu nedenle koroner damar hastalığı tespit edilen tüm hastalara başka bir mani durum söz konusu değilse kan sulandırıcı kullanımını önerdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bugüne kadar yapılan klinik çalışmalar kalp - damar hastalığı olan, kalp krizi geçirmiş, balon- stent takılmış, bypass olmuş hastalarda kan sulandırıcının önleyici etki yattığını göstermiştir. Bu nedenle eğer hastanın kardiyovasküler bir öyküsü varsa, kalp krizi geçirmiş ya da bu riski taşıyorsa, bypass olmuşsa, şah damarında tıkanıklık varsa, bacak damarlarında tıkanıklık var ya da pıhtılaşmaya bağlı felçlik geçirmişse mutlaka günde bir tane kan sulandırıcı kullanımını tavsiye ediyoruz. Günde 75-100 mg doz çoğunlukla yeterlidir. Buna rağmen 300 ya da 500 mg kullananlar olduğunu görüyoruz.”

Doç. Dr. Alıcı, “Hiçbir risk faktörü ya da rahatsızlığı olmayan sadece ileri yaşını gerekçe gösterenler de kan sulandırıcı kullanmak istiyor. Bunun yanı sıra bazı hastalarımız ise kan sulandırıcının kanser önleyici olarak kullanmak gibi yanlışa düşebiliyorlar. Kan sulandırıcı kalın barsak kanseri, rahim kanserleri gibi bazı kanser türlerinde koruyucu etkisi bilinmekle birlikte kanser koruyucu olarak kullanımını tavsiye etmiyoruz. Buna rağmen bazı hastalarımız haftada bir ya da iki kez, hatta ayda bir kez kullansam olmaz mı ? gibi ısrarcı taleplerde bulunuyor. Oysa, eğer kan sulandırıcı kullanılacaksa biz zaten bunu günlük olarak tavsiye ediyoruz. Haftada bir ya da ayda bir gibi kullanma söz konusu değil” dedi.

Kan sulandırıcı kullanıp kullanma konusundaki kararın mutlaka hekime bırakılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Alıcı, kan sulandırıcı en önemli yan etkisinin kanama olduğunu, bu nedenle potansiyel yarar-zararın doktor tarafından değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.

Alıcı, kan sulandırıcı kullanımı uygun görülen hastaların da olumsuz yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ya da sigara kullanımı gibi kalp damar hastalıklarını tetikleyen unsurları önlemeye çalışmadan, sadece kan sulandırıcıyla kalp hastalığından korunmanın da mümkün olamayacağının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

İki oğlunun bıçaklı saldırısına uğrayan baba hayatını kaybetti

2024-03-17 12:47 - Asayiş

Gaziantep’te o partinin Şehitkamil adayına silahlı saldırı

2024-03-17 23:23 - Asayiş

Gaziantep Büyükşehir’de oyunuzu kime vereceksiniz? İşte Gaziantep Seçim Anketi Sonuçları?..

2024-03-18 10:34 - Siyaset

OBA Makarna’dan önemli açıklama!..

2024-03-12 21:04 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan geliyor!..

2024-03-18 13:30 - Siyaset

Gaziantep'te kanlı infaz! Ölü ve yaralılar var

2024-03-17 01:13 - Asayiş

Ramazan’ın vazgeçilmez lezzeti Halep kahkesine yoğun ilgi

2024-03-16 13:54 - Yeme İçme

AK Parti ve Fatma Şahin’den İYİ Parti’ye üst düzey ziyaret

2024-03-18 23:20 - Siyaset

Gaziantepliler dikkat! Çamur yağacak!

2024-03-13 23:30 - Gündem

Gaziantep’te oto center'a silahlı baskın! Yaralılar var

2024-03-14 12:46 - Asayiş

İlgili Haberler

Kardiyoloji uzmanından uyarı: "Kurban Bayramı’nda yeni kesilen eti bekletmeden tüketmeyin"

17:46 - Sağlık

Sağlıkçılar ve hastaların bayramını kutladı

17:15 - Sağlık

Adana’da 196 acemi kasap kendini kesti

14:44 - Sağlık

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (Pazar)

13:50 - Sağlık

Yozgat’ta 46 acemi kasap hastanelik oldu

13:14 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sen Rodos’ta kapıda vizeye 'yoğunluk' engeli

22:51 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca, kurban kesimi sırasında 16 bin kişinin yaralandığını açıkladı

21:47 - Gündem

SON DAKİKA: SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisine son hesap! En düşük emekli maaşı için alınan karar ortaya çıktı: ‘Asgari ücretin altında olması aykırı değil'

20:43 - Ekonomi

Erken emeklilik 1991 1994 1998 2008 SGK girişine erken emeklilik tablosu geldi! Erkek-Kadın prim gün yaş hesabı...

20:31 - Ekonomi

Yavuz Sözmen son yolculuğu’na uğurlandı

19:30 - Asayiş