Eskişehir’de il tarımsal üretim planlama teknik komitesi 2’nci kez toplandı

Eskişehir tarımsal üretim planlama teknik komitesi, bitkisel üretim planının görüşülmesi gündemiyle eskişehir il tarım ve orman müdürlüğü kütahya yolu hizmet binası toplantı salonu'nda bir araya geldi.

Gündem - 2 hafta önce

Eskişehir Tarımsal Üretim Planlama Teknik Komitesi, bitkisel üretim planının görüşülmesi gündemiyle Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kütahya Yolu Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin Başkanlığında düzenlenen ve Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu’nun da katılım sağladığı toplantıda Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan teknik komite üyelerinin tamamı hazır bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı ve Eskişehir’in 2025-2027 yıllarının bitkisel üretimi hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda tarımsal üretim planlanmasının gerekliliği, önemi ve bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda yapmış olduğu ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verildi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nizamettin Çetiner tarafından teknik komite üyelerine bitkisel üretim planı hakkında sunumun gerçekleştirildiği söz konusu toplantı çerçevesinde, Eskişehir’in 2025-2027 yılları arasında havza bazlı münavebe desenleri, yetiştirilen ürünlerin üretim hedefleri ve yönetmelik doğrultusunda gerçekleştirilecek olan çalışmalar hakkında değerlendirmeler yapılarak bitkisel üretim planının onaylanmasına karar verildi. "Tüketicilerin de artan refahtan pay almasını sağlamak hedeflenmektedir"

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve su kısıtı tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer taraftan artan nüfus ve gelir seviyesi ile kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirmektedir. Bununla birlikte yaşanan pandemiyle gıda milliyetçiliğinin öne çıkması, coğrafyamıza komşu alanlardaki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır. Bu çerçevede Anayasa’nın 45’inci maddesinde belirtilen ’Tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak’ amacıyla Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Tarım Kanunu’nun 7’nci maddesinde yapılan bu değişikliğe istinaden de ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir. Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. Böylece üreticileri koruyup güçlendirirken, tüketicilerin de artan refahtan pay almasını sağlamak hedeflenmektedir" ifadelerine yer verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te çikolata fabrikasında kan gövdeyi götürdü!

2024-04-27 14:13 - Asayiş

O isim de Fatma Şahin Başkan’ın yardımcısı oldu.

2024-04-29 12:17 - Siyaset

Gaziantep’te sağlık personeli intihar etti.

2024-05-01 20:19 - Asayiş

Şehitkamil'de Göl restaurant tartışması. Haz’dan Yılmaz’a, Yolsuzluk varsa savcılığa birlikte verelim..

2024-05-02 17:43 - Gündem

Sağlıkta Gaziantep’e önemli atamalar.

2024-05-02 19:12 - Sağlık

Gaziantep’te yolcu taşıyan midibüs devrildi: 1 ölü, 7 yaralı

2024-04-30 09:32 - Asayiş

Gaziantep’te Ünlü İşadamının Kızı İntihar Etti…

2024-04-27 15:21 - Asayiş

İYİ Parti Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu oldu.

2024-04-27 20:56 - Siyaset

Meteorolojiden Gaziantep dahil bazı bölgeler için sağanak uyarısı

2024-04-30 13:53 - Gündem

AK Parti kongreye gidiyor, kabine değişiyor! Değişim isteyenleri nasıl bir kongre süreci bekliyor? MYK’dan neler çıktı?

2024-04-30 20:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Atama kararları Resmi Gazete'de

00:58 - Gündem

Atama ve görevden alma kararları

00:53 - Gündem

Selanik’ten alınan toprak Anıtkabir’e götürülüyor

23:25 - Gündem

İstanbul’da gökyüzünü saran parçalı bulutlar kartpostallık görüntü oluşturdu

22:33 - Gündem

Etimesgut Belediye Başkanı Beşikçioğlu dansıyla gündem oldu

22:52 - Gündem

Günün Manşetleri

MSK, finale yükseldi

01:18 - Spor

MSB: "Pençe-Kaplan Bölgesinde silah kazası sonucu Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala şehit oldu"

23:28 - Asayiş

Jandarmadan 269 ilkokul öğrencisine çevre bilinci eğitimi

18:03 - Gündem

Tesiste büyük buluşma

17:14 - Gündem

Başkan Tahmazoğlu 19 mayıs Gençlik Spor Bayramını Kutladı

16:36 - Gündem