Depremde oluşabilecek kafa travmalarına karşı uzmanından uyarı

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından oluşabilecek kafa travmaları ve enkazdan depremzedeleri çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili op. Dr. Yasin levend özçelik, önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından oluşabilecek kafa travmaları ve enkazdan depremzedeleri çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, önemli uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, kafa travmaları ve enkazdan depremzedeleri çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu. Deprem sırasında kafa travmasından korunma yöntemlerinden bahseden Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Deprem ya da herhangi bir kaza anında kafamızı koruma altına almamız kafa travmasından korunma yollarının başında gelmektedir. Zaten beynimiz normalde kemik bir yapı içinde olduğundan dolayı korunaklıdır. Ancak hayati bir kaza ya da deprem sonrasında yaşanan travmadan dolayı ölümlerin yaklaşık olarak yarısı beyin kanamalarına bağlı hasarlardan dolayı gerçekleşmektedir. Dolayısıyla beyin travmalarında kişinin kendini koruması ölüm riskini yüzde elli oranında azaltmaktadır. Deprem uzmanlarının anlattığı gibi deprem anında kendimize yaşam üçgeni oluşturduğumuz bir yerde cenin pozisyonunda kalarak ellerle kafamızı koruma altına almak, kafanın alacağı birçok darbeden koruyacaktır” dedi. “Kişiyi enkaz altından çıkarırken kara travması ile birlikte omurga yaralanmaları da çok önemli”

Deprem sırasında kafa travması almış birine ilk müdahalenin nasıl olması gerektiğinden bahseden Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Kişinin deprem sırasında kafasından yara aldığını düşünüyorsak, ilk yapılacak olan şey kafasını koruma altına alarak enkazdan çıkarmaktır. Boyunla beraber kafatasının hareketsiz kalması çok önemlidir. Kişiyi enkazdan çıkartma sırasında hem konuşarak hastanın durumunu anlamaya çalışmak hem de vücuduyla ilgili sorular sorarak genel durumu ve beynin kaza sırasında uğradığı durumla ilgili bir fikir edinmeye çalışmak gerekmektedir. Yaşadığımız son depremde de gördüğümüz gibi sağlık ekipleri bunu gayet güzel uyguluyorlar. İlk müdahaleden sonra kişinin kolunda, belinde, bacağında ya da herhangi bir yerinde ağrı, uyuşma ya da güçsüzlük varsa omurga yaralanmasını da hesaba katarak hastanın mobilizasyonuna maksimum düzeyde dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hastayı enkaz altından çıkarırken kafa travması ile birlikte omurga yaralanmalarını arttırma riski çok fazladır. Bu yüzden usulüne uygun alınabilecek maksimum tedbirlerle yaparsak bu tür riskleri en aza indirmiş oluruz. Hastaya iyilik yapalım derken uygun olmayan enkazdan çıkartma yolları ve taşıma metoduyla hastaya daha çok zarar verebileceğimizi unutmayalım. Şu an gündem deprem olduğu için depremi örnek vererek söylüyoruz ama bir araba kazasında ya da farklı bir kazada da bu uyarılara dikkat etmekte fayda vardır. Dikkat ederseniz kazalarda, depremde biri kurtarılırken ilk olarak hastaya boyunluk takılır. Bu da kafanın ve boynun hareket etmemesi açısından son derece önemlidir. Ülkemizde bir daha böyle bir trajedinin yaşanmaması dileğiyle” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te dün 168 kişi toprağa verildi

2023-02-10 02:56 - Defin Listesi

Herkes bu çağrıya kulak vermeli.

2023-02-11 23:01 - Gündem

O isimden Depremzedelere 50 bin tas çorba ikramı

2023-02-07 16:46 - Gündem

Tancan Doğalgazın Gaziantep’e ne zaman ve nasıl verileceğini detaylarıyla açıkladı.

2023-02-09 23:56 - Gündem

GASKİ’den Su açıklaması. Gaziantep’te nerelere su verilecek!..

2023-02-07 19:51 - Gündem

Gaziantep’teki Deprem onları hayattan kopardı!..

2023-02-07 21:13 - Gündem

Depremi önceden bilen adam yine konuştu.

2023-02-08 11:52 - Gündem

MMG’den hükümete cesur mali öneriler.

2023-02-13 22:12 - Gündem

GASKİ’den su ile ilgili önemli açıklama: “Bu bölgeler suyu kullansın ama içmesin..”

2023-02-09 08:29 - Gündem

MMG’den Borsa’ya Flaş çağrı: “Deprem sabahından kapatılan saate kadar işlemler iptal edilsin.”

2023-02-08 14:49 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bulgaristan’da kalp krizi geçiren Elazığlı vatandaş Türkiye’ye getirildi

15:24 - Sağlık

Diyarbakır’da Fleksible Bronkoskopi işlemiyle çocukların solunum sistemi kontrol ediliyor

13:39 - Sağlık

Karaciğer yağlanmasına işaret eden bu belirtilere dikkat

11:16 - Sağlık

Uzmanından ‘havuz yerine deniz tercih edin’ uyarısı

11:05 - Sağlık

Elazığ’da çocuk ileri yaşam desteği eğitimi düzenlendi

10:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te sazlık alanda erkek cesedi bulundu

16:13 - Asayiş

Tuva Cihangir Atasever'in uzay uçuşu 10 ildeki TÜBİTAK bilim merkezlerinden canlı izlenecek

15:52 - Teknoloji

Gaziantep FK, Selçuk İnan’la yola devam ediyor

14:23 - Spor

Buğdaydaki verim makarna üreticilerinin dışa bağımlılığını ortadan kaldırdı

13:23 - Ekonomi

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı'nın sakinleri buzlu kokteyl ile serinliyor

13:18 - Yaşam