Başörtüsüz kadınlara 'yoğurtlu' saldırı! Tutuklama kararı

İran'da bir kişi, markette alışveriş yapan iki kadına başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle 'yoğurtlu' saldırıda bulundu.

Dünya - 1 yıl önce

 İran’da süt ürünleri marketinde eline aldığı yoğurt kabını başörtüsüz oldukları gerekçesiyle kadınların başlarına döken saldırgan hakkında tutuklama kararı verildi.

İran’da geçtiğimiz yıl eylül ayında 22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini'nin başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından ülke çapında rejim karşıtı protestolar başlamış ve birçok kadın zorunlu başörtüsü yasasına itiraz ederek başörtüsüz bir şekilde sokağa çıkmaya başlamıştı.Son olarak sosyal medyada paylaşılan bir görüntü ülke gündemine düştü. Görüntüde, İran’ın Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kentinde bulunan bir süt ürünleri marketinde İranlı bir adamın başörtüsüz oldukları gerekçesiyle iki kadın ile tartıştığı ve tartışmanın büyümesi ardından da eline aldığı yoğurt kabını kadınların başlarına döktüğü görüldü. Büyük yankı bulan olayın ardından ise saldırgan hakkında tutuklama kararı verildi.

İran medyasında yer alan haberde, Razavi Horasan eyaletine bağlı Torkebe kenti savcılığından olaya ilişkin yapılan açıklamada, saldırgan hakkında tutuklama kararı alındığı belirtilerek, “Başörtüsü takmadıkları gerekçesiyle iki kadına uygun olmayan bir şekilde müdahale ederek saldıran kişi hakkında tutuklanma kararı alındı” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan savcılık, saldırgan hakkında, “kamu düzenini bozmak” ve saldırıya uğrayan iki kadın hakkında ise “toplum içerisinde başörtüsü kuralına uymama” suçundan soruşturma açıldığı belirtildi. Ayrıca başörtüsü takmayan iki kadına hizmet veren market sahibine ise uyarı verildiği aktarıldı.

İran İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganın başörtüsüz kadınlara müdahale şeklinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Böyle bir müdahale yöntemi doğru değildir. Ancak kadınların başörtülerini takmamaları da suç kapsamına girmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeliİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran’da düzenlenen iftar programı sonrası yaptığı konuşmada, başörtüsünün dini ve yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “Bazıları bu inancı paylaşmayabilir. Bu nedenle kültürel ve dini merkezler ikna yöntemi için kullanılmalı. Başörtüsü takmayanlar ikna edilmeli. Elbette başörtüsü yasal zorunluluk olduğu için toplumun tüm kesimi bu kurala riayet etmelidir” ifadelerini kullandı.

Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecekİran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei bugün yaptığı açıklamada zorunlu başörtüsü yasası konusunda geri adım atmadıklarını söyleyerek, “Yargı başörtüsü yasası ihlallerini dikkatle takip edecek ve bu konuya özel olarak yaklaşacak” şeklinde konuşmuştu.İran İçişleri Bakanlığı tarafından ülkede zorunlu başörtüsü yasasını ihlal edenlere ilişkin dün yayınlanan bildiride ise, “Dini ve geleneksel ilke ve değerlerimizde herhangi bir geri adım olmamıştır. Bakanlık olarak yargı ve diğer ilgili kurumlar ile birlikte başörtüsü ihalelerine izin verilmeyecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

HALKIN ADAYI ANKETİ : Sizce AK Parti Millet Vekili Adayı Kim Olmalı?

2023-03-28 13:42 - Gündem

Gaziantep Halkın milletvekili adayı anketine yoğun ilgi!.. Hangi Partide kim önde gidiyor?

2023-03-29 14:12 - Siyaset

HALKIN ADAYI ANKETİ : Sizce İyi Parti Millet Vekili Adayı Kim Olmalı?

2023-03-28 17:54 - Gündem

HALKIN ADAYI ANKETİ : Sizce MHP Millet Vekili Adayı Kim Olmalı?

2023-03-29 13:55 - Siyaset

İYİ Parti Gaziantep’te 7’si Kadın 3 MHP eski vekili toplam 53 başvuru. Süpriz isimler var.

2023-03-26 15:22 - Siyaset

HALKIN ADAYI ANKETİ : Sizce CHP Millet Vekili Adayı Kim Olmalı?

2023-03-29 10:54 - Siyaset

Gaziantep Defin Listesi

2023-03-29 16:04 - Defin Listesi

Gaziantep Defin Listesi (28.03.2021)

2023-03-28 17:02 - Defin Listesi

Gaziantep'te kanlı gece! Dede torunlarına kurşun yağdırdı

2023-03-26 21:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’e geliyor.

2023-03-28 22:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

14:24 - Dünya

Dünya Genelinde Kömür Santralleri Kapatılıyor: İşte Detaylar

12:13 - Dünya

IKBY'de Seçimlerin Durumu: KDP'nin Katılmama Kararı ve Sonuçları

11:43 - Dünya

İsrail, Gaza Şeridi'ne 184. Günde de Saldırılarını Sürdürdü

10:09 - Dünya

Amerika'ya Giden İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Önemli Görüşmeler Yapacak

08:24 - Dünya

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu, Nizip Belediyesi’ni ziyaret etti.

01:10 - Siyaset

Avrupa Şampiyona’sında Kadın ve Erkekler Yarı Finalde

00:44 - Spor

Konukoğlu, Genç iş insanları olarak, ülkemizi daha ileriye taşımak için çalışıyoruz

00:34 - Gündem

Halit Acar, Esaretten özgürlüğe giden yolun ilk adımıdır 19 Mayıs

00:26 - Gündem

Gaziantep FK ligde kaldı mı?

23:28 - Spor