Bakan Yardımcısı Yılmaz, Eskişehir’de uygulanan Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni inceledi

Sağlık bakan yardımcısı huzeyfe yılmaz, konuşmasının ardından yapay zeka ile radyolojik görüntü analizi projesi’ni aktif kullanan doktorlardan, sistem hakkındaki fikirlerini sordu. Daha sonra huzeyfe yılmaz, yapay zeka ile radyolojik görüntü analizi projesi’ni yerinde incelemek üzere bir kliniği ziyaret ederek, konuyla alakalı röntgenleri inceledi.

Sağlık - 2 hafta önce

Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne uygulanan Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni inceleyen Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, “Yapay zeka üzerinde şu an 9 tane proje çalışıyoruz, 5 tane de şu an hazırlıkları devam eden yapay zeka projesi var” dedi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ne gelişinde, Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici ve Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Dt. Kadir Gördeli karşıladı. Daha sonra uygulanmaya başlanan Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi hakkında Başhekim Dr. Dt. Kadir Gördeli’nin yapmış olduğu sunumu izleyen Yılmaz, konu hakkında detaylı bilgi aldı. “Türkiye’de bütün ağız diş sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırmak”

Kadir Gördeli’nin ardından konuşmak üzere kürsüye çıkan Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, “Zaten daha öncesinde birkaç noktada Osmangazi Üniversitesi’ndeki hocalarımızla birlikte bir çalışma olmuş. Biz bunu Sağlık Bakanlığı Bakanlığında nasıl yaygınlaştırabiliriz? Aslında onun çalışmasını burada hep birlikte değerlendiriyoruz. Buradaki sonuçlara göre de hedefimiz inşallah bunu Türkiye’de bütün ağız diş sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırmak. Bir kere bütün amacımız plan bunun üzerine. Tabii bu bir değişim, dönüşüm. Yani birden hızlı bir şekilde adapte olunmasını da beklemiyoruz açıkçası. Ama geldiğimiz, gördüğümüzde yapılan anketlere baktığımızda aslında buna ciddi bir eğilimin olduğunu da gördük. Tabii bu kendisini eğiten, öğreten aslında bir müddet sonra da bu eğitimle birlikte doğruluğunun daha yüksek olmasını bekliyoruz. Tabii ki burada hocalarımızın dönüş yapmaları çok önemli” dedi. “Teşhis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düşürmüş”

Türkiye’nin dünya genelinde çok sağlık verisi topladığına dikkat çeken Sağlık Bakan Yardımcısı Yılmaz, şöyle devam etti;

“Dünyada bizim kadar sağlık verisini toplayan başka bir ülke yok. Benim bildiğim yok. Var mıdır bilmiyorum. Birçok ülkede biz burayla ilgili çalışmalar yaptık, gördük. Amerika’da, Avrupa’da bu tür merkezi veri toplayan başka bir ülke yok. Özellikle ciddi bir akıl konmuş şimdiye kadar. Yani E-Nabız Sistemi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), İlaç Takip Sistemi gibi aslında tüm verilerin bir yerde toplandığı ciddi bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Ama bu hazinenin üzerinde otururken, bunu kullanabilmek de başka bir meziyet. Bu yaptığımız bu çalıştığımız konu onlardan bir tanesi. Biz bununla birlikte yapay zeka üzerinde şu an proje bazlı 9 tane proje çalışıyoruz, 5 tane de şu an hazırlıkları devam eden yapay zeka projesi var. 6 Şubat’tan beri bu KETEM’lerde çekilen mamografi görüntüleri yapay zeka okuyor. Doğruluğu da yüzde 87 civarlarında. Yani şu an özellikle okuma ve teşhis süreleri ciddi uzunluktayken neredeyse 10’da 1’e düşürmüş durumdayız. Bundan sonraki süreçte de onu ikinci göz olarak okutmaya devam edeceğiz.” “Yüzde 80 doğrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi şu an çalışıyor”

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin yüzde 80 oranında doğru sonuç verdiğine değinen Huzeyfe Yılmaz, “Bununla birlikte malumunuz Merkezi Hekim Randevu Sistemi’yle (MHRS) ilgili şu an çok gündemdeyiz biliyorsunuz. Onaylı randevu sistemine geçtik pazartesiden beri. Orada da özellikle biz sadakati, yani gelmeyeceklerini yüzde 80 doğrulukla tespit eden bir yapay zeka projesi şu an çalışıyor. Bunu da 13 Mayıs’tan beri de bu yapay zeka çalışmasıyla öncelikle onlara telefon ederek yani IVR SMS (Sesli yanıt sistemi) vesaire onların daha hızlı gelmesini sağlayacak bir projeyi de yeni dönemde de devreye almış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, konuşmasının ardından Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni aktif kullanan doktorların sistem hakkındaki fikirlerini sordu. Daha sonra Huzeyfe Yılmaz, Yapay Zeka İle Radyolojik Görüntü Analizi Projesi’ni yerinde incelemek üzere bir kliniği ziyaret ederek röntgenleri inceledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Mustafa Teke Yazdı.. BU LİGE CAN DAYANMAZ GAZİANTEP FK FİNAL OYNAYACAK

2024-05-12 23:51 - Spor

Gaziantep’te kanlı gece!. Baba Ailesini kurşuna dizdi. 2 ölü

2024-05-12 23:35 - Asayiş

Devrilen traktörün altında kalan bekçi hayatını kaybetti

2024-05-11 23:23 - Asayiş

Bilal Çeker Gaziantep FK için varım dedi.

2024-05-14 23:51 - Spor

Depremzede annenin en acı anneler günü

2024-05-12 09:47 - Gündem

Gaziantepli Depremzedeyi isyan ettirdiler.

2024-05-12 23:59 - Gündem

"2. Uluslararası Aile Sempozyumu" Gaziantep'te düzenlendi

2024-05-13 10:58 - Gündem

Kütahya’da "Ailemiz istikbalimiz" yürüyüşü

2024-05-15 13:09 - Siyaset

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Şok İstifa!

2024-05-13 17:26 - Siyaset

Gürban’dan Gaziantep ekonomisi hakkında kritik çağrı!..

2024-05-09 21:47 - Siyaset

İlgili Haberler

Çocuk cerrahından sünnet yaptıracak anne babalara öneriler

08:13 - Sağlık

Vezirköprü Devlet Hastanesi’ne yeni başhekim

21:50 - Sağlık

Arıların soktuğu hasta ambulans helikopterle Tatvan’a sevk edildi

19:15 - Sağlık

İskilip’te sigara bıraktırma polikliniği açıldı

17:51 - Sağlık

Büyükşehir, sağlık taramalarına devam ediyor

16:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep Halı Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı

17:48 - Ekonomi

Kaplan: "Sektörümüz doğrudan 60, dolaylı 300 bin kişiyi istihdam sağlıyor"

16:47 - Ekonomi

Mersin’deki feci kazada tutuklanan sürücünün ifadesi ortaya çıktı

16:32 - Asayiş

28 Mayıs 2024 Bugün Gaziantep'te Kimler Vefat Etti?

16:26 - Defin Listesi

28.05.2024 Salı günü nöbetçi eczaneler

16:20 - Sağlık