AYM Başkanı Arslan, Kazakistan’da “Fahri Profesör” unvanına layık görüldü

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’a, Kazakistan’ın El Farabi Kazak Milli Üniversitesi tarafından “Fahri Profesörlük” unvanı verildi.

Gündem - 3 yıl önce

AYM Başkanı Arslan, Kazakistan’da “Fahri Profesör” unvanına layık görüldüALMATI (AA) – 

Kazakistan’da resmi temaslarda bulunan Arslan ve beraberindeki heyet, başkent Nur Sultan’dan sonra ülkenin en büyük şehri Almatı’ya geldi.

Arslan ve beraberindeki heyet, burada El Farabi Kazak Milli Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Kazakistan'ın bağımsızlığının 30. yılında siyasi istikrarın ve ekonomik refahın temeli olarak Nursultan Nazarbayev’in hukuk modeli” konulu uluslararası konferansa katıldı.

Rektör Canseyit Tüymebayev’in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta Kazakistan Anayasa Konseyi Başkanı Kayrat Mami, Yüksek Mahkeme Başkanı Jakıp Asanov, Adalet Bakanı Marat Beketayev, Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Nursultan Nazarbayev Fonu Müdür Yardımcısı İgor Rogov’un yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.

"DÜNYA VAR OLDUKÇA KAZAKİSTAN DEVLETİ DE MİLLETİ DE VAR OLSUN DİYORUZ"

Arslan, burada yaptığı konuşmada, Almatı’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek “Bu, benim ve değerli meslektaşlarım için gerçekten çok özel bir an. Bu vesile ile Kazakistan’ın kuruluşunun 30. yıl dönümüyle Kazak halkına ve devletine nice 30 yıllar diliyoruz. Dünya var oldukça Kazakistan devleti de milleti de var olsun diyoruz.” dedi.

12 Kasım’da İstanbul’da Türk dünyası açısından tarihi bir gelişme yaşandığını hatırlatan Arslan, “Türk Konseyi yeni bir yapıyla Türk Devletleri Teşkilatı olarak kuruldu. Bu teşkilatın kurulmasıyla birlikte Türk dünyası arasındaki kardeşlik bağı çok daha arttı.” ifadelerini kullandı.

Arslan, bu konuda Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinden Farabi’nin adını taşıyan üniversitede öğretim üyeleri ve öğrencilerle bir araya gelmenin gurur verici olduğunu kaydederek şöyle devam etti:

“Hepimizin çok iyi bildiği gibi Farabi ideal toplumun ve devletin temel ilkelerini ortaya koymuştur. Farabi’ye göre, ideal devletin amacı mutluluğun elde edilmesidir. İdeal toplum ve devlet ise mutluluğun elde edilmesi için gayret gösterir. Fakat onun bahsettiği mutluluk basit bir hazcılıktan ibaret değildir. Bugünkü terminoloji ile ifade edecek olursak Farabi dünya ve ahit saadeti olarak ifade ediyor bu mutluluğu. Farabi diyor ki bu mutluluğun elde edilmesi ancak şehirler ve devleti oluşturan bireylerin yardımlaşması ve iş birliği demektir. Dolayısıyla Farabi’nin siyaset teorisinde temel kavram onun ifade ettiği yardımlaşmadır, dayanışmadır ve iş birliğidir.”

Arslan, Farabi’nin 1000 yıl önce söylediklerini özellikle Kovid-19’un herkesi esir aldığı bu dönemde çok daha iyi anladıklarını belirterek “Farabi, dünya küresel bir karantina yaşarken iş birliğinin, dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattı.” değerlendirmesinde bulundu.

Farabi’nin erdemli devletinde temel ilkenin adalet olduğunu vurgulayan Arslan, “Adaletin temsil edildiği yerde ancak erdemli toplum olabilir. Fakat içinde yaşadığımız toplum, Farabi’nin özlemini çektiği mükemmel bir toplum değil bunu hepimiz biliyoruz. Yanlışlar, hatalar, kural dışı davranışlar oluyor. Ancak bunların tamamını hukuk ve adalet çözecek diyorum. Siyasi ve ekonomi refahın sağlanması da hukuk üstünlüğünün sağlanmasına bağlı.” diye konuştu.

Konferansın ardından düzenlenen törende Rektör Tüymebayev tarafından Arslan’a “Fahri Profesörlük” unvanı verildi.

Arslan ve beraberindeki heyet, yarın Türkistan'da temaslarda bulunacak.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Anatolian Otel'de korkulan oldu

2021-11-17 10:20 - Gündem

Gaziantep’te köy savaş alanına döndü! Çok sayıda yaralı var…

2021-11-14 18:48 - Gündem

Gaziantep yine bir kadın cinayeti ile uyandı!

2021-11-16 11:45 - Gündem

Canice öldürülen kadının kimliği tespit edildi

2021-11-16 16:43 - Gündem

23 Yaşındaki genç yaşamına son verdi

2021-11-15 14:31 - Gündem

Gaziantep'te kadın cinayetleri dur durak bilmiyor!

2021-11-16 21:20 - Gündem

Şahinbey Belediyesi zabıta alımı yapılacak

2021-11-19 12:21 - Gündem

Gaziantep’te kayıp kız her yerde aranıyor

2021-11-14 19:38 - Gündem

315 bin kişi Gaziantep’ten ayrıldı

2021-11-12 19:26 - Gündem

Cani koca beş çocuğunun annesini beş kurşunla öldürdü

2021-11-17 13:48 - Gündem

İlgili Haberler

Meteoroloji yeni verileri paylaştı: Bugün hava nasıl olacak?

07:53 - Gündem

Beşiktaş Belediye Başkanı’ndan Beşiktaşlılara sıcak hava uyarısı

23:27 - Gündem

Kozanlılar Filistin ve Doğu Türkistan için tek yürek oldu

22:57 - Gündem

Survivor Poyraz’dan Mozole tepkisi

23:01 - Gündem

Vali Tavlı: "Gençlerimizi önleyici tedbirlerle koruyarak bağımlılığın hiçbir türüne teslim etmeyeceğiz"

22:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Meteoroloji yeni verileri paylaştı: Bugün hava nasıl olacak?

07:53 - Gündem

Çocukların kavgasına büyükler karıştı: 2 yaralı

23:45 - Asayiş

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu nedir? Anket sonuçları açıklandı

19:22 - العربية

Gaziantep’te 23 adet kaçak silah ele geçirildi

17:53 - Gündem

(11.06.2024) Gaziantep'te bugün 34 vatandaşımız hayatını kaybetti!

17:04 - Defin Listesi