Akaryakıt kaçakçılığına karşı düzenleme! 2022'de kamera kayıtlarının saklanması zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı, 2021-2023 yıllarına ilişkin Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı'nı hazırlardı. Buna göre, akaryakıtın giriş noktasından başlayarak tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecin izlenebileceği bir sistem kurulacak. Bu sistem, çeşitli kurumları

Ekonomi - 3 yıl önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla bir süre önce Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler Genelgesi yayımlanmıştı. Buna göre, 1 Ocak itibarıyla akaryakıt istasyonlarında kamera sistemi kurulması ve kayıtların saklanması zorunlu olacak. Dağıtıcı, otomasyon kabinini doğrudan gözetleyen bir kamera konumlandırarak kayıtları minimum 30 gün saklayacak. Köydeki benzin istasyonlarında kamera zorunlu olmayacak. Köydeki akaryakıt pompalarında bayi denetim sistemi kurulması mecburi olacak.

AKARYAKITIN TÜKETİCİYE ULAŞMA SÜRECİ ANLIK İZLENEBİLECEK

Genelge doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından 2021-2023 yıllarına ilişkin "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı" da hazırlandı. Eylem planına göre, akaryakıtın, giriş noktasından başlayarak tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecini, dağıtıcılar arası satışlar ve akaryakıt taşıma araçlarının hareketleri dahil olmak üzere, ürün ve belge hareketleri üzerinden anlık izleyebilecek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ve e-belge (e-fatura, e-irsaliye, e-arşiv fatura) verileriyle karşılaştırılabilir ve risk analizine uygun toplulaştırılmış veriyi üreten bir sistem kurulacak. Bu sistem, çeşitli kurumların kullanımına açılacak.

İlgili kanunlarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yürütülmesi öngörülen işlemlere ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından işletilen Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Bilgi Sistemi'nde (AKBİS) bulunan ilgili bilgiler, EPDK tarafından geliştirilen Saha Denetim Sistemi'ne (SDS) aktarılacak. Denetim faaliyetleri SDS üzerinden devam ettirilecek. İlgili bakanlıklar, kendi görev alanı çerçevesinde kullandıkları çeşitli sistemlerle SDS arasında veri paylaşımı için gerekli çalışmaları yapacak ve bu sistemin ilgili bakanlıklardan personelin erişimine açılması sağlanacak.

Özellikle inşaat, nakliye ve maden firmalarına bayiler tarafından yapılan dış satışların bayi pompa satışlarına oranlanarak dış satış miktarlarına belirli bir limit konulmasına dair düzenleme yapılacak.

KAÇAKÇILIK VE SAHTECİLİKLE MÜCADELE

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda mevcut mevzuat hükümlerinin uygulanmasına yönelik usul ve esasları içeren yönetmelikler ve diğer düzenlemeler, ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulacak. Kamuoyu bilincinin artırılmasına yönelik kamu spotu gibi çalışmalar yapılacak.

Petrol piyasasında, ulusal marker denetimleri ile yazarkasa ve otomasyon sistemine müdahale veya sahte fatura ibrazı şeklindeki diğer mali ve idari usulsüzlüklerin tespiti için idari ve mali açıdan yapılan piyasa denetimlerine devam edilecek, müşterek planlı denetimler gerçekleştirilecek.

RİSKLİ FİRMALARA DENETİM

İmalatta kullanmak amacıyla akaryakıt harici petrol ürününü temin veya ithal eden riskli firmaların belirli periyotlarla denetimi yapılacak. Akaryakıt yerine değerlendirilebilen ürünlerin (karışımlı akaryakıt) imalatında kullanılabilecek ürünleri temin veya ithal eden şüpheli firmalar ise lüzumu halinde, tesis mevcudiyeti, kapasite yeterliliği, elektrik tüketimi, çalışan sayısı gibi hususlar yönünden denetlenecek.Bu denetimler sonucu elde edilen bulgular ilgisine göre diğer kurumlarla paylaşılacak.

İllerde, valiler koordinasyonunda, mücadeleci birimlerin katılımıyla yılda en az bir defa toplantı yapılacak, toplantılara adli makamlar da davet edilecek ve sonuçlar Ticaret Bakanlığına iletilecek.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede etkinliğin artırılması, yeni yöntemlerin tartışılması ve iş birliği kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla, yılda bir kez, akaryakıt sektöründe gerçekleştirilen kaçakçılıkla mücadeleden sorumlu ve yetkili birimler ile yargı mensuplarının katılacağı kapsamlı bir çalıştay düzenlenecek.

Haftanın Öne Çıkanları

24 yaşındaki genç doğalgaz borusuna kendini asarak intihar etti

2021-11-06 11:16 - Asayiş

Gaziantep'in Kabusu Olan 3 kadın Gözaltına Alındı

2021-11-07 19:04 - Gündem

Gaziantep’te uzaklaştırma kararına çıldırdı! Silahla kurşun yağdırdı!

2021-11-08 21:15 - Gündem

Mahkeme ünlü baklavacı Faruk Güllü'ye verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını onadı

2021-11-06 13:03 - Gündem

Miras yüzünden abisini öldürdü

2021-11-07 16:02 - Asayiş

Baklavaya "ZAM" Geldi!..

2021-11-05 18:39 - Gündem

Sobadan sızan gazdan zehirlenen yaşlı adam öldü, eşi hastaneye kaldırıldı

2021-11-11 13:15 - Gündem

İşine son verilmesinin sebebi gördüğü kişiyi öldürdü, “Ekmek davası” dedi

2021-11-08 19:21 - Asayiş

Ayçiçek yağında yeni zam

2021-11-10 13:13 - Ekonomi

Öğrenci servisi ile halk otobüsü çarpıştı: 14 yaralı

2021-11-10 09:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Tavşanlı leblebisinin hikayesi belgesel yapıldı

20:42 - Ekonomi

Dev kruvaziyerle İzmir’e 3 bin 641 turist geldi

18:10 - Ekonomi

Kuşadası’nın halk plajlarında şemsiye ve şezlonglar artık ücretsiz

18:00 - Ekonomi

Plajlar 10 yıllığına Kuşadası Belediyesi’ne devredildi

17:03 - Ekonomi

Belediye ekip, pişirip vatandaşın sofrasına sunacak

17:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Scooter kazasında ehliyetsiz sürücüye 1 yıl 8 ay hapis

18:32 - Asayiş

20.05.2024 Pazartesi günü nöbetçi eczaneler

17:40 - Sağlık

20 Mayıs 2024 tarihinde Gaziantep'te kaç kişi hayatını kaybetti?

17:37 - Defin Listesi

GTB’den belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyareti

16:23 - Gündem

Gaziantep’te 2 milyon TL değerinde kaçak telefon ele geçirildi

16:16 - Asayiş